Θα μπορούσε να είναι το ασανσέρ του Γουίλι Γουόνκα. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί το όραμα της γερμανικής ThyssenKrupp γύρω από τους ανελκυστήρες του μέλλοντος οι οποίοι, σύμφωνα με το concept της εταιρείας, θα μπορούν να κινούνται κάθετα αλλά και οριζόντια!
Το μυστικό, σύμφωνα με τους δημιουργούς του πρωτοποριακού σχεδίου, βασίζεται στην απαλλαγή του από τα περιοριστικά συρματόσχοινα τα οποία ανεβοκατεβάζουν την καμπίνα. Ετσι, χάρη στην τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης γνωστή και ως maglev, το ασανσέρ μπορεί να κινείται κυριολεκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, το «ελεύθερο» πολυασανσέρ αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα κινείται εντός ενός κτιρίου.
Τα αποκαλυπτήρια του ανελκυστήρα για οριζόντιες και κάθετες μετακινήσεις έγιναν στην πόλη Γκιχόν, στη Βόρεια Ισπανία. «Οπως είχαμε υποσχεθεί πριν από περίπου 12 μήνες, σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μοντέλο του επαναστατικού συστήματος του λεγόμενου Multi elevator» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού, Αντρέας Σίρενμπεκ.
Φόρτιση με τον… καφέ
Ενα ζεστό ρόφημα είναι ό,τι πρέπει για μια κρύα ημέρα του χειμώνα. Ή για τη φόρτιση του κινητού! Ο λόγος για το καινοτόμο τραπέζι Heat Harvest, το οποίο εκμεταλλευόμενο οποιοδήποτε ζεστό αντικείμενο τοποθετείται στην επιφάνειά του, π.χ. ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ, είναι σε θέση να μετατρέπει τη θερμότητα σε ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύοντάς τη στη συνέχεια σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που τοποθετούνται στην επιφάνειά του.
Σύμφωνα με τους δύο φοιτητές από την Κοπεγχάγη που το επινόησαν, στο εσωτερικό του τραπεζιού Heat Harvest κρύβεται μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια. Οι Σεργκέι Κομαρντένκοφ και Βιχάνγκα Γκορ κατέληξαν στο καινοτόμο τραπέζι μετά τη συμμετοχή τους σε ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων του εργαστηρίου για τον τρόπο ζωής του μέλλοντος, Space 10, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ikea. Η σουηδική εταιρεία άλλωστε ήδη κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά την εισαγωγή έξυπνων επιφανειών ασύρματης φόρτισης –ακόμη και υπό μορφή «ενεργειακών κομοδίνων –στη λίστα των προϊόντων της.
Οι δύο φοιτητές εργάζονται ακόμη επάνω σε μια δεύτερη, φορητή τεχνολογία συλλογής της θερμότητας που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού, όπως π.χ. από την τηλεόραση, και θα μπορεί να διοχετεύεται οπουδήποτε υπάρχει ενεργειακή ανάγκη εντός του χώρου.
Κιθάρα στον αέρα
Ονομάζεται Kurv Guitar και αποτελείται από δύο πλαστικά μέρη τα οποία εφαρμόζουν στις παλάμες του χρήστη και χρησιμοποιούνται για το… γρατζούνισμα της εναέριας ηλεκτρικής κιθάρας. Σε ρόλο επιφάνειας αφής, το ένα από τα δύο μέρη επιτρέπει στον χρήστη την επιλογή της τονικότητας, ενώ το δεύτερο μέρος σε ρόλο «έξυπνης» πένας επιτρέπει το παίξιμο των αόρατων χορδών.
Η ευρηματική συσκευή για όσους αγαπούν την κιθάρα και αναζητούν έναν τρόπο χαλαρής ενασχόλησής τους με τη μουσική συνδέεται μέσω Bluetooth με smartphone ή tablet, το οποίο μπορεί να είναι συνδεδεμένο με ηχεία, ενισχυτή ή ακόμη και με ακουστικά για προσωπικές… συναυλίες.
Η κιθάρα Kurv αποτελεί επινόηση του ερευνητή του University College του Λονδίνου, Σαράν Γκουνάτιλεϊκ, ο οποίος στην παρούσα φάση αναζητεί την τύχη του μέσω Kickstarter. Ο ίδιος υποστηρίζει πάντως ότι η εναέρια κιθάρα του απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους μουσικούς, οι οποίοι επιθυμούν να προβάρουν τα κομμάτια τους ανά πάσα στιγμή και χωρίς να χρειάζεται να κουβαλούν την κιθάρα τους διαρκώς μαζί τους.
Κάμερα με πάχος πιστωτικής κάρτας
Η FlatCam είναι ό,τι ακριβώς μαρτυρεί το όνομά της: μια υπέρλεπτη κάμερα με πάχος όσο μια… πιστωτική κάρτα. Η κάμερα-«θαύμα» αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας και σύμφωνα με τους ίδιους είναι ικανή να τραβάει λήψεις σε φορμά 512×512.
Η λιλιπούτεια κάμερα θυμίζει μικροτσίπ και για την επεξεργασία όσων λαμβάνει ο αισθητήρας της χρησιμοποιεί αλγορίθμους ηλεκτρονικού υπολογιστή, μετατρέποντας έτσι τους υπολογισμούς σε εικόνες και βίντεο. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ξεφεύγει από τους περιορισμούς του ελάχιστου φωτός που συλλέγουν οι συρρικνωμένοι αισθητήρες, σπάζοντας έτσι τα «στεγανά» του πάχους και γεννώντας μια κάμερα-«τουίγκι».
Οι ίδιοι προβλέπουν ότι η FlatCam θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά ισχνών αναδιπλούμενων, φορετών καμερών ή ακόμη και καμερών μιας χρήσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ