Αν οι απόγονοί σας ανακαλύψουν αυτή τη σελίδα, κιτρινισμένη και τσαλακωμένη, ύστερα από χιλιάδες χρόνια, πολλές από αυτές τις λέξεις θα τους είναι ακατανόητες –ακόμη και αν θεωρούν ότι μιλούν ελληνικά. Στο κάτω-κάτω τα σημερινά παιδιά δυσκολεύονται να αποκρυπτογραφήσουν την καθαρεύουσα –η εξέλιξη της γλώσσας μέσα σε μερικές δεκαετίες έχει «σβήσει» το νόημα πολλών λέξεών της.
Αν η γλώσσα μας έχει γίνει σχεδόν αγνώριστη μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα πώς θα μπορούσε να ακούγεται ύστερα από δεκάδες χιλιάδες χρόνια; Οι γλώσσες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τις απρόβλεπτες διαθέσεις αυτών που τις μιλούν, εξετάζοντας όμως τις αντιξοότητες που έχει να αντιμετωπίσει η γλώσσα μας μπορούμε να κάνουμε μερικές υποθέσεις για το πώς θα μιλούν οι απόγονοί μας.
Το πρώτο προφανές ερώτημα είναι το αν θα χρησιμοποιούν καθόλου τα ελληνικά. Τα αγγλικά έχουν ήδη εισβάλει στο λεξιλόγιό μας, όμως και αυτά ακόμη απειλούνται. Αυτή τη στιγμή μπορεί να αποτελούν την «κυρίαρχη» γλώσσα στις παγκόσμιες συναλλαγές, αυτό όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρούσα οικονομική δύναμη των αγγλόφωνων κρατών. Αν κάποια άλλη χώρα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο ίσως οι απόγονοι όλων μας, αγγλόφωνοι και μη, να έχουν στραφεί προς μια άλλη γλώσσα. Αν αυτό έχει συμβεί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν ορισμένους από τους όρους της στη γλώσσα τους –έτσι όπως σήμερα εμείς λέμε ότι θα ακούσουμε ένα «podcast» ή θα κάνουμε «chat» στο «tablet» μας. Οι πολύ δημοφιλείς γλώσσες τείνουν πάντως να είναι ανθεκτικές στις εισβολές, οπότε δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε ότι τα αγγλικά θα εξαφανιστούν εντελώς. Για τα ελληνικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ