Το να κάνεις προβλέψεις για τις εξελίξεις στον ψηφιακό κόσμο είναι σαν να προκαλείς τη μοίρα σου να διαψευστείς παταγωδώς – πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τη χρονιά που έχει υπερκορεσθεί με προβλέψεις και προφητείες… από τα χρόνια του Νοστράδαμου. Επειδή όμως μάλλον σας διαολίζει η απορία «τι θα κάνουν οι άλλοι, τη χρονιά που οι Ελληνες θα κάθονται στ’ αβγά τους;» θα επιχειρήσω το απονενοημένον.

Ο πόλεμος για την «καρδιά του PC»

Ξεκινώντας από αυτό που έχουν πια όλοι, σχεδόν, σημειώνω τη «ρίψη της πετσέτας στο ρινγκ» στην οποία προέβη η κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών AMD: Στις 21 Νοεμβρίου 2011, ο εκπρόσωπός της, Mike Silverman, δήλωσε πως εφεξής η εστίαση της επιχείρησης θα μεταστραφεί από τον άκαρπο ανταγωνισμό με την Intel στα PC και τους φορητούς υπολογιστές στην τώρα διευρυνόμενη αγορά των tablet και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Οπότε, ετοιμαστείτε για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας μονοκρατορίας της Intel στην καρδιά του κύριου υπολογιστή σας…

Από την πλευρά της, η «νικήτρια» Intel ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει την επόμενη γενιά των επεξεργαστών της, που θα βασίζονται στην επονομαζόμενη τεχνολογία «Ivy Bridge», με κυκλώματα μόλις 22 νανομέτρων. Πέραν του μικρού μεγέθους των επεξεργαστών, αυτό μεθερμηνεύεται και στο ότι ο χαμηλότερων επιδόσεων επεξεργαστής της νέας της φουρνιάς θα «τρέχει» με 4GHz, όταν ο κορυφαίος της προηγούμενης – ο Intel Core i7 – μόλις άγγιζε τα 3.9GHz.

Καθώς όμως ο «νόμος της εξέλιξης» επιβάλλει τα κενά εξουσίας να αναπληρώνονται από τρίτους, η πάλαι ποτέ αυτοκράτειρα ΙΒΜ έσπευσε να αναγγείλει – στις 5 Δεκεμβρίου 2011 – την επίτευξη τεχνολογίας που θα παρακάμψει κάθε ζοφερό επίταγμα του «Νόμου του Moore» για τους επεξεργαστές από σιλικόνη. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σωλήνες νανοάνθρακα, η ΙΒΜ παρουσίασε το πρώτο τρανζίστορ με μήκος καναλιών μικρότερο των 10 νανομέτρων! Επίσης, παρουσίασε το πρώτο συμβατό με CMOS κύκλωμα από γραφένιο, το οποίο ήταν ένας πολλαπλασιαστής συχνότητας που «έπιανε» τα 5 GHz και λειτουργούσε σταθερά ως και τη θερμοκρασία των 200 βαθμών Κελσίου! Ολοκληρώνοντας τις «μαχαιριές στην Intel», η ΙΒΜ επέδειξε σε λειτουργία τη νέου τύπου μνήμη για υπολογιστές, ονόματι Racetrack Memory. Η μνήμη αυτή επιτρέπει την ανάγνωση/εγγραφή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε χρόνο μικρότερο του ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα ήταν εντυπωσιακές ακόμη και ως εργαστηριακά πρότυπα, αλλά η ΙΒΜ τόνισε κάτι ακόμη πιο σημαντικό: τα νέα της κυκλώματα κατασκευάστηκαν από «κανονικές» γραμμές παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι η μετεξέλιξή τους σε γενιά επεξεργαστών και η έλευση αυτών στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από όσο θα ευχόταν η Intel…



Στον δρόμο που χάραξε το iPod-ρολόι, η Apple ετοιμάζει υπολογιστή-κινητό σε… βραχιόλι


«Υπερβιβλία» και «φορετοί»

Αν αναρωτιέστε «σε τι χρειάζονται οι τόσο μεγάλες επεξεργαστικές ταχύτητες;», θα ήταν επιστημονικώς ορθόν να υπενθυμίσω ότι η γονιδιακή έρευνα, η καταπολέμηση του καρκίνου, η διερεύνηση του σωματιδίου Χιγκς και η… αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών είναι έργα που βασίζονται στον επιμερισμό της ανάλυσης των δεδομένων σε δίκτυα χιλιάδων υπολογιστών, άρα τις χρειαζόμαστε. Πιο πρακτικά, στο οικογενειακό επίπεδο του καθενός, θα θύμιζα ότι… βιντεοπαιχνίδια σαν το Call of Duty: Modern Warfare 3 «γονατίζουν» τους νυν επεξεργαστές, άρα χρειαζόμαστε ταχύτερους.

Οσο για το «μικρότερους σε όγκο επεξεργαστές» οφείλω να υπογραμμίσω δύο τινά: η Intel και οι πελάτες της στοχεύουν ως το τέλος του 2012 να έχουν υποκαταστήσει το 40% των τωρινών φορετών υπολογιστών με μια νέα γενιά, τους λεγόμενους «ultrabooks» – ελληνιστί «υπερβιβλία». Η απλουστευτική περιγραφή τους είναι «ελαφρύτερα, λεπτότερα, ισχυρότερα, με μακροβιότερη μπαταρία». Δεν γνωρίζουμε αν – με τόση οικονομική κρίση – θα καταφέρουν τον στόχο τους για τη χρονιά αυτή, αλλά σίγουρα το τοπίο θα έχει αλλάξει πλήρως μέσα στην πενταετία, χάρη είτε στις νέες τεχνολογίες της Intel ή της ΙΒΜ.

Το άλλο ενδεικτικό της χρείας για λιλιπούτειους πλην πανίσχυρους και μη ενεργοβόρους επεξεργαστές προέρχεται από την Apple και την Google: Οπως διαβάσαμε στις 18 Δεκεμβρίου στους «New York Times», ετοιμάζουν πυρετωδώς μια γενιά έξυπνων συσκευών που φοριούνται ώστε να κάνουν την τηλεπληροφορική κυριολεκτικά παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, χωρίς να προσθέτει βάρος και έγνοια φόρτισης. Τους επικουρούν σε αυτό το εγχείρημα εφευρέσεις όπως εκείνες που φορτίζουν φορετές συσκευές από το βάδισμά μας ή την… αναπνοή μας, αλλά και πιο πεζές, όπως το νέο ηλεκτρόδιο μπαταρίας που παρουσίασε στις 25 Νοεμβρίου το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ: αντέχει επαναφορτήσεις ως και 40.000 φορές, επεκτείνοντας τη ζωή των μπαταριών λιθίου στα 10 ως 30 χρόνια!

«Νεφελώδεις» τάσεις και προοπτικές

Ολα αυτά σχετίζονται, βεβαίως, με τη σιγουριά των μεγαλοκατασκευαστών ότι – ελέω διαδικτύωσης – όλοι μας θα επικοινωνούμε με το αόρατο «υπολογιστικό νέφος», στο οποίο θα κάνουμε συνεχώς και διαρκώς καταθέσεις και αναλήψεις δεδομένων. Ομως, για να ελέγξουμε αυτή τη σιγουριά, ας δούμε τι προβλέπουν ως τάσεις από το 2012 ως το 2015 δύο διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας αγοράς, η Gartner και η IDC.

H Gartner προβλέπει ότι, όντως, ως το 2015 οι εφαρμογές λογισμικού για έξυπνα κινητά και tablets θα είναι τετραπλάσιες από εκείνες για PC, ενώ η IDC βλέπει το λειτουργικό σύστημα Android να έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτές. Μάλιστα, τονίζει – η IDC – ότι περισσότερο από το 80% των νέων εφαρμογών για επιχειρήσεις θα είναι «ψηφιακού νέφους» (cloud computing). Μόνο στο 2012, τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στον τομέα των υπηρεσιών από το «νέφος» θα φτάσουν τα 36 δισ. δολάρια. Και, επιχειρηματικά κρίνοντας, θα έχουν κάθε λόγο να το πράξουν εφόσον – κατά την IDC – o συνολικός όγκος των ψηφιακών δεδομένων του πλανήτη θα αυξηθεί μέσα στο 2012 κατά 48%, φθάνοντας τα 2,7 ZB, για να αναρριχηθούν ως το 2015 στα 8 ΖΒ (ΖΒ = zettabyte, δηλαδή ένα gigabyte (GΒ) ακολουθούμενο από επιπλέον 12 μηδενικά!)

Ωστόσο, ενεδρεύουν δύο εφιάλτες για αυτά τα σχέδια: ο ένας έχει να κάνει με την πρόβλεψη της Gartner πως ως το 2013 θα «σκάσει η φούσκα των κοινωνικών δικτύων» και μέσα στο 2014 θα εμφανιστεί και φούσκα στις επιχειρήσεις λογισμικού για «επιχειρηματικό ψηφιακό νέφος». Ο δεύτερος είναι επίσης πρόβλεψης της Gartner και έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση των παραβιάσεων των συστημάτων ασφαλείας κάθε «νέφους»: Ως το 2016, λέει, το κυβερνοέγκλημα θα αυξάνεται κατά 10% ετησίως και το 40% των επιχειρήσεων που εναποθέτουν τα δεδομένα τους στο «νέφος» θα χρειάζονται τις υπηρεσίες τρίτων για να διασφαλίζουν την επικοινωνία τους με αυτό.

Μεγάλα όνειρα, μεγάλες έγνοιες, στ’ αλήθεια. Εμείς, ενθάδε, έχουμε την πολύ πιο βασική έγνοια αν θα έχουμε καν τη δυνατότητα… συνδρομής για σύνδεση στο Διαδίκτυο.

a.kafantaris@gmail.com