• Αναζήτηση

Το επταήμερο του Διόδωρου

Η Γαληνοτάτη Ρεπούμπλικα με ελαφρά ενδυμασία
Ave Euclides, morituri te salutant!
Δύσκολο το παιχνίδι: πώς να σταδιοδρομήσεις στην πολιτική όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοια τσακάλια; Για παράδειγμα, δημαγωγεί η ΝΔ κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου διότι κάπου στο εξωτερικό με τα οξφορδιανά αγγλικά του είπε: «Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι – οι παλαιοί συνταξιούχοι – θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».
Γιατί τα βάζουν με τον Τσακαλώτο και το ευκλείδειο αίτημά του να μην περικοπούν οι συντάξεις; Και ο Κέινς δεν είχε πει πως «μακροπρόθεσμα όλοι θα είμαστε νεκροί»; Διαμαρτυρήθηκε ποτέ κανείς; Εφαρμοσμένος κεϊνσιανισμός είναι το ασφαλιστικό σύστημα – και ας δήλωνε ο Γεώργιος Κατρούγελως κομμουνιστής· αν ήταν κομμουνιστικό, θα βελτιωνόταν ο «φυσικός τρόπος» που θέτει εκτός συστήματος τους παλαιούς συνταξιούχους.
l Δηλαδή, δεν έχουν ιερό και όσιο οι πολιτικοί, ημερολόγιό μου – να δεις ότι κάποιος αντιπολιτευόμενος θα βρεθεί να τυπώσει μπλουζάκια για εβδομηντάχρονους που θα γράφουν Ave Euclides, morituri te salutant!
l Αντιθέτως, το κεντρικό σύνθημα του κόμματός μου πάνω στα προεκλογικά μπλουζάκια θα είναι αξιοπρεπές και αντιμοιρολατρικό: «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλες νεκροθάφτες!». Η κυβέρνησή μου θα καταργήσει με έναν νόμο με ένα μόνο άρθρο όλους τους πίνακες θνησιμότητας, όλες τις αναλογιστικές μελέτες.
l Φυσικά, έχει δίκιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι συντάξεις είναι ζήτημα συγκυριακό, ο θάνατος είναι το διαρθρωτικό χαρακτηριστικό: μία είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία, έχει διευκρινίσει η κεϊνσιανή Χαρούλα Αλεξίου. Η δομή επιλύει με «φυσικό τρόπο» το συγκυριακό πρόβλημα των φορέων της. Αν ταυτόχρονα επιλύει και το ψηφοθηρικό πρόβλημα της κυβέρνησης, πρόκειται για απλή ευτυχή σύμπτωση.
Aitoliko Wide Web
Παρόμοια ευτυχή σύμπτωση αποτελεί ο ιστός αράχνης που εμφανίστηκε στο Αιτωλικό, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 4-5 μέτρων, δηλαδή 1.500 τετραγωνικά μέτρα ιστός, ενάμισι στρέμμα. Αυτά που λένε οι φυσιοδίφες, ότι δήθεν λόγω του υγρού καλοκαιριού υπήρξαν πολλές σκνίπες, άρα τροφή για τις αράχνες οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν και έφτιαξαν το Aitoliko Wide Web, είναι μπούρδες.
Μια και μόνη αράχνη το έφτιαξε, αυτή που περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεφύγει από την Κίρκη και την Καλυψώ, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, και ύφαινε νυχθημερόν πέπλο αραχνοΰφαντο για να μην τρώει τα νύχια της από την αγωνία – αποδεικνύει το 1,5 στρέμμα ιστού πως είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός που δήλωσε ότι τέλειωσε η Οδύσσεια.
l Και μια που μιλάμε για Web, πρέπει να εντάξω στο προεκλογικό μου πρόγραμμα την «ελάχιστη εγγυημένη ιντερνετική ταχύτητα»: το ολιγοπώλιο Cosmote, Vodafone, Wind μάς υπόσχεται «ταχύτητες ως 24 Mbps!», «ταχύτητες ως 50 Mbps!» – το «ως» είναι το μέγιστο όριο. Για το ελάχιστο, δεν δεσμεύονται οι εταιρείες.
Μπορεί να σέρνεται ο υπολογιστής σου χωρίς να έχουν ευθύνη, χωρίς να υποχρεώνονται να βελτιώσουν το δίκτυό τους. Και ας πληρώνουμε τις ακριβότερες συνδρομές στην Ενωση, όπως μονότονα κάθε χρόνο ανακοινώνουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Τις ελέγχει κανείς τις εταιρείες του ολιγοπωλίου για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν; Για τις εξοργιστικές χρεώσεις μόλις ξεφύγεις λίγο από το πρόγραμμα που σου έχουν πουλήσει;
l Εξανεμίζονται οι ελπίδες των μακεδονολάγνων μας πως θα τους λύσουν οι Βορειομακεδόνες το πρόβλημα: «κατά συνείδησιν» καλεί η αντιπολίτευση να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα οι οπαδοί της. Αν το αποτέλεσμα είναι «ναι», θα δεχθεί και τη συνταγματική αλλαγή, θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών
Θα έχουν μείνει πια μόνο οι δικοί μας αντιπολιτευόμενοι να φυλάνε τις Θερμοπύλες της Ονομασίας – ο συμπολιτευόμενος Πάνος Καμμένος φωτίστηκε, ανένηψε και αυτός: συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν η συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο» ως τον Μάρτιο· και βλέπουμε.
Τα έχουμε πει και ξαναπεί: υποτελής, βασάλος του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Παναγιώτης Καμμένος. Από τότε που τον αποκάλεσε δημοσίως «μπούλη». Κοτζάμ υπουργός Εθνικής Αμυνας με στολή λοκατζή χαμογελούσε ευτυχισμένος, σαν να του είχε δώσει πιπίλα.
Ημερολόγιό μου, πώς να ανταγωνιστείς πολιτικούς που είναι ικανοί να ανεχθούν τα πάντα για να μη χάσουν τη θέση τους;
Serenissima Repubblica
Αλλο ενδεικτικό της πανουργίας των πολιτικών: η ένταξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στην υπό εκποίηση δημόσια περιουσία δεν είναι γκάφα – είμαι σίγουρος ότι το κτίριο μουσείου στα Χανιά που παραδόθηκε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ είναι αυτό που περιλαμβάνει τη «Συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη», αυτήν που έχει προσφέρει η γνωστή ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη οικογένεια και εκτίθεται σε αίθουσα όπου φιγουράρουν τα ονόματα των δωρητών.
Να υπάρχουν σε εθνικά μουσεία αίθουσες με τέτοια ονόματα; Damnatio Memoriae του μητσοτακέικου – αλλά να βγάλουμε κάνα φράγκο με την ευκαιρία.
l Τα ενετικά νεώρια και τείχη των Χανίων, που επίσης περιλαμβάνονται, είναι έργα κατακτητών. Τώρα που ανακτήσαμε την εθνική κυριαρχία χάρη στους συριζανελαίους, θα τα πουλήσουμε να μη θυμόμαστε τους σκοτεινούς αιώνες της ενετικής δουλείας.
l Ο Βενιζέλος και οι κρητικοί Φιλελεύθεροι, ο Βαλαωρίτης και οι επτανήσιοι Ριζοσπάστες φταίνε: αφού η Κρήτη και η Επτάνησος ανήκαν στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία, έπρεπε να βάλουν στόχο να πάρουμε τη Βενετία και όχι την Πόλη, αυτή ήταν η σωστή Μεγάλη Ιδέα.
Δεν θα ήταν κλειστός ο Αϊ-Γιώργης των Ελλήνων με το κεκλιμένο του καμπαναριό, θα ήταν μητρόπολη. Και θα κάναμε βόλτες με γόνδολες στα κανάλια της Βενετιάς. Θα είναι κεντρικό στοιχείο στο πρόγραμμά μου, ημερολόγιό μου, η απόσχιση της χαμένης πατρίδας Βενετίας από την Ιταλία και η ένωση μαζί της. Να δίνουμε εμείς τους Χρυσούς Λέοντες και να οργανώνουμε καρναβάλια και Μπιενάλε.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Το ποτήρι, Διόδωρε, της ανομίας και της χυδαιότητας δεν πρόκειται ποτέ να ξεχειλίσει, μια και το παράλληλο κυβερνητικό σύμπαν προφανώς προτιμά ως μέτρο την «κούπα του Πυθαγόρα».
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ
nnn
Είμαι 68, άρα θα προλάβω την επόμενη κάλπη για να σας θέσω εκτός συστήματος, κύριε Τσακαλώτε.
ΣΩΦΡΩΝ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
nnn
Τελικά, ποιο επικοινωνιακό επιτελείο έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα; Της ΝΔ, με το εμπάργκο σε μια ΕΡΤ μονοψήφιας θεαματικότητας, ή του ΣΥΡΙΖΑ, με το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, πολύ μεγαλύτερης θεαματικότητας και επιρροής;
ΧΑΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, @YAHOO.COM
nnn
Τι τη θες την πολιτική, Διόδωρε; Μας μπέρδεψες. Εκανες ήδη την πρώτη κυβίστηση: στις εθνικές εκλογές σε περιμέναμε, στις ευρωεκλογές μάς πας τώρα. Μείνε στην Cannabis sanguinis που την ξέρουμε… Να γλιτώσουν και η Φιλονόη και ο Μπούφος.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ
nnn
…το περιστατικό στην πρεσβεία του Ιράν κατέδειξε σε 40 δευτερόλεπτα την αέναη παθογένεια της χώρας, τη γενεσιουργό αιτία της χρεοκοπίας, ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ
nnn
Ε, άμα αρχίσουν να κάνουν ο ένας στον άλλον τηλεοπτικό εμπάργκο, ούτε τηγάνια, από εκείνα που τηγανίζουμε υγιεινά χωρίς λάδι, δεν θα βλέπουμε στην τηλοψία…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ
nnn
Η λογική λέει ότι αν γίνει κοπή της περικοπής των συντάξεων τα εκλογικά ποσοστά θα ανέβουν. Η Ιστορία όμως άλλο δείχνει: τα δώρα της τελευταίας στιγμής γίνονται μπούμερανγκ.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ
nnn
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 60% των συμπολιτών μας πιστεύει ότι ο πονοκέφαλος φεύγει με το ξεμάτιασμα. Επομένως πολύ σωστός ο νέος διορισμός της Λυδίας Κονιόρδου, ειδήμονος στην αφαίρεση της… κακής αύρας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Δεν συμμερίζομαι τις αντιδράσεις για την επιλογή της Business class από πολιτικά πρόσωπα. Ως γνωστόν, τα μεταξωτά εσώρουχα χρειάζονται ανάλογα καθίσματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk