• Αναζήτηση
 • Ζητούνται λύσεις για τη διαχείριση του στοκ ακινήτων των τραπεζών

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Oι ξένες επενδύσεις θα αποτελέσουν καταλύτη για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, επεσήμανε ο Γεώργιος Κορμάς, ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, μιλώντας στην 19η Prodexpo. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που έχουν οι τράπεζες στην αγορά ακινήτων, διατυπώνοντας την πρόταση να διευκολυνθούν στη διαχείριση του αυξανόμενου στοκ των ακινήτων που διαθέτουν προς όφελος της οικονομίας γενικότερα.
  O κ. Κορμάς τόνισε ότι, παρά τη σταθερότητα που διασφαλίζει η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, δεν ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης, που είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, εξαιτίας του διαρκώς μεταβαλλόμενου θεσμικού πλαισίου και της περιορισμένης προσφοράς που χαρακτηρίζουν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ευρωζώνης, όπως και της χώρας μας, είναι η έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και εμμέσως η έκθεση σε μεγάλο αριθμό ακινήτων, τα οποία οι τράπεζες αποκτούν στο πλαίσιο της διαχείρισης των προβληματικών δανείων μέσω πλειστηριασμών.
  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ σχετικά με τη φορολογία του κλάδου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η μείωση της φορολογίας των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εξέλιξη που θα ενισχύσει, όπως εκτίμησε, το θετικό κλίμα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά.
  Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην άκριτη απόκτηση ακινήτων μέσω των πλειστηριασμών ως μέσο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθούν αποτελεσματικές λύσεις που θα υποστηρίξουν τη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου στοκ ακινήτων των τραπεζικών ομίλων.
  Μάλιστα, πρότεινε να μη χρειάζεται οι τράπεζες να περνούν από τη χρονοβόρα και υψηλού κόστους διαδικασία της πωλησιακής ωρίμασης των ακινήτων, καθώς οι ίδιες αποτελούν τους «μεσολαβητές» προς τους τελικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η άνοιξη στους Δολομίτες… Το δαχτυλίδι με το ογκώδες ροζ διαμάντι του Martin Katz έστελνε χιλιάδες εκθαμβωτικές αντανακλάσεις μέσα από την ειδική, υπερσύγχρονη... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk