Το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα συνιστούν έναν κλάδο που μοιάζει με την Αγρια Δύση και χρειάζεται άμεσα να ρυθμιστεί για να προστατευθούν οι επενδυτές. Την άποψη αυτή εξέφρασε επιτροπή βρετανών βουλευτών, η οποία ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς την αρμόδια για την εποπτεία του λονδρέζικου Σίτι Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) προκειμένου να παρέμβει.
Η επιτροπή σημειώνει ως προβλήματα που πρέπει να λυθούν τις υψηλές διακυμάνσεις των ισοτιμιών των κρυπτονομισμάτων, την υποτυπώδη προστασία του επενδυτή-καταναλωτή και τους κινδύνους που αυτός αντιμετωπίζει να πέσει θύμα κλοπής των προσωπικών του δεδομένων και να εμπλακεί σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος. Δεν υπάρχει κανένα κρυπτονόμισμα που να λειτουργεί καλά, απεφάνθη η επιτροπή, που προτιμά να κάνει λόγο όχι για κρυπτονομίσματα αλλά για «κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία».
Οι βουλευτές ζητούν ρύθμιση στο χάος των ψηφιακών νομισμάτων, αλλά προς το παρόν η FCA δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου ούτε σε αυτούς που «εξορύσσουν» τα νομίσματα ούτε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες αυτά γίνονται αντικείμενα συναλλαγών. «Οι επενδυτές σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία απολαμβάνουν ελάχιστη προστασία απέναντι σε έναν κυκεώνα κινδύνων που τους απειλούν. Δεν υπάρχει κανείς επίσημος μηχανισμός για την προστασία του καταναλωτή είτε για την αποζημίωσή του» σημειώνει η βρετανική επιτροπή.
Σήμερα περισσότερα από 1.500 ψηφιακά νομίσματα συναλλάσσονται σε περίπου 190 ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανά τον κόσμο. Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών καθιστούν πολύ επικίνδυνη την επένδυση σε αυτά – το 2017 το bitcoin εκτινάχθηκε στα 20.000 ευρώ, για να χάσει μέσα σε λίγους μήνες τα δύο τρίτα της αξίας του. Προσπάθειες για να τεθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο καταβάλλουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο όμιλος των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20).