Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Κόντρα στο ρεύμα που θέλει τη συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών να ανακοινώνει πρωτοβουλίες και επιχειρηματικά σχέδια για την ηλεκτροκίνηση, την αυτόνομη οδήγηση και τη μετάβαση από την κλασική ιδέα της αυτοκίνησης στην επόμενη μέρα της παροχής υπηρεσιών κινητικότητας, η Volvo παραμένει προσανατολισμένη στο ζήτημα της ασφάλειας.
Εξι δεκαετίες μετά την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων και την ελεύθερη χρήση της πατέντας από τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες οι Σουηδοί βάζουν πια στο τραπέζι το ζήτημα της συλλογικής ευθύνης των κατασκευαστών και της ατομικής ευθύνης των οδηγών δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ανακοίνωσαν μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αποτροπή δυστυχημάτων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ετσι από το 2020 όλα τα νέα μοντέλα Volvo θα έχουν μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Πέρα από αυτήν, υποστηρίζουν οι εμπνευστές της ιδέας, ελάχιστοι οδηγοί έχουν εκπαιδευθεί να διαχειρίζονται καταστάσεις και ενδεχόμενους κινδύνους. Ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα με τίτλο «Care Key», στο πλαίσιο του οποίου αν ο ιδιοκτήτης ενός Volvo δανείσει το αυτοκίνητό του σε έναν νεαρής ηλικίας άπειρο οδηγό θα μπορεί και να διαμορφώσει ένα νέο χαμηλότερο όριο ταχύτητας. Υπάρχει επίσης πάντοτε το ζήτημα της πρόκλησης ατυχημάτων εξαιτίας της απόσπασης της προσοχής του οδηγού και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, φαινόμενα που θα αντιμετωπιστούν με την εγκατάσταση καμερών και αισθητήρων στα οχήματα που θα παρακολουθούν τις αντιδράσεις του οδηγού και θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παρεμβαίνει με διάφορους τρόπους: από την αποστολή ενός μηνύματος σε μια υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων έως την ενεργή επιβράδυνση και ασφαλή στάθμευση του οχήματος. Αντίστοιχα φιλόδοξο φαίνεται και το επόμενο: αξιοποιώντας το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου η ταχύτητά του θα μειώνεται αυτόματα σε περιοχές όπου κυκλοφορούν οι πιο εκτεθειμένοι χρήστες των δρόμων – πεζοί και ποδηλάτες -, όπως για παράδειγμα κοντά σε σχολεία.
«Με όλα αυτά επιθυμούμε να ξεκινήσουμε μια διαβούλευση σχετικά με την ασφάλεια στους δρόμους. Θέλουμε να ρωτήσουμε τους ανθρώπους αν θα πρέπει να είναι δική τους απόφαση να επιταχύνουν οδηγώντας έξω από ένα σχολείο. Ισως έχουμε την υποχρέωση να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο Hakan Samuelsson, επικεφαλής της Volvo Cars.
Οι ιδέες αυτές σίγουρα αρκούν για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το ποσοστό της ευθύνης που θα αναλογεί πλέον στον οδηγό/ιδιοκτήτη αλλά και εκείνο που θα αφορά τους κατασκευαστές. Και ενώ τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούσαν για την αυτόνομη οδήγηση – και – ως μέσο προστασίας των χρηστών των δρόμων, η συζήτηση μετατοπίζεται σε ένα νέο πολύ πιο απαιτητικό πεδίο. Μένει να δούμε ποιοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και ποιοι θα μείνουν κολλημένοι στο παρελθόν. Ακόμα και μία ζωή αν σωθεί, η προσπάθεια πρέπει να γίνει.