Ζημιές 38,54% στις τράπεζες

Τα περιθώρια των τραπεζικών μετοχών με βάση τις νέες τιμές-στόχους των Goldman Sachs, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Citigroup, Alpha Finance και Eurobank Equities

Με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν 6,7% και τον γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 4,77% στις 658,97 μονάδες έκλεισε μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 17,87% και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ζημιές 38,54%.
Αν και για ορισμένους αναλυτές η εγχώρια αγορά δείχνει να κινείται σε υπερπουλημένα επίπεδα, εν τούτοις η ανοδική κίνηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων σε απαγορευτικά επίπεδα άνω του 5,5% δείχνει πως η χώρα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει έως ότου επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ σε αυτή τη φάση φαίνεται να απουσιάζει  ένα θετικό αφήγημα για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα που θα μπορούσε να παρακινήσει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Πάντως με βάση τις νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές των τραπεζών που «βλέπουν» μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, απόρροια της μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών, τα περιθώρια ανόδου εμφανίζονται πλέον σημαντικά.
H Goldman Sachs μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα €2,45 ευρώ από €2,50 προηγουμένως, για την Εθνική στα €2,76 από €2,90, για τη Eurobank στα €1,03 από €1,04 και για την Πειραιώς στα €3,25 ευρώ από €3,25.
Η Alpha Bank (σύσταση «αγοράς») παραμένει η κορυφαία της επιλογή στην Ελλάδα για όποιον θέλει να «παίξει» το «στοίχημα» της ανάκαμψης της οικονομίας. Παράλληλα, συστήνει  «ουδέτερη θέση» για τις Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.
Η BofA Merrill Lynch μείωσε τις τιμές-στόχους για τις μετοχές της Πειραιώς στα €2, της Alpha Bank στα €1,25, της Εθνικής στα €2,89 και της Eurobank στα €1,10.
Η Deutsche Bank επίσης μείωσε τις τιμές-στόχους στα €2 για την Alpha Bank, στα €2,16 για την Πειραιώς, στα €0,78 για τη Eurobank και στα €2,7 για την Εθνική, έναντι €1,87, €2,57, €0,95 και €2,09 αντίστοιχα της Citigroup.
Μειωμένες τιμές-στόχους, στα €0,90   για τη Eurobank, στα €2,55 για την Εθνική και στα €2,50 ευρώ για την Πειραιώς εξέδωσε η Alpha Finance, ενώ η Eurobank Equities δίδει τιμές-στόχους τα €2,20 για την Alpha Bank, τα €3,2 για την Εθνική και τα €2,50 για την Πειραιώς.
Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιούν τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα για να πουλήσουν «κόκκινα» δάνεια χωρίς να εγγράψουν ζημιές, ενώ η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο και η χρήση 2016

Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται και οι αλχημείες της χρήσης του 2016 της Folli Follie, ενώ σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκου με τον πρόεδρο του ΧΑ κ. Σ. Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της ΕΚ κ. Χ. Γκότση συζητήθηκε το πώς θα κλείσουν οι όποιες τρύπες στο σύστημα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk