Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Visa, MasterCard, Uber, PayPal, Booking, Free… Είκοσι επτά παγκόσμιου βεληνεκούς επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα και της υψηλής τεχνολογίας (στόχος είναι έως τα τέλη του έτους να φτάσουν τις 100) αλλά και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ήδη συνασπιστεί με το Facebook για να δημιουργήσουν ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, που φιλοδοξεί όχι μόνο να μπει στην καθημερινότητα των περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων ενεργών χρηστών του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο, αλλά να φέρει επαναστατικές αλλαγές στις διεθνείς συναλλαγές.
Ηλεκτρονικά πορτοφόλια
«Θα είναι τόσο εύκολο να στείλει κανείς χρήματα με το «έξυπνο» κινητό του, όσο εύκολο είναι να στείλει μια φωτογραφία» υπόσχεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Την περασμένη Τρίτη ο εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος του Facebook ανακοίνωσε ότι το νέο ψηφιακό νόμισμα θα λέγεται Libra και θα εισβάλει στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια μας το πρώτο εξάμηνο του 2020 με τις πλατφόρμες Messenger και WhatsApp και μιας ειδικής εφαρμογής. Φιλοδοξία του Ζούκερμπεργκ είναι να μην αποτελεί το Libra το «κρυπτονόμισμα του Facebook», αλλά να δημιουργήσει μια «νέα παγκόσμια νομισματική δομή, προσβάσιμη με τρόπο απλό σε όλον τον κόσμο, που θα διευκολύνει και θα αυξήσει τη ρευστότητα στις οικονομικές συναλλαγές».
Διακηρυγμένος στόχος του αμερικανού επιχειρηματία είναι το Libra να γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο νόμισμα συναλλαγών και όχι ένα κερδοσκοπικό εργαλείο, όπως είναι κατά κύριο λόγο το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν την τελευταία δεκαετία. Οι υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων που θα παρέχει η θυγατρική του Facebook θα είναι μεν επί πληρωμή, αλλά το τίμημα θα είναι πολύ μικρό, «σχεδόν δωρεάν». Διότι… η φθήνια τρώει τον παρά. Και σε κάθε περίπτωση, το 98% των εσόδων του Facebook είναι σήμερα από τη διαφήμιση. Και μετά το σκάνδαλο διαρροών της Cambridge Analytica, πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι «η εταιρεία πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της».
Το στοίχημα της ασφάλειας
Είναι αποκαλυπτικά τα λόγια του Ζούκερμπεργκ και του Ντέιβιντ Μάρκους, του επικεφαλής του τμήματος της νέας αλυσίδας συστοιχιών (blockchain) που θα δημιουργήσει το Facebook για να κυκλοφορήσει το Libra. Θα μπορεί, κατά τα λεγόμενά τους, ο επίδοξος διάδοχος του Μπιν Λάντεν να χρηματοδοτήσει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από τη Μέση Ανατολή τα μαθήματα χειριστή αεροσκάφους που θα κάνει στις ΗΠΑ ο θαυμαστής του Μοχάμεντ Ατα.
Οι διαρροές δεδομένων
Πολλοί διαπιστώνουν μείζονα ζητήματα εποπτείας και ασφάλειας των συναλλαγών που θα πρέπει να επιλυθούν. Βεβαίως η μητρική εταιρεία διαβεβαιώνει ότι η θυγατρική Calibra, που θα δημιουργηθεί για να διασφαλιστεί ότι θα διαχωρίζονται πλήρως τα οικονομικά στοιχεία των συναλλασσομένων με Libra από τα άλλα προσωπικά στοιχεία που οι ίδιοι έχουν αποκαλύψει στο Facebook, θα δημιουργήσει ένα ασφαλέστατο ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
«Ανταλλαγές προσωπικών στοιχείων θα γίνονται μόνο για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων» διακηρύσσει το Facebook. Αλλά με τόσες διαρροές προσωπικών δεδομένων από το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, ίσως οι χρήστες του Libra να χρειάζονται επιπλέον εγγυήσεις ώστε να πειστούν για την ασφάλειά του. Ισως και όχι. Πάντως τα δημοσιεύματα αμφισβήτησης του εγχειρήματος έχουν κατακλύσει τον διεθνή Τύπο. Εκ των αυστηρότερων αμφισβητιών, ο αναλυτής της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» Ανρί Ζιμπιέ χαρακτηρίζει «αρχαιοελληνική ύβριν» την προσπάθεια του Ζούκερμπεργκ να βγει δυνατότερος από τα σκάνδαλα διαρροών λανσάροντας ένα κρυπτονόμισμα.