Υπηρέτες του πνεύματος
Οι «πρεσβευτές» της τέχνης που έχουν ως σημείο εκκίνησης τη Λάρισα

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η εποχή μας, καλώς ή κακώς, χαρακτηρίζεται από την προσκόλληση στην τεχνολογία και την απομάκρυνση από την Τέχνη και το Πνεύμα.
Ωστόσο, οι γενικεύσεις δεν είναι ορθές και δίκαιες για ορισμένους συνανθρώπους μας που καθώς φαίνεται έχουν αντιληφθεί πως η ζωή είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία και συνεχίζουν σήμερα, σε έναν κόσμο άδικο, φανατισμένο και αλλοτριωμένο, να δημιουργούν.
Μέσα από την Τέχνη του, ο καθένας εξ αυτών εκφράζει την ανάγκη του ανθρώπου να (ξανα)συναντηθεί με τη φύση του, μια φύση γεμάτη έμπνευση και δυνατότητες που μπορεί και οφείλει να αλλάξει τον κόσμο.
Αυτές οι αλλαγές θα έρθουν, φυσικά, σταδιακά και ενδεχομένως να προκαλέσουν αντιδράσεις. Ομως, αν δύο λέξεις ενός λογοτέχνη, ένας πίνακας ενός ζωγράφου ή μία παράσταση ενός σκηνοθέτη κατορθώσουν να φέρουν το φως στη ζωή ακόμα και ενός ανθρώπου, είναι κέρδος.
Το παρόν θέμα έχει σαν στόχο να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια για απελευθέρωση από τα στεγανά και την αγριότητα των καιρών και να υπογραμμίσει πως η Τέχνη είναι η δημιουργική έκφραση, που μπορεί να οδηγήσει στην ψυχική ανάταση και τη συναισθηματική πλήρωση. Αλλωστε, ο κάθε άνθρωπος είναι από μόνος του Τέχνη, αρκεί να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να το ανακαλύψει.
Μίλτος Παπαστεργίου
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ (1972-1977), με καθηγητή τον Γιάννη Παππά, ενώ φοιτούσε και στο εργαστήριο ζωγραφικής του Νίκου Νικολάου. Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts, στο Παρίσι (1977-1979). Εργάστηκε μαζί με τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο στη συντήρηση των γλυπτών στα αετώματα της Ακαδημίας Αθηνών. Σχεδίασε το έπαθλο για το βραβείο Orpheus Award του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles (LAGFF). Εχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί 7, Αίθουσα Τέχνης Εκφραση, Περιτεχνών) και σε πολλές ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ερμούπολη). Εργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους στο Μετρό της Αθήνας (σε συνεργασία με τη γλύπτρια Θεοδώρα Βουτσινά), στη Λάρισα, στα Χανιά, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές (Συλλογή Θανάση Μιχαηλίδη, Συλλογή Εμφιετζόγλου, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα).
Τάσος Μισούρας
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1963 και ήταν φοιτητής της ΑΣΚΤ (1981-1986) με καθηγητές τους Δημήτρη Μυταρά, Ρένα Παπασπύρου, Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Κούκο και Ζαχαρία Αρβανίτη. Στη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε υποτροφίες και τελικά απέκτησε το πτυχίο του με άριστα. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους (CROUS) συνέχισε τις σπουδές του στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι στο εργαστήριο του Λεονάρντο Κρεμονίνι (1987-1991). Το 1988 του χορηγείται υποτροφία τριών χρόνων του ελληνικού κράτους (Ι.Κ.Υ.) για την Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs.Από το 1991 παρουσιάζει τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και εξωτερικό.
Δημήτριος Κτιστάκης
Γεννήθηκε στη Λάρισα και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Saarland, όπου απέκτησε δίπλωμα καθηγητή πιάνου καθώς και 3 μεταπτυχιακά διπλώματα. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής επί 10 έτη φωνητικών συνόλων, Α’ μαέστρος της πολυβραβευμένης χορωδίας Μadrigalchor Dillingen και υπότροφος του Ιδρύματος Richard Wagner. Είναι ενεργό μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς χορωδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του γυναικείου φωνητικού συνόλου Λάρισας «InDONNAtiόn» του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, όπου διδάσκει διεύθυνση χορωδίας, και της συμφωνικής ορχήστρας νέων Τρικάλων ΣΟΝΤ. Με την «InDONNAtiόn», έχει στην κατοχή του τέσσερα χρυσά μετάλλια, τα οποία συνοδεύονται και με δύο νίκες κατηγορίας, σε τέσσερις διαδοχικούς διαγωνισμούς σε Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ρίγα Λετονίας και Φουντάο Πορτογαλίας, όπου ήταν και ο μεγάλος νικητής του Grand Prize του διαγωνισμού. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας στη διεύθυνση χορωδίας και διευθύνει τη χορωδία και το φωνητικό σύνολο του Τμήματος, όπου επίσης διδάσκει διεύθυνση χορωδίας και ειδίκευση για διευθυντές χορωδίας. Από τον Ιανουάριο του 2016 συνεργάζεται με τη Χορωδία της ΕΡΤ.
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Γεννήθηκε το 1959 στην Ελασσόνα και μεγάλωσε στον Τύρναβο. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στον στρατό άρχισε να μορφοποιεί τα πρώτα του τραγούδια.
Η πρώτη συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν με τα τραγούδια «Λεγεωνάριος» και «Μαύρος Γάτος» στον δίσκο «Διαίρεση» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (πρόκειται για απλή συνωνυμία). Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική εργαζόταν ως εργολάβος δημοσίων έργων. Ζει στη Λάρισα, είναι παντρεμένος και έχει δύο δίδυμους ενήλικους γιους.
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει κυκλοφορήσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους μέχρι τώρα.
Ελεάνα Ανδρεούδη
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε με υποτροφία στην Ακαδημία «Χάιντς Μποσλ» Μονάχου, ενώ παράλληλα είχε προσκλήσεις από την Αμερικανική Ακαδημία Χορού, την Κρατική Σχολή Χορού της Οπερας της Βιέννης και την Ανώτερη Σχολή Χορού των Καννών «Ροζέλα Χαϊτάουερ». Από το 2018 ξεκίνησε διεθνή σταδιοδρομία, ενώ εμφανίστηκε ως Α΄ Χορεύτρια στην Αρένα της Βερόνας στην παραγωγή «Αΐντα» (σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι / χορογραφία Βλαντίμιρ Βασίλιεφ και Σουζάνα Εγκρι, 2018 & 2019) και «Τραβιάτα» (σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι / χορογραφία Τζουζέπε Πικόνε, 2019) λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Συμμετέχει σε διεθνή γκαλά και παραστάσεις ανά τον κόσμο. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, ενώ έλαβε δίπλωμα καθηγήτριας χορού με άριστα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 11η Eurovision Νέων Χορευτών στη Βαρσοβία και κατατάχθηκε στους δέκα καλύτερους νεαρούς χορευτές της Ευρώπης (2005). Εχει βραβευτεί με διεθνή πρώτα βραβεία σε Grand Prix και τιμητικές διακρίσεις. Το 2012 έγινε μέλος του Μπαλέτου της ΕΛΣ, το 2014 Κορυφαία, το 2015 Σολίστ και το 2017 Α΄ Χορεύτρια.
Μπέτυ Μαγρίζου
Συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1957 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1979.
Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο για θεατρικό μονόλογο για το έργο «Η προίκα» (2016) στο θέατρο Αλκμήνη με τη Στέλλα Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Εργα της διδάσκονται στην Εδρα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Πάδοβα.
Εχει γράψει τα μυθιστορήματα «Στην Πολυξένη» (1996), «Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή» (1997), «Μοιραία ταύτιση» (2002), «Το βραχιόλι της φωτιάς» (2006), που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Εχει γράψει επίσης παραμύθια, όπως «Ο πρίγκιπας του πλανήτη Βίκτωρ» και «Βικτωρ, ο ταξιδευτής του ουρανού» από τις εκδόσεις Διάπλαση. Ζει στη Λάρισα.
Θάνος Γώγος
Γεννήθηκε το 1985 στη Λάρισα. Είναι εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων Θράκα, ιδρυτής και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης. Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Μεταιχμιακή χαρά» και το 2014 η ποιητική σύνθεση «Γλασκώβη», εκδ. Θράκα (2019 Β΄ έκδοση). Αλλα έργα του είναι τα ακόλουθα: «Τα ποιήματα του 2013», «Τα ποιήματα του 2014», «35 under 35», «Ξύπνησα σε μια χώρα: Ελληνική ποίηση σε ενεστώτα χρόνο» και «Ντακάρ». Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

