Ιδιαίτερα παραγωγική είναι η χρονιά που διανύουμε για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, με αποτελεσματικές δράσεις στο πεδίο της  οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης  και πλέον αξιοσημείωτη την εκκίνηση των διαδικασιών για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ηδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για την παραχώρηση και αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο. Το νέο, σύγχρονο αεροδρόμιο, όπως αξίζει άλλωστε στην ιστορική πόλη της Πελοποννήσου, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που άλλωστε αποτελεί τουριστικό προορισμό. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν στις 500.000 τον αριθμό των επιβατών που έως το τέλος της δεκαετίας θα υποδέχεται το αεροδρόμιο, καθιστώντας επιτακτική την αναβάθμισή του. Η Καλαμάτα, πύλη εισόδου στη Νότια Ελλάδα λόγω και του μεγάλου λιμανιού της, εγγράφεται πλέον πιο δυναμικά στις αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Υπερταμείου την τρέχουσα περίοδο έχει να κάνει με την προσπάθεια που κάνουμε για κλείσιμο μιας διαχρονικής εκκρεμότητας. Την καταγραφή, με πλήρη νομική εικόνα, των ακινήτων του Δημοσίου. Πρόκειται για έργο αυτονόητα μεγάλης εθνικής σημασίας, καθώς η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας τίθεται πλέον σε άλλες βάσεις με τη χαρτογράφηση. Και επίσης, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να μπει ένα τέλος σε φαινόμενα καταπατήσεων και υφαρπαγής της.

Η άγνοια για το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και η κατά συνέπεια παραμέλησή της, αποστέρησε την οικονομία από έναν σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα, που ιδίως στη συγκυρία μετά την υφεσιακή περίοδο θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά στο έργο της ανόρθωσής της. Η πληγή αυτή βαίνει πλέον προς επούλωση.

Μέσα στον μήνα λήγει η προθεσμία του διαγωνισμού του Υπερταμείου σε συνεργασία με τη Διοίκηση ΕΤΑΔ και θα οριστεί ανάδοχος για το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 500  ακινήτων. Είναι το πρώτο βήμα ενός μεγάλου και χωρίς αμφιβολία δύσκολου εγχειρήματος. Αλλά απόλυτα αναγκαίου, όπως αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού.

Μέσα στο έτος θα  ενταχθούν και άλλα 500 ακίνητα. Η πρωτοβουλία αυτή θα καθορίσει τη στρατηγική για την αποτίμηση του συνόλου της περιουσίας της ΕΤΑΔ που υπερβαίνει τα 70.000 ακίνητα. Η διαδικασία θα εκκινήσει την επόμενη χρονιά (2023) για όλο το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου και θα αφορά στην καταγραφή, κατηγοριοποίηση, ψηφιοποίηση και ωρίμανση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας. Θα απαιτηθεί δε, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και πολλών φορέων και οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο Υπερταμείο προεξοφλούμε ως βέβαιη τη θετική ανταπόκρισή τους,  καθώς πρόκειται για εθνικό διακύβευμα.

Πέραν αυτών. Φέτος, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του,  το  Υπερταμείο-Growthfund ξεκινά επενδυτική δραστηριότητα. Για τον σκοπό αυτόν και καθώς η επενδυτική πολιτική του δεσμεύεται από τις αρχές που χαρακτηρίζουν όλα τα Εθνικά Επενδυτικά Ταμεία αλλά και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του, προχώρησε σε αναζήτηση επενδυτικού συμβούλου μέσω σχετικού διαγωνισμού. Εκτιμούμε ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει οριστεί ανάδοχος. Μέσα στους επόμενους μήνες το Υπερταμείο θα επενδύσει €10 εκατ. στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα και συνολικά ως το 2024 €50 εκατ. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Η επενδυτική δραστηριότητα του Υπερταμείου θα συμβάλει στην πραγματική οικονομία, αποφέροντας επιπλέον έσοδα στο ίδιο και συνεπώς στον μέτοχό του που είναι το Ελληνικό Δημόσιο και φυσικά θα αποτελέσει και μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Τέλος, η ίδια η φύση και η αποστολή του Υπερταμείου υπαγορεύουν ως διαρκή σταθερά στην πολιτική του τη βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών του στοιχείων και τη συνετή διαχείριση. Με δυο λέξεις: εξορθολογισμός δαπανών. Ακριβώς γι’ αυτό η εταιρεία σχεδιάζει ένα νέο  μοντέλο προμηθειών για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία τους με εξοικονόμηση κόστους. Το ομιλικό μοντέλο προμηθειών αφορά τις εξής εταιρείες και οργανισμούς: ΕΛΤΑ, ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, ΔΕΘ-HELEXPO, ΕΤΑΔ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΓΑΙΟΣΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΑΛΥΚΕΣ.

Ολα αυτά επαναβεβαιώνουν εμφατικά τη βούληση του Υπερταμείου, όπως κατ’ επανάληψη έχει εκφραστεί από τη νυν διοίκηση, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποφέροντας μεγαλύτερα έσοδα στο Δημόσιο, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες των δημοσίων επιχειρήσεων στον πολίτη, προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους και διασφαλίζοντας το δικαίωμα των επόμενων γενεών για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον. Παράμετροι που  έχουν αποτυπωθεί με ενάργεια στο στρατηγικό σχέδιο για την τριετία, και το οποίο υλοποιείται.

Αλλωστε, κάθε πρωτοβουλία και δραστηριότητα του Υπερταμείου είναι προσανατολισμένη στην υπηρέτηση των ίδιων αξιών και αρχών με αυτές που διαπνέουν το στρατηγικό σχέδιό του. Με πλέον ενδεικτική την ένταξη  από την  άνοιξη του 2021 στο OPSWF (One Planet Sovereign Wealth Funds), που είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συστράτευσης μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών φορέων με δημόσια ταμεία πλούτου στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης.

Και βέβαια, όλα αυτά με οδηγό τη διαφάνεια, για να γνωρίζουν οι  έλληνες πολίτες  ότι το Υπερταμείο όχι μόνο δεν είναι ό,τι κατά καιρούς άκριτα ή κακόβουλα του αποδόθηκε, αλλά απεναντίας πρόκειται για φορέα που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με απόλυτη προσήλωση και γνώμονα το δικαίωμα των πολιτών σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην ευημερία.

Ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης είναι διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Υπερταμείου.