Το επταήμερο του Διόδωρου

Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον οι βόρειοι γείτονες πράγματι προοδεύουν
Εν κινήσει
Προοδεύουμε, ημερολόγιό μου, δεν μένει παρά να βρεθεί και πετρέλαιο στο Ιόνιο γιατί δεν έχουμε τίποτα άλλο να ζηλέψουμε από τη Σαουδική Αραβία: η συμμετοχή σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μας είναι εξίσου επικίνδυνη με επίσκεψη σε προξενείο της.
Προηγήθηκε ο πολιτικός διαμελισμός: «Πού πήγαν τα λεφτά από τα μυστικά κονδύλια; Γιατί μας είχες πει ότι το «Σκοπιανό» θα έλθει στη Βουλή μετά τις εκλογές;». Κατόπιν έγινε εκπαραθύρωση από το τρένο. Εν κινήσει. Ηταν ογκώδες το θύμα και στενό το παράθυρο, έσπρωχναν Καμμένος – Τζανακόπουλος μαζί. «Εδώ γράφει «Μη κύπτετε προς τα έξω»», διαμαρτυρόταν το θύμα. Τελικά, «απάνω του σκεπάστηκεν ο λάκκος,
μα του άφησαν απέξω το γιλέκο: ήταν λίγο χοντρός ο φουκαράκος
».
* Ο Αλέξης Τσίπρας κοίταζε αλλού, είχε βάλει ακουστικά και άκουγε το «πέσατε θύματα, αδέλφια εσείς…»· πονούσε βαθιά, είναι ανθρωπιστής ο Πρωθυπουργός, και ας τον λέω εγώ πολιτικό serial killer. Το είπε άλλωστε και δημοσίως: «Με πόνο καρδιάς έμαθα την εκπαραθύρωση του Νίκου Κοτζιά…».
Αναλαμβάνει ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών. Το ίδιο είχε κάνει και ο πατήρ Μητσοτάκης μετά την παραίτηση Σαμαρά. Και τότε είχαμε καταγγελίες για μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Πόσο μοιάζει η ΠΦΑ με την Παλαιά Δεξιά, πόσο μοιάζει η μια εξουσία με την άλλη…
* Οπως και να το κάνουμε, ημερολόγιό μου, είναι μυστήριο να μένει στην κυβέρνηση ο υπουργός που είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και να φεύγει αυτός που την ετοίμασε. Πολύ περισσότερο που οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έλεγαν ότι θα βρεθούν οι αναγκαίες ψήφοι και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να δουν Βουλή ούτε με ραδιοτηλεσκόπιο.
Εν αναμονή
Γιατί τον εκπαραθύρωσε λοιπόν τον Νίκο Κοτζιά ο Αλέξης Τσίπρας; Για να του φορτώσει την αποτυχία αν δεν τα καταφέρει ο Ζάεφ; Για να πάρει μόνος του το Νομπέλ αν τελικά επικυρωθεί η συμφωνία;
Δεν ξέρω, ημερολόγιό μου. Μου φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο από τον καβγά Κοτζιά – Καμμένου που μάθαμε. Ή πολλά λεφτά ή πολλές ψήφοι. Αλλά θα το μάθουμε, τίποτα δεν μένει κρυφό σε αυτή τη χώρα.
* Μπορεί όμως να είναι και το ότι «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος» – κάτι το τυχαίο. Ή η παράνοια των πολιτικών.
* Ας κάνουν ό,τι θέλουν – αυτό που καίει εμένα είναι τι θα γίνει στη Μακεντονίγια. Λέγεται πως σήμερα Παρασκευή που γράφω θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία, αν έχει καταφέρει ο Ζάεφ να έχει βρει τους 8 βουλευτές που χρειάζονται επιπλέον για να φθάσει τους 80. Αλλιώς, ή πάνε για εκλογές και ζήσε Μάη μου να δεις λύση, ή, αν υπάρχουν ακόμη πιθανότητες, θα αναβληθεί ξανά η ψηφοφορία για την άλλη εβδομάδα.
* Θυμάμαι και τη δική μας αγωνία του 2014, να βρεθούν 180 βουλευτές να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, να γλιτώσουμε τις εκλογές και το μοιραίο 2015. Δεν τα καταφέραμε. Μπορεί οι μακεντόντσι βουλευτές να είναι σοφότεροι.
 
Τσιμέντο και λάσπη
Αλλά πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τους δικούς μας παρανοϊκούς αφού δεν έχουμε μόνο brain drain αλλά και enterprise drain; Αποχωρεί και η Τιτάν από την Ελλάδα για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. Εχουν προηγηθεί η Coca-Cola, η ΦΑΓΕ, η Βιοχάλκο – πού πάνε όλοι αυτοί οι βιομήχανοι και μας αφήνουν μόνους με τους έλληνες πολιτικούς και τη Folli Follie;
Φεύγουν τα τσιμέντα και μένει η λάσπη, η μόνη παραγωγική βιομηχανία που ευδοκιμεί στη χώρα μας.
* Ψηφίζουν με τα πόδια οι επιχειρηματίες: φεύγουν τρέχοντας. Αλλά η κυβέρνηση μας υπόσχεται επενδύσεις – ποιος θα έλθει όταν φεύγουν οι δικοί μας;
«Είχε επαφές με επενδυτές ο Τσακαλώτος» διαβάζουμε κάθε τόσο. Πότε στην Κίνα, πότε στο Λονδίνο, πότε στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως σωστά έγραψε ο Γρηγόρης Νικολόπουλος στο Reporter.gr, ψάχνει «επενδυτές» για το δικό του μαγαζί: για δανειστές ψάχνει, αγοραστές για τα ομόλογα που θα εκδώσει, για να έχει το αφεντικό να πληρώνει, να κερδίζει εκλογές.
* Εγώ λέω να επενδύσω στο Τζόκερ, επτά εκατομμύρια μοιράζει αυτή την Κυριακή – ψίχουλα βέβαια μπροστά στο ένα δισεκατομμύριο που μοιράζει η αμερικανική λοταρία Mega Millions, αλλά τι να κάνω που γεννήθηκα Ελληνας και όχι Αμερικανός;
Καισαρικό σύνδρομο
* Και περιμένω… και περιμένω… τίποτα. Στα Σκόπια διαδίδεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ τους έχει τους 80 βουλευτές, αλλά η συνεδρίαση δεν ξεκινάει. Μήπως δεν τους έχει, αλλά το διαδίδει για να σκεφθούν κάποιοι «αφού τους έχει, ας ψηφίσουμε και εμείς» και έτσι να τους συγκεντρώσει;
Δεν έχει σημασία· οι ψήφοι και το χρήμα δεν έχουν οσμή.
* Απολύτως σαδιστής ο Αλέξης Τσίπρας: «Εχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για όλους εμάς που θα συνεχίσουμε» είπε για τον Νίκο Κοτζιά. Και πρόσθεσε ότι είναι «ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Μήπως δεν είχε αποκαλέσει τον… μακαρίτη Βαρουφάκη «σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα»; Και όταν τον εκπαραθύρωσε, «ένιωσε την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού»;
Συνηθίζει δηλαδή να εκφωνεί εγκωμιαστικούς επικήδειους για τα θύματά του – αλλά όχι να δημοσιεύει την τελευταία εξομολόγησή τους: «Δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό»» απάντησε σε σχετική πρόκληση του εκπαραθυρωθέντος.
Αλλωστε, δεν την έχει καν διαβάσει ακόμη είπε. Λέγεται και «σύνδρομο του Ιουλίου Καίσαρα» αυτό. Αυτοκτονικό.
* Δεν μπορώ να περιμένω άλλο, ημερολόγιό μου, πρέπει να δουλέψω, να ετοιμάσω το σύστημα για να κερδίσω τα 7 εκατομμύρια του Τζόκερ.
Πείτε το «ναι» βρε παιδιά, να γίνει ο γάμος, να τελειώνουμε… Αλλιώς το 2019 θα είναι για σας ό,τι ήταν για μας το 2015. Το είπα και το έγραψα και αμαρτίαν ουκ έχω.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Μετά την επίθεση στην Ομόνοια, η ΕΛ.ΑΣ. έλαβε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας· στην Ηρώδου Αττικού.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ
+++

Κάτι έχει πάθει ο Πρωθυπουργός εφέτος με τον Ομηρο: μετά τον Οδυσσέα, τώρα παριστάνει τον Αγαμέμνονα, με τον Νίκο Κοτζιά στον ρόλο της Ιφιγένειας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ
+++
Κβαντικός προϋπολογισμός: και θα κοπεί, και δεν θα κοπεί η σύνταξή μου – ταυτόχρονα. Οπως ακριβώς η γάτα του Σρέντιγκερ: και ζωντανή, και πεθαμένη – ταυτόχρονα.
SO.S@COMATIAΝΑΓΙΝΕΙ
+++
Είναι ακαταλόγιστος, / τελείως ασυλλόγιστος, / ο ρυπογόνος υπουργός, ο Παύλος ο Πολάκης / το στόμα του μυστήριο, / λσπο-εκτοξευτήριο / ψεκάζει δηλητήριο.
Γ.ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ
+++
Μπερδέψανε τα σκέλη τους Καμμένος και Αλέξης ή μας δουλεύουνε γαζί παίζοντας με τις λέξεις; Συμπέρασμα: ου μπλέξεις.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
+++
Συγχαρητήρια στον Ρουβίκωνα που πέρασε στη Φιλοσοφική,  συλλυπητήρια στον αξιέραστο Νίκο που τον πέταξαν από το τρένο.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
+++
Οταν διώχνουν έναν υπουργό και δεν δίνουν τη θέση του στον αναπληρωτή υπουργό, είναι μεν νόμιμο, αλλά όχι ηθικό και δίκαιο.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΙΣΤΗΣ
+++
Μοιρατζού μας πώς θα αντέξεις / που ‘χεις γράψει λέξη-λέξη, γράμμα-γράμμα / και των δυο μαζί το δράμα. Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Αλέξη – Πάνο από τη Γιώτα Λύδια.
Γ.Κ., ΚΥΜΗ
+++
Στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφυτεύθηκε εκ του ΠαΣοΚ, όπου είχε μεταφυτευθεί εκ του φυτωρίου του ΚΚΕ  – το έχει σκεφθεί ο Νίκος Κοτζιάς ότι με τις πολλές μεταφυτεύσεις μπορεί και να μην ξαναφυτρώσει;
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
+++
Πολύ εύστοχος ο Πρωθυπουργός στην Κεντρική εΕιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Ηρθε η ώρα να… θρέψουμε  τους καρπούς των κόπων μας». Τέσσερα χρόνια τον ταΐζουν οι συριζαίοι τον συγκυβερνήτη τους, θρεφτάρι τον έχουν κάνει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
+++
Πάνο, θεέ, πάρ’ τους την ΠΑΕ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk