Χριστούγεννα στη φυλακή κινδυνεύει να κάνει ο Κάρλος Γκον

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ισχυρό άνδρα των Renault-Nissan-Mitsubishi – Απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης

Passersby are silhouetted as a huge street monitor broadcasts news reporting ousted Nissan Motor chairman Carlos Ghosn's indictment and re-arrest in Tokyo, Japan December 10, 2018. REUTERS/Issei Kato (File: 2018-12-10T113607Z_1191271477_RC1F6F9FAF50_RTRMADP_3_NISSAN-GHOSN.JPG )

Δεν είναι λίγα αυτά που μπορούν να πετύχουν οι δικηγόροι, όμως κάλλιστα ο Κάρλος Γκον θα μπορούσε να περάσει τα Χριστούγεννα στο κελί του, στη φυλακή Κοζούγκε του Ανατολικού Τόκιο. Την περασμένη Τρίτη δικαστήριο της ιαπωνικής πρωτεύουσας απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για αποφυλάκιση του μεγάλου αφεντικού (ακόμα…) της συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi. Ο «άνθρωπος με μάτια σαν φανάρια αυτοκινήτου» (παλαιού μοντέλου όμως, από αυτά που είχαν προσωπικότητα) συνελήφθη και κρατείται από τις 19 Νοεμβρίου για οικονομική κακοδιαχείριση και φοροδιαφυγή. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου το δικαστήριο είχε απαγγείλει επισήμως κατηγορίες εναντίον του.  Ο Γκον κατηγορείται ότι απέκρυψε από τις φορολογικές αρχές της Ιαπωνίας τις μισές αποδοχές που είχε ενθυλακώσει την πενταετία 2010-2015 ως πρόεδρος της Nissan (το ήμισυ των 10 δισ. γεν ή 88 εκατ. δολαρίων δηλαδή). Κατά του βραζιλιανικής καταγωγής γάλλου μάνατζερ εκκρεμεί επίσης η απαγγελία νέων κατηγοριών ότι απέκρυπτε εισοδήματα και την περίοδο από το 2015 έως τον Μάρτιο του 2018 – για την κατηγορία αυτή το δικαστήριο του Τόκιο παρέτεινε την κράτησή του έως τις 20 Δεκεμβρίου. Η Nissan μήνυσε το πρώην αφεντικό και για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ο ρόλος της Nissan

Συνήγορος του Γκον δήλωσε στο Reuters ότι συνήθως παρέρχονται μήνες από την απαγγελία του επίσημου κατηγορητηρίου μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης και ότι στο παρελθόν οι υπόδικοι δεν αποφυλακίζονταν. «Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η πρακτική αυτή έχει αλλάξει και οι κατηγορούμενοι βγαίνουν με εγγύηση» πρόσθεσε ο δικηγόρος. Νομικοί κύκλοι του Τόκιο θεωρούν ότι ο Γκον, όπως και ο συλληφθείς στενός συνεργάτης του Γκρεγκ Κέλι, κατά του οποίου επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη Δευτέρα, πιθανότατα δεν θα αποφυλακιστούν επειδή είναι ύποπτοι φυγής από τη χώρα.

Ο Γκον και ο Κέλι δεν είναι οι μόνοι που έχει βάλει στο στόχαστρο η ιαπωνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Figaro», οι Αρχές έχουν αποφασίσει να κινηθούν και εναντίον της Nissan, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τη μεταφορά ψευδών φορολογικών δηλώσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ετήσιες αναφορές της. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, την οποία προ ετών είχε σώσει από το χείλος της χρεοκοπίας ο Κάρλος Γκον, απειλείται με υψηλό πρόστιμο. Ο Γκον αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης που μπορεί να φθάσει τα 10 έτη – και είναι ήδη 64 ετών…

Θύμα συνωμοσίας;

Η σύλληψη του Γκον στην Ιαπωνία τού στοίχισε το αξίωμα του προέδρου της Nissan και της Mitsubishi. Παραμένει ωστόσο διευθύνων σύμβουλος της Renault και της τριπλής συμμαχίας της γαλλικής εταιρείας με τις δύο ιαπωνικές. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία. Παραδέχεται ότι έχει υπογράψει έγγραφα που περιελάμβαναν αποζημιώσεις που θα έπαιρνε όταν εγκατέλειπε τον όμιλο, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν γνώριζε ότι τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονταν στις αναφορές της Nissan προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εσωτερική έρευνα της Renault, εξάλλου, δεν εντόπισε καμία έκνομη ενέργεια του Γκον σε ό,τι αφορά τις αποδοχές του.

Αίσθηση προκαλεί πλήθος συνωμοσιολογικών φημών που έχει δημοσιεύσει ο ιαπωνικός Τύπος για τις «αληθινές και βαθύτερες αιτίες» που ώθησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nissan Χιρότο Σαϊκάουα να αφήσει να ξεσπάσει το σκάνδαλο Γκον – διότι ουσιαστικά αυτός «κάρφωσε» τον πρόεδρο της εταιρείας. Η «Wall Street Journal», εξάλλου, δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Κάρλος Γκον επρόκειτο σύντομα να ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να συνταξιοδοτηθεί.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk