«Χρειαζόμαστε τόλμη, μεγαλύτερη συνοχή και ωριμότητα»
Γιώργος ΚαμίνηςΟ δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο «Βήμα» τονίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για την Κεντροαριστεράδεν είναι απεριόριστα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το Μακεδονικό χρειαζόταν περισσότερη επεξεργασία, τονίζει ο Γιώργος Καμίνης, που πάντως υπογραμμίζει ότι στις κρίσιμες αποφάσεις απαιτείται ενιαία φωνή. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Καμίνης σχολιάζοντας την απόφαση για έκτακτο συνέδριο που θα μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής σε ενιαίο φορέα, δηλώνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ωστόσο θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ξεκίνημα, με μεγαλύτερη συνοχή και ωριμότητα. Ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής είναι πλήγμα, αλλά επισημαίνει ότι ο τελικός κριτής του εγχειρήματος θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές, τονίζει ότι αυτό θα συναποφασισθεί με γνώμονα «να είμαι χρήσιμος και να προσφέρω πραγματικά», θέτοντας μια υποσημείωση που, εμμέσως, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Τέλος, αναφερόμενος στο έργο του στον δήμο της Αθήνας τονίζει ότι παραδίδει στον διάδοχό του έναν δήμο με ευρωπαϊκούς πόρους και σχέδιο, «ό,τι δηλαδή δεν βρήκαμε εμείς».
Θα ψηφίζατε τη Συμφωνία των Πρεσπών;
«Πιστεύω στη συλλογική λειτουργία των κομμάτων, αλλά και στην ελευθερία της συνείδησης του βουλευτή. Θα είχα εξαντλήσει πάντως όλες τις πιθανότητες, ώστε να επιτευχθεί εθνική συναίνεση και να αποφύγει η χώρα τον διχασμό. Σε κάθε περίπτωση, στις κρίσιμες αποφάσεις απαιτείται ενιαία κομματική φωνή».
Πάντως διατυπώνετε διαφορετική θέση από το Κίνημα Αλλαγής. Εσείς βλέπετε θετικά σημεία, η Φώφη Γεννηματά δεν τη θεωρεί εθνικά επωφελή.
«H χώρα χρειάζεται να δώσει λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική. Το ίδιο έχει εκφράσει και το Κίνημα Αλλαγής επί της αρχής. Εκτιμώ, για να μη θεωρήσετε ότι υπεκφεύγω, ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το Μακεδονικό χρειαζόταν περισσότερη επεξεργασία, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη την κομματική χειραγώγηση ενός εθνικού ζητήματος από την κυβέρνηση, προκειμένου να διχάσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Δείτε λίγο τι συνέβη· σήμερα διαλύονται κόμματα, είτε αυτά εκφράζονται υπέρ είτε κατά της συμφωνίας, και χαρακτηρίζονται ως εθνικιστές οι διαφωνούντες».
Ισχύει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ» στην απόφαση για μετατροπή του Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο φορέα; Μπορεί να ξαναπιαστεί, δύο χρόνια μετά, το νήμα από την αρχή; Δεν έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος;
«Ναι, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εγώ είχα εκφρασθεί από την αρχή υπέρ του ενιαίου κόμματος και της ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υποστήριξα επίσης τη δημοκρατική εκλογή των συνέδρων ή έστω της πλειονότητάς τους. Σήμερα προχωράμε πια σε αυτές τις αλλαγές με χρονική καθυστέρηση. Εστω και τώρα πάντως είναι σημαντικό ότι επιχειρούμε ένα νέο ξεκίνημα, με μεγαλύτερη συνοχή και ωριμότητα. Αυτό που απαιτείται είναι σύγχρονος προοδευτικός λόγος και τόλμη».
Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν θολώνει το στίγμα ενός φορέα που φιλοδοξούσε να αποτελέσει τη στέγη όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;
«Η αποχώρηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ είναι πλήγμα, όπως και κάθε αποχώρηση από ένα σχέδιο σύνθεσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».
Τι θα προκύψει από το συνέδριο; Ενας ενιαίος φορέας ή, όπως λέγεται, το ΠαΣοΚ με άλλο όνομα;
«Θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, σεβόμενοι το παρελθόν, την ιστορικότητα των κομμάτων, τα στελέχη μας. Ηρθε πάντως η ώρα για μια πλήρη μετάβαση σε αυτό που συναποφασίσαμε ως τελικό στόχο: ένα ενιαίο κόμμα».
Μήπως η μάχη της Κεντροαριστεράς έχει χαθεί για εσάς, την έχει ήδη κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;
«Εγώ βλέπω μια προσπάθεια σε εξέλιξη, που την υποστηρίζει μια μεγάλη ιστορική παράδοση. Αν τη μάχη αυτή την είχε κερδίσει, όπως λέτε, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχε νόημα η ερώτηση. Από την άλλη πλευρά, βέβαια πρέπει κι εμείς να προχωρήσουμε με τόλμη, να κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε. Τα χρονικά περιθώρια πάντως δεν είναι απεριόριστα».
Ο Ν. Αλιβιζάτος εξέφρασε την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες των 212 χιλιάδων πολιτών που πήγαν στις κάλπες. Πώς το σχολιάζετε;
«Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής θα κριθεί στην κάλπη. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα αποτελέσουμε τον πόλο συνέπειας, ευθύνης και προόδου του πολιτικού μας συστήματος».
Το πολιτικό σύστημα, μετά τον κατακερματισμό του 2015, δείχνει να κινείται στον αστερισμό του νέου διπολισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Υπάρχει χώρος για το Κίνημα Αλλαγής; Εξακολουθεί το διψήφιο ποσοστό να αποτελεί τον εκλογικό στόχο;
«Εγώ βλέπω ότι ένας στους δύο πολίτες προτιμά τον καναπέ του. Οσες φορές πάντως απευθυνθήκαμε στον κόσμο, έχοντας κάτι να του πούμε, αυτός ανταποκρίθηκε. Να ο στόχος λοιπόν: να επανενεργοποιήσουμε τους πολίτες, για να οικοδομήσουμε μια μεγάλη παράταξη που θα μπορέσει να είναι ξανά δύναμη αλλαγής και προόδου για τον τόπο».
Θα είστε, τελικά, υποψήφιος για την Ευρωβουλή;
«Αυτό θα συναποφασισθεί με γνώμονα να είμαι χρήσιμος και να προσφέρω πραγματικά».
«Φτιάξαμε έναν δήμο με υποδομές»
Από τις δηλώσεις των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας προκύπτει ότι θα παραλάβουν «καμένη γη». Τι απαντάτε στην κριτική αυτή;
«Κάθε άλλο. Βλέπω ότι οι υποψήφιοι για την Αθήνα είναι πολύ προσεκτικοί στην κριτική που μας κάνουν για τις δύο θητείες μας. Βλέπετε π.χ. στο θέμα των ναρκωτικών ότι και οι τρεις υποψήφιοι υιοθετούν την πρότασή μας για χώρους εποπτευόμενης χρήσης ουσιών. Παραλάβαμε έναν δήμο βυθισμένο στα χρέη και τον κάναμε πλεονασματικό. Βρήκαμε έναν δήμο μαθημένο στη σπατάλη και στην κακοδιοίκηση. Εναν δήμο στον οποίο η φιλανθρωπία αφορούσε μερικές δεκάδες ανθρώπους και μετατρέψαμε την Αθήνα σε πόλη αλληλεγγύης για 40.000 συμπολίτες μας. Ενώ παραλάβαμε έναν δήμο-κομματικό παραμάγαζο, εμείς διοικήσαμε με κομματική αχρωματοψία. Παραλάβαμε έναν δήμο έργων βιτρίνας και φτιάξαμε έναν δήμο με σχέδιο και υποδομές. Βρεθήκαμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου πρωτοεμφανίστηκε η ναζιστική Ακροδεξιά, την οποία δεν αφήσαμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, φέρνοντάς τη συνεχώς απέναντι στον νόμο. Ναι, μπορεί να μην τα καταφέραμε όλα καλά, διαχειριστήκαμε όμως με εντιμότητα και διαφάνεια και το τελευταίο ευρώ, ενώ στα δύσκολα, όπως στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, με την εκκένωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, ο μηχανισμός του δήμου απέδειξε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αφήνουμε, κοντολογίς, έναν δήμο με ευρωπαϊκούς πόρους και σχέδιο, ό,τι δηλαδή δεν βρήκαμε εμείς».

