Χώροι ιστορίας, γνώσης και πολιτισμού

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Στην Αλεξανδρούπολη, σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, με την αρχέγονη αίσθηση και την αυθεντικότητα που αποπνέει, στο σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή, η ιστορία και οι παραδόσεις παραμένουν πάντα ζωντανές και σε αυτό βοηθούν τα πολλά και ξεχωριστά μουσεία της πόλης.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Το μουσείο άρχισε να οικοδομείται το 2013, η ιστορία όμως της δημιουργίας του ξεκινάει πολύ παλαιότερα, το 1998, όταν η τότε ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης συνέταξε το πρώτο κτιριολογικό και εκθεσιακό πρόγραμμά του. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου έχει τοπικό χαρακτήρα, καθώς το σύνολο των ευρημάτων που περιλαμβάνει προέρχεται από την περιοχή του Εβρου και αφηγείται την ιστορία της περιοχής από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παράλληλα, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγέλα Γιαννακίδου: Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στεγάζεται σε πέτρινο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και ιδρύθηκε από την Αγγέλα Γιαννακίδου για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από 5.500 αντικείμενα, εκ των οποίων 500 εκτίθενται στις αίθουσές του. Περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό (4.500 φωτογραφίες), 3.500 έγγραφα και 3.500 βιβλία. Το εκθεσιακό υλικό οργανώθηκε έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του Νομού Εβρου από το τέλος του 17ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Ιστορικό Μουσείο: Το Μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή πινάκων ζωγραφικής από καλλιτέχνες της περιοχής μας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του έργου της σημαντικής ζωγράφου Χαρίκλειας Χατζησάββα-Φωτίου. Σε αυτό φιλοξενούνται ακόμη 1.000 βιβλία για την ιστορία της πόλης αλλά και όλης της Θράκης. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης έχει συλλεχθεί ένα πλούσιο αρχειακό υλικό που αποτελείται από φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά και παλιά αντικείμενα. Η μόνιμη έκθεση με τους Σαρακατσάνους της Θράκης περιλαμβάνει τη συλλογή της λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη, προσωπικότητας με καθοριστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης μεταπολεμικά. Το Ιστορικό Μουσείο, όμως, ολοκλήρωσε και τη μόνιμη έκθεσή του που αφορά την ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης.
Το εκκλησιαστικό Μουσείο: Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1979. Με ενέργειες του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου Ρούσσα εγκρίθηκε η μετατροπή του από το υπουργείο Πολιτισμού σε Εκκλησιαστικό Μουσείο. Φιλοξενούνται εικόνες, εκκλησιαστικά κεντήματα, ιερατικές, αρχιερατικές και διακονικές στολές, βιβλία, ξυλόγλυπτα αντικείμενα και αντικείμενα αργυροχρυσοχοΐας. Υπάρχει επίσης μια αίθουσα αφιερωμένη στην τεχνική κατασκευής βυζαντινής εικόνας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών και την ανάγκη της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους. Η πρώτη αίθουσα εισάγει τον επισκέπτη γενικά στην έννοια της βιοποικιλότητας. Στη δεύτερη αίθουσα προβάλλεται σε οθόνη με τη συνοδεία ήχου ένα πολυθέαμα για τη βιοποικιλότητα του Νομού Εβρου.
Μουσείο Ιατρικού Εξοπλισμού και Αιμοληψιών «Αγγελος Χαμπούρης»: Στην Ανθεια λειτουργεί το μοναδικό μουσείο του είδους του στην Ελλάδα με προφανή σκοπό να ενισχύσει τον σκοπό της αιμοδοσίας. Οπως μας λέει ο Νίκος Αρχοντίδης, πρώην πρόεδρος της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του, ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Τραϊανούπολης «Αγία Γλυκερία». Τα εκθέματα είναι ο παροπλισμένος εξοπλισμός που βρισκόταν στην αποθήκη του παλιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, τον οποίο φύλαξε ο πρώην διευθυντής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Αγγελος Χαμπούρης, το όνομα του οποίου δόθηκε στο μουσείο.

