Το εκδοτικό φθινόπωρο αναμένεται πολύ ενδιαφέρον, αν κρίνω τουλάχιστον από τις λίστες των «υπό έκδοση» βιβλίων που αρχίζουν να στέλνουν εκδοτικοί οίκοι. Μια πρώτη επιλογή, προσωπικού γούστου.

Περιμένω λοιπόν «Το βιβλίο των χελιών» του σουηδού συγγραφέα και δημοσιογράφου Πάτρικ Σβένσον (Μεταίχμιο). Παρακολουθώ τη μετεωρική πορεία του βιβλίου τον τελευταίο χρόνο, μέσα από την αγγλική μετάφραση. Με κέντρο το χέλι, το ψάρεμά του, τη φυσιολογία του και τη φαντασίωση γύρω απ’ αυτό (το θαλάσσιο φίδι) ο Σβένσον δημιουργεί ένα συναρπαστικό υβριδικό αφήγημα όπου η αυτοβιογραφία συναντά το επιστημονικό δοκίμιο και η ανθρωπολογία την πολιτιστική δημοσιογραφία (literary journalism), χωρίς να λείπουν και κάποια στοιχεία θρίλερ. «O Αριστοτέλης συναντά τον Φρόιντ και το ψάρεμα των παιδιών», όπως διάβασα στους «New York Times», που έχουν το βιβλίο σταθερά στις επιλογές της εκδοτικής τους ομάδας. Το χέλι είναι για μένα μία γεύση κι ένα ταξίδι στις Κυκλάδες: ένα μοναδικό πιάτο στο εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» στον Γαλησσά της Σύρου, καπνιστό χέλι πάνω σε κρεβατάκι από φύκια. Το βιβλίο του Σβένσον ανήκει στην κατηγορία του nature writing που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω