Τη μέθοδο του «στρίβειν διά του αρραβώνος» φαίνεται ότι ακολουθούν οι άλλοτε «ζεστοί» μνηστήρες με την αποεπένδυση της ΔΕΗ. Η προίκα για τις λιγνιτικές μονάδες ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές οι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των  μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας της αγοράς με γνώση των δεδομένων του διαγωνισμού, σοβαροί επενδυτές, όπως η Seven Energy (τσεχική εταιρεία επικεφαλής της κοινοπραξίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), δεν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά βάσει των όρων που γνωστοποίησε η ΔΕΗ στις 31 Δεκεμβρίου. «Φαίνεται ότι η ΔΕΗ δεν θέλει να παραδεχθεί πως οι εταιρείες προς πώληση είναι εξαιρετικά ζημιογόνες. Οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να επιδοτήσουν τις ζημίες και ταυτόχρονα να πληρώσουν ένα λογικό τίμημα. Δεδομένου ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας, μένει να δούμε τι στάση θα τηρήσει η DG COMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ). Συγκεκριμένα, εάν πρόκειται να πιέσει για τη βελτίωση των όρων του SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας) ώστε να έχει επιτυχή έκβαση ο διαγωνισμός ή, εάν αυτός αποτύχει, θα επαναφέρει άραγε τη συζήτηση περί πώλησης βιώσιμων μονάδων όπως τα υδροηλεκτρικά;» διερωτάται η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι στην ίδια λογική κινούνται και οι Κινέζοι της China Energy Group, οι οποίοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό της ΔΕΗ σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου.

Γι’ αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει για νέα παράταση στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πέραν και της 23ης Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω χρόνος και να διασαφηνιστούν για τους επενδυτές τα… σκοτεινά σημεία του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος (εξαρτάται από την Κομισιόν), των τιμών για την τροφοδοσία της μονάδας «Μελίτη Ι» από το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας και το ζήτημα των εργασιακών.

Σχετικά με την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, έως την περασμένη Παρασκευή δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, παρότι το έξτρα μπόνους για όσους αποχωρούν έχει διπλασιαστεί (από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ) και προστίθεται στα 15.000 ευρώ που είναι η αποζημίωση εξόδου από την εταιρεία. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ επισημαίνουν πως το ποσό που προσφέρεται είναι ιδιαίτερα μικρό, με δεδομένο ότι ο ονομαστικός μεικτός μισθός ενός εργαζομένου στα ορυχεία είναι 3.500-4.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, σε προηγούμενο πρόγραμμα εθελουσίας η επιχείρηση είχε προσφέρει 100.000 ευρώ.

Οι επενδυτές ζητούν την αποχώρηση της πλειονότητας των 1.248 εργαζομένων στις δύο μονάδες, καθώς θεωρούν ότι με 600 άτομα η… δουλειά βγαίνει. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ειδικά όσοι δεν έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως είναι οι 231 εργαζόμενοι της σχετικά νέας μονάδας στη Μελίτη που εγκαινιάστηκε το 2013. Αντιθέτως, ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη είναι μεγαλύτερος  στις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, όπου απασχολούνται 1.017 άτομα. Ωστόσο, στελέχη της ΓΕΝΟΠ εκτιμούν ότι δεν είναι περισσότεροι από 300 εκείνοι που επιθυμούν να φύγουν.