Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους H εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου πέρασε στον πλήρη έλεγχο του ομίλου Viohalco το 2004. Από τότε επενδύθηκαν πολλά εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής με αποτέλεσμα σήμερα τα προϊόντα της να είναι περιζήτητα και η ελληνική εταιρεία να συγκαταλέγεται πλέον στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς χαλυβδοσωλήνων για τη μεταφορά υγρών και αερίων καυσίμων στον κόσμο.
Με την τελευταία επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ στη μονάδα της Θίσβης στη Βοιωτία το 2015 τα προϊόντα της εταιρείας κάλυψαν νέες απαιτητικές εφαρμογές για υποθαλάσσιους αγωγούς που αντέχουν σε βάθη 1.700 μέτρων αλλά και για αγωγούς ανθεκτικούς στη διάβρωση όταν το υλικό που διαχέεται μέσω αυτών είναι ιδιαίτερα όξινο.
Εργο στη Χιλή
Το 95% της παραγωγής εξάγεται, και όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν τα στελέχη της μόνο τα τελευταία 15 χρόνια η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 20.000 χιλιόμετρα αγωγών, νούμερο που αντιστοιχεί στη μισή περίμετρο της Γης.
Το τελευταίο έργο που ανακοίνωσε η εταιρεία ήταν η κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα για το έργο αντικατάστασης του αγωγού Los Bronces στη Χιλή. Το έργο ανατέθηκε στην ελληνική εταιρεία από την Anglo American Sur S.A.
Ο αγωγός βρίσκεται στις Ανδεις, σε μέσο υψόμετρο 3.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι διαστασιολογικές του ανοχές είναι εξαιρετικά αυστηρές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή του αγωγού.
Μέσα από τον αγωγό μεταφέρονται από το βουνό μεταλλουργικά συμπυκνώματα με νερό για να φτάσουν στη μονάδα επεξεργασίας και να παραχθεί το μετάλλευμα. Ειδικότερα, το συμβόλαιο για τον αγωγό, συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων στη Χιλή, περιλαμβάνει την προμήθεια σωλήνων χάλυβα (LSAW) διαμέτρου 24 ιντσών, πάχους τοιχώματος έως 31,75 χιλιοστά και εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση τριών στρώσεων πολυαιθυλενίου (3LPE). Η κατασκευή και επένδυση της συνολικής ποσότητας των 13.700 τόνων, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2020 στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα.
Ο ανταγωνισμός
Η πρόκληση για την εταιρεία εκτός από τον βαθμό δυσκολίας του έργου ήταν η ίδια η χώρα, καθώς «χτυπήθηκε» με μεγάλους ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ.
Οι αγορές των προϊόντων της εταιρείας είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Αφρική και η Μέση Ανατολή. Η επιβολή δασμών στις ΗΠΑ έχει μεν επηρεάσει τη Σωληνουργεία Κορίνθου αλλά όπως επισημαίνουν τα στελέχη της «διατηρούμε τη θέση μας με μειωμένους όγκους, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που έχει πληγεί καθώς τα προϊόντα του στηρίζονταν στις χαμηλές τιμές και όχι στην υψηλή προστιθέμενη αξία».
50 χρόνια
Η εταιρεία το 2019 συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1969. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία το 2018 πραγματοποίησε τζίρο 475 εκατ. ευρώ και κέρδη ebitda 26 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων της εταιρείας υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε την προμήθεια σωλήνων για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου μήκους 187 χιλιομέτρων. Η σύμβαση ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου από το 2016 βρίσκεται μαζί με τα Ελληνικά Καλώδια υπό τoν έλεγχο της Cenergy Holdings που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Viohalco στη μεταφορά ενέργειας, είτε μέσω χαλυβδοσωλήνων είτε μέσω χερσαίων και υπογείων καλωδίων. Η Cenergy έχει έδρα το Βέλγιο και η μετοχή της διαπραγματεύεται στα Χρηματιστήρια των Βρυξελλών και της Αθήνας.