• Αναζήτηση
 • Wave House

  Ενα εντυπωσιακής κλίμακας και σχεδιασμού προκατασκευασμένο σπίτι στη Φινλανδία ανατρέπει τη σχέση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

  Είναι ονειρική αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη η συνύπαρξη φύσης και αρχιτεκτονικής, όμως ο φινλανδός αρχιτέκτονας Σέπο Μαντίλα κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση τους με μια προκατασκευασμένη κατοικία έξω από τη μικρή πόλη Μικέλι στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φινλανδίας. Χρησιμοποίησε τρία υλικά για να το καταφέρει, το γυαλί, τον χάλυβα και βεβαίως τη φινλανδική ελάτη, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στη χώρα των χιλίων λιμνών μαζί με τα πεύκα και τις σημύδες, και δημιούργησε μια μονώροφη κατοικία με μεγάλα διαφανή ανοίγματα που φέρνουν τα έξω μέσα. Κυριολεκτικά. Ο βασικός χώρος οργανώνεται σε διάταξη open plan και έχει βέβαια προσανατολισμό προς την αιωρούμενη βεράντα. Καιρού επιτρέποντος είναι πάντα γεμάτη ζωή και ενδεχομένως το πιο πολυσύχναστο σημείο του σπιτιού. Ωστόσο την ίδια θέα, πάντα προς τη γαλάζια λίμνη, έχει και η κύρια κρεβατοκάμαρα του σπιτιού. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στην άλλη άκρη της επιμήκους κάτοψης και «κοιτάζουν» στο δάσος. Εκεί βρίσκεται μία σάουνα που ως γνωστόν λειτουργεί ευεργετικά για την κυκλοφορία του αίματος και για το νευρικό σύστημα, σε άμεση επαφή με την εντυπωσιακή φύση χάρη σε έναν τοίχο από υαλοπίνακες που παρεμβάλλεται ανάμεσά τους. Η παρουσία της είναι αυτονόητη, καθώς η Φινλανδία θεωρείται «η πατρίδα της σάουνας» και αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά της στο παγκόσμιο ευ ζην. Εξ ου και σε αυτή τη χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν γύρω στα τρία εκατομμύρια ατμόλουτρα αυτού του τύπου τόσο σε σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις.
  Είναι πράγματι αξιοζήλευτη η επαφή αρχιτεκτονικής και φύσης, αλλά και αναμενόμενη, καθώς το γραφείο Seppo Mäntylä Architecture εξειδικεύεται στην κατασκευή σύγχρονων προκατασκευασμένων κατοικιών με οικολογικές προδιαγραφές. Αυτό που καθιστά όμως αξέχαστο το συγκεκριμένο σπίτι είναι ότι διαθέτει και αεροδυναμικό σχήμα σε μία από τις προσόψεις του. Αυτό είναι εξάλλου ένα «προκατασκευασμένο σπίτι with a twist» όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο εμπνευστής του, κοινώς αποτελεί μια κατοικία που ανατρέπει τον στερεοτυπικό σχεδιασμό τέτοιων κτιρίων, συνήθως μια σύγχρονη μετεξέλιξη της παραδοσιακής ξύλινης καλύβας kota. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «twist» δεν είναι μόνο σχήμα λόγου. Στο «Wave House», όπως ονόμασε ο Σέπο Μαντίλα την κατοικία, για να δημιουργηθεί αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα η ξυλοδομή της οροφής ορμάει σαν κύμα που σπάει την ηρεμία της φύσης.
  Ωστόσο, η έμπνευση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση προήλθε από την αρχιτεκτονική σχεδίαση πλοίων και αεροπλάνων, αν και αλήθεια είναι ότι μάλλον διαστημόπλοιο θυμίζει τελικά το εν λόγω κτίριο χάρη στις σαρωτικές καμπύλες του. Πάντως η σύλληψη του σχεδιασμού του έγινε για ένα άλλο γεωγραφικό σημείο, συγκεκριμένα για ένα επικλινές κομμάτι γης στη Ρωσία με απρόσκοπτη θέα στη Μόσχα, αλλά το πρότζεκτ δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Κάθε εμπόδιο για καλό, όμως, καθώς ούτως ή άλλως στην αρχιτεκτονική πολλά ανεκπλήρωτα πρότζεκτ αποτελούν τον οδηγό ή μια μετεξέλιξη του σχεδιασμού επόμενων αναθέσεων.
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σχέδια έτυχαν της προσοχής του ιδιοκτήτη της Polar Life Haus, μιας κατασκευαστικής εταιρείας με εξειδίκευση στην ανέγερση ξύλινων προκατασκευασμένων σπιτιών με μια μακρά ιστορία στον χώρο που φθάνει στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα ξύλινα σπίτια ήταν ανέκαθεν πολύ συνηθισμένα στην αρχιτεκτονική της Φινλανδίας, όμως η επιτυχημένη επιχείρηση πλέον δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία, και ο Σέπο Μαντίλα είναι συνεργάτης της. O επικεφαλής της Polar Life Haus λοιπόν, «ερωτεύτηκε» τη μακέτα του ανεκπλήρωτου σπιτιού και την επεδείκνυε με κάθε ευκαιρία σε φίλους και γνωστούς. Ενας εξ αυτών, όχι δίχως την απαραίτητη δόση τρέλας, συμμερίστηκε σε τέτοιον βαθμό τον έρωτά του ώστε αποφάσισε να υλοποιήσει το «Wave Ηouse». Με ορισμένες φυσικά μικρές διαφοροποιήσεις εντός και εκτός της κατοικίας προκειμένου να ταιριάξει με το οικόπεδο που βρέθηκε για να το φιλοξενήσει αλλά και για να είναι εφικτή η υλοποίησή του. Κυρίως έπρεπε να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερη κατασκευαστική πρόκληση που συνιστούσε η κυματοειδής ξύλινη οροφή.
  Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν για άλλη μια φορά και η προκατασκευασμένη κατοικία «νέας γενιάς» χτίστηκε βεβαίως από την Polar Life Haus. Σήμερα το κυματιστό σπίτι φιλοξενεί μια μικρή οικογένεια που έχει την τύχη να μένει σε αυτό το μοναδικό κτίριο. Κανέναν δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι στη Φινλανδική Εκθεση Σπιτιού στο Μικέλι το 2017 το συγκεκριμένο κτίριο κέρδισε σε όλες τις κατηγορίες: και Καλύτερη Κατοικία και Καλύτεροι Εσωτερικοί Χώροι και Καλύτερος Κήπος. Δικαίως.
  BHMAgazino
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk