Washington, d.c.
Η αμερικανική πρωτεύουσα δεν έχει μόνο μουντά κυβερνητικά κτίρια και ιστορικά μνημεία. Είναι παράλληλα και μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη για να ζεις (καλά).
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς την Ουάσιγκτον D.C. είναι η άνοιξη, τότε που τα δέντρα είναι καταπράσινα και ανθισμένα, ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, οπότε οι λουλουδιασμένες κερασιές επιβάλλονται με την αποστομωτική ομορφιά τους. Eχει πολύ πράσινο η πόλη και αυτό, ειδικά όταν στον ουρανό λάμπει ο ήλιος, μπορεί να την κάνει ανάλαφρη και ανοιχτόκαρδη τη στιγμή που παραμένει μια μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα. Μια πόλη που, για να πω την αλήθεια, δεν μου φάνηκε και τόσο… πόλη. Σχετικά χαμηλή δόμηση (ώστε να μην κρύβεται το ολόλευκο, χτισμένο σε έναν μικρό λόφο, κτίριο του Καπιτωλίου), πάρκα και κήποι, λίγα μαγαζιά (σε σχέση με άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις), ένα κέντρο αποκλειστικά με γραφεία και κυβερνητικά κτίρια και γύρω-γύρω ήσυχα προάστια. Εκτός από το Καπιτώλιο, κάπου στη μέση του οικιστικού ιστού βρίσκεται και ο Λευκός Οίκος που από κοντά μου φάνηκε πιο μικρός από όσο τον νόμιζα. Αλλά και πιο κομψός. Αυτή είναι εν συντομία η Ουάσιγκτον D.C. Σίγουρα δεν θα την επιλέξει όποιος θέλει έναν προορισμό όπου θα ξεφαντώνει με έντονους ρυθμούς τη νύχτα, όπως π.χ. μπορεί να κάνει στη Νέα Υόρκη, ή όπου θα συμμετέχει στην τρέλα και στην ανεμελιά που απαντάται σε γειτονιές του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Aντζελες. Εδώ όλα είναι τακτοποιημένα, είναι ήσυχα, είναι comme il faut. Αυτό μου αρέσει, άλλος μπορεί να το βρει βαρετό. Oμως, ακόμη και εκείνος ας αφιερώσει στην Ουάσιγκτον έστω δύο-τρεις ημέρες. Για να δει έναν άλλον τρόπο ζωής, διαφορετικό από τον δικό μας. Και γιατί δεν παύει να είναι ένα όμορφο μέρος.
Δεν γνωρίζω πόσο σκληρά εργάζονται όλοι οι άνθρωποι που είδα να μπαινοβγαίνουν στα κτίρια με τα κυβερνητικά – και όχι μόνο – γραφεία, εκείνο όμως που κατάλαβα είναι πως προτού ξεκινήσουν τη δουλειά ή μόλις την τελειώσουν, το ρίχνουν μετά μανίας στο τζόγκινγκ. Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα στις όχθες του ποταμού Πότομακ χιλιάδες άνθρωποι φορούσαν ακριβά αθλητικά ρούχα και παπούτσια, άκουγαν μουσική από τα ακουστικά των τελευταίας γενιάς τηλεφώνων τους και έτρεχαν. Σχεδόν ένιωθες άσχημα που εσύ απλώς περπατούσες. Καταπράσινο περιβάλλον, τεράστια καλοστρωμένα πεζοδρόμια, ησυχία. Αίσθηση ευζωίας. Και πίσω από το παραποτάμιο Georgetown Waterfront Park με τα πλήθη των δρομέων, η Τζόρτζταουν, η πιο παλιά και πιο όμορφη γειτονιά της πόλης, με τις βιλίτσες της. Εκεί βρίσκεται το Old Stone House, το παλαιότερο σπίτι της Ουάσιγκτον, που χτίστηκε το 1765. Aλλες ενδιαφέρουσες κατοικίες (κυρίως του 18ου αιώνα) βρίσκονται στη N Street, ΝW. Στο νούμερο 3017 μάλιστα είχε ζήσει και η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση για έναν χρόνο, αμέσως μετά τη δολοφονία του συζύγου της, του προέδρου Τζον Κένεντι. Το περπάτημα έως το κοιμητήριο του Oak Hill, πάντα στην Τζόρτζταουν, είναι απόλαυση.
Κατευθυνόμενος προς το κέντρο της πόλης βρίσκεσαι έξω από τον κήπο του Λευκού Οίκου – το καταλαβαίνεις και από τους αστυνομικούς που πληθαίνουν γύρω σου. Για να ξεναγηθείς στους εσωτερικούς χώρους της προεδρικής κατοικίας πρέπει να έχεις ζητήσει άδεια εισόδου (μέσω πρεσβείας) σχεδόν έναν μήνα πριν (και αν σε δεχτούν) – αν γίνονται ξεναγήσεις την περίοδο που θα βρίσκεσαι εκεί, είσαι τυχερός. Αλλιώς θα περιοριστείς στην εξ αποστάσεως φωτογραφία, όπως εκείνη που έβγαλα εγώ. Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα άλλα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή, ανάμεσά τους τα: Treasury Building, Eisenhower Old Executive Office Building και Renwick Gallery. Στο Kennedy Center παίζονται μιούζικαλ και όπερες, ενώ λίγο πιο πέρα το γερασμένο αισθητικά Watergate Complex στέκεται μπροστά στο ποτάμι για να θυμίζει ένα από τα μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα της δεκαετίας του ’70.
Στο καταπράσινο National Mall βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης: Το Smithsonian Institution Building (γνωστό ως «The Castle») λειτουργεί ως κέντρο πληροφοριών για τους τουρίστες, ενώ στο Εθνικό Μουσείο Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας ο επισκέπτης πρέπει να αφιερώσει πολλές ώρες. Τα καλά νέα; Η είσοδος σε όλα είναι δωρεάν. Το Μνημείο του Ουάσιγκτον δεσπόζει στους Κήπους του Συντάγματος. Πρόκειται για έναν οβελίσκο ύψους σχεδόν 170 μέτρων που τοποθετήθηκε στη μνήμη του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ. Τα μνημεία για τους πεσόντες ήρωες (σε διάφορους πολέμους) καθώς και εκείνα του Αβραάμ Λίνκολν και του Τόμας Τζέφερσον είναι άκρως εντυπωσιακά.
Βρισκόμαστε και πάλι δίπλα στο ποτάμι. Στην απέναντι όχθη, το τεράστιο σε έκταση Εθνικό Κοιμητήριο του Aρλινγκτον φτιάχτηκε τον καιρό του αμερικανικού εμφυλίου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ο τάφος που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες είναι εκείνος του Τζον Κένεντι, πάνω από τον οποίο καίει μια άσβεστη φλόγα. Πρόκειται για ιδέα της Τζάκι που εμπνεύστηκε το εφέ από τη φλόγα του άγνωστου στρατιώτη στο Παρίσι. Κοντά στο ιστορικό νεκροταφείο βρίσκεται και το Πεντάγωνο.
Επιστρέφοντας στην απέναντι όχθη, διασχίζουμε και πάλι το κέντρο (οι αποστάσεις δεν είναι μικρές) και καταλήγουμε στο Penn Quarter, όπου εκτός από σημαντικά για την πόλη κτίρια (Martin Luther King Jr Memorial Library, Εθνικό Θέατρο, Εθνικά Αρχεία, Παλαιό Ταχυδρομείο κ.λπ.) βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων. Το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας έχει την πλάκα του. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το Ανώτατο Δικαστήριο ξεχωρίζουν, εκείνο όμως που κυριαρχεί είναι το Καπιτώλιο (και εδώ η είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν). Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρντον το 1793 και είναι εμπνευσμένο από το παρισινό Πάνθεον και από τη δυτική πρόσοψη του Μουσείου του Λούβρου. Aλλη μία φωτογραφία, αυτή τη φορά μπροστά του, και το άλμπουμ της Ουάσιγκτον D.C. συμπληρώθηκε!
Post-it
Πώς να πάτε
Απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα δεν υπάρχουν, οπότε θα ταξιδέψετε με ενδιάμεση στάση σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη. Συχνά δρομολόγια με αρκετά συμφέρουσες τιμές πραγματοποιούν η Alitalia, η KLM και η Air France.
Πού θα μείνετε
Η διαμονή είναι ακριβή και οι επιλογές δεν είναι πολλές. Ενα αξιοπρεπές ξενοδοχείο με πρωινό θα σας κοστίσει από 200 ευρώ (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και πάνω.
Πού αλλού να πάτε
Μια εύκολη εκδρομή από την Ουάσιγκτον είναι η Αλεξάντρια, μια μικρή κομψή πόλη που απέχει μόλις 40 λεπτά με το αυτοκίνητο. Μπορείτε να πάτε και με σκάφος, από τον ποταμό Πότομακ. Μία ώρα προς Βορρά με το αυτοκίνητο βρίσκεται και η Βαλτιμόρη – προσοχή όμως, ενδιαφέρουσα είναι, ωστόσο όχι τόσο ασφαλής όσο η Ουάσιγκτον.
Η γέννηση µιας πρωτεύουσας
Το ιδρυτικό Σύνταγμα των ΗΠΑ προέβλεπε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ομοσπονδιακής περιοχής που θα αποτελούσε την πρωτεύουσα. Στις 16 Ιουλίου 1790 ιδρύθηκε η Περιφέρεια της Κολούμπια από εδάφη που παραχώρησαν οι Πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ. Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον επέλεξε την ακριβή θέση όπου χτίστηκε η Ουάσιγκτον. Αρχικά περιελάμβανε και τις υπάρχουσες πόλεις Τζόρτζταουν και Αλεξάντρια. Το 1846 η Αλεξάντρια επεστράφη στη Βιρτζίνια, ενώ η Τζόρτζταουν αποτελεί σήμερα την ομορφότερη γειτονιά της πόλης.

