Βλέπει εκλογές και κάνει… ρελάνς
Εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει πρόωρες κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας οξύνει την αντιπολιτευτική τακτική του και ζητεί ο ίδιος την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία παρά τις αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις – Οι σκληρές αναφορές περί «ανικανότητας», η κριτική για την ενεργειακή κρίση και η προτροπή στα στελέχηγια κομματική εγρήγορση
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας έχει τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μια εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ. Παρά τις διαψεύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αφού έφερε τρομακτική ακρίβεια πολύ πριν τον πόλεμο, τώρα δεν αποκλείεται να δραπετεύσει με εκλογές».
Μάλιστα προχθές το μεσημέρι στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια συζήτησης για επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πανδημία, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στη Γαλλία για τη Σύνοδο της ΕΕ και παραμονή της συνάντησής του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, προκαλώντας την κυβέρνηση: «Εχετε σηκώσει τα μολύβια περιμένοντας εκλογές τον Μάιο. Κάντε εκλογές να λυτρώσετε τη χώρα από την ανικανότητά σας».
Αισιοδοξία σε πείσμα
των δημοσκοπήσεων
Αυτό το πιστεύει και το λέει σε όλους τους τόνους με όποιον συνομιλεί τελευταία, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του κόμματός του, αδιαφορώντας για τις δημοσκοπήσεις και ενίοτε γελώντας απαξιωτικά ακόμα και με τα στοιχεία, όπως αυτά της εταιρείας Abacus (την περασμένη Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha) που εμφανίζουν μειωμένη τη δημοφιλία του ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο κ. Τσίπρας στην προ ημερών κλειστή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εκτίμησε ότι η χώρα με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη έχει μείνει απολύτως ανοχύρωτη μπροστά στην επικείμενη κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, γεγονός που μπορεί να επιφέρει, όπως είπε, σοβαρότατες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή αλλά και στη λειτουργία της οικονομίας. Εκεί, τόσο από τον ίδιο όσο και από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων, επισημάνθηκε ότι το ενδεχόμενο εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό και ζήτησε την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος.
«Ευθύνη Μητσοτάκη
για την ακρίβεια»
«Η ευθύνη Μητσοτάκη είναι δραματική. Αποδόμησε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφερε την τρομακτική ακρίβεια πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Δούλεψε για τα funds και τα καρτέλ της ενέργειας και όχι για τους καταναλωτές. Φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο για διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και για επιστροφή σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει να δραπετεύσει άμεσα» τόνισε χαρακτηριστικά σε μια σύσκεψη προ ημερών με το επιτελείο του και κάλεσε τα μέλη του σε εγρήγορση, ζητώντας από τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση.
«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές πολύ σύντομα και ακόμη πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε ξανά την κοινωνία και την οικονομία από μια κρίση που κυβέρνηση της Δεξιάς μάς κληρονομεί» είπε.
«Να δρομολογηθεί
η λαϊκή ετυμηγορία»
Με αυτή τη συλλογιστική και θεωρώντας ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, εμφανίζεται πιο προωθημένος πλέον, ζητώντας ο ίδιος από τον Πρωθυπουργό να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, είναι καλύτερα να δρομολογήσει τις διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση ευθύνης, για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία» είναι μια φράση που επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Παράλληλα, σε αυτό το κλίμα και για να ακυρώσει τη συζήτηση ότι δεν υπάρχει κλίμα υπέρ του κόμματός του για να αναλάβει τη διακυβέρνηση, επιμένει στη φράση «να αναλάβουμε και πάλι εμείς τη βαριά ευθύνη της διακυβέρνησης».
Δραγασάκης
περί «ανεμελιάς»
Διέξοδο για την κυβέρνηση θεωρούν τις εκλογές και ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης που θέτει ευρύτερα το ζήτημα, τονίζοντας ότι ο διαρκής εφησυχασμός του προηγούμενου διαστήματος και η «ανέμελη υπεραισιοδοξία» αποδείχθηκαν «φούσκες» και χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας, κάτι που λόγω της «ανέμελης» διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, όπως σημειώνει, κοστίζει στη χώρα και στην κοινωνία. «Σε περιόδους ισχυρών διακυβευμάτων, οι εκλογές είναι διέξοδος. Πλέον, το δίλημμα το έχει ο κ. Μητσοτάκης. Η προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία θα δώσει τη λύση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων και πολιτικών για το πρώτο δύσκολο εξάμηνο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης» είναι η άποψη του βουλευτή και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα.
Αλμα μεγαλύτερο
από τη φθορά
Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω και των προσυνεδριακών του διαδικασιών, καθώς σε ακριβώς έναν μήνα ξεκινάει το 3ο συνέδριό του (14-17 Απριλίου, δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα), είναι σε προεκλογική τροχιά με πάρα πολλές εξορμήσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και ομιλίες. Και το ζητούμενο είναι να μπορέσει να σηκώσει «πολιτικά» κεφάλι η αξιωματική αντιπολίτευση και να καταφέρει να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ της, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιτυγχάνεται, ενώ το ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ αρχίζει και καταγράφει ανοδική τάση.
Σε αυτόν τον μήνα, όπου η κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κορυφωθεί με το συνέδριό του, και εν μέσω συσσωρευμένης πίεσης για την κυβέρνηση, λόγω της ακρίβειας κυρίως, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κάνει «άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά». Επίσης, θα προσπαθήσει να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίκεντρο της διεκδίκησης, όχι σε αυτή τη φάση της εξουσίας, αλλά τουλάχιστον της δημιουργίας πιο ευνοϊκών συνθηκών για το κόμμα του.
Η πορεία του δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Τα πολιτικά αγκάθια είναι αρκετά και ο ίδιος σκοπεύει με το συνέδριο να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση.
Σε αναζήτηση νέων προσώπων για τη «βιτρίνα»και τα ψηφοδέλτια
Η νέα αρχή που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας με άξονα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει και μέσα από την ανανέωση στα πρόσωπα, τα οποία πρέπει και να «βγουν μπροστά» και να αλλάξουν τη… βιτρίνα του κόμματος. Ο ίδιος το ξέρει αυτό, το έχει συζητήσει και αποφάσισε να δώσει περισσότερο χώρο στα πρόσωπα του think tank που σχημάτισε με εξωκοινοβουλευτικά άτομα, πάρα πολλά εκ των οποίων έχουν θετικό πρόσημο και μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ηδη ορισμένοι, όπως π.χ. ο Νικόλας Φαραντούρης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς κ.ά., αρχίζουν και κάνουν πιο συχνές εμφανίσεις λόγω του Ουκρανικού, ο μεν πρώτος για θέματα γεωπολιτικά και ενέργειας και ο δεύτερος για στρατιωτικά και γεωπολιτικά, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκει ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος κ.ά.
Το στοίχημα όμως για τον κ. Τσίπρα, που πυκνώνει τις παρασκηνιακές του επαφές με πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι να καταφέρει να συγκροτήσει αξιόμαχα ψηφοδέλτια με πρόσωπα καινούργια που θα δίνουν και τον αέρα της «φρεσκάδας». Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος έχει συναντήσει πολλούς, αρκετοί εκ των οποίων είναι διατεθειμένοι να συμμαχήσουν με τον ίδιο και να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Η προοπτική των πρόωρων εκλογών δίνει χρόνο στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει με το συνέδριο και τον σχεδιασμό του για το κόμμα, ενώ υποχωρεί αυτή την περίοδο η παρασκηνιακή διαμάχη μεταξύ τμήματος των «προεδρικών» και των «πασοκογενών», αλλά και των πρώτων με την «Ομπρέλα».
«Το ράλι στην ενέργεια είχε ξεκινήσει πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου»
Στο πλαίσιο των περιοδειών του κόμματος, κεντρική θέση έχει μια «μπροσούρα» για το χρονικό διαψεύσεων και μετάθεσης ευθυνών για το σημερινό αδιέξοδο, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, και επενδύουν στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει λόγω της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε έναν αγώνα να πείσει ότι ο πόλεμος ευθύνεται για τις ατυχείς επιλογές της που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Ομως το ράλι της ανόδου των τιμών στην ενέργεια έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου» τονίζουν κεντρικά στελέχη και συμπληρώνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 το κόμμα κατέθεσε δέσμη μέτρων (δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και ελεγκτικών), τα οποία η κυβέρνηση απέρριπτε υποστηρίζοντας ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό» και ότι «οι αγορές λειτουργούν ικανοποιητικά». Επ’ αυτού διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση αντί άμεσων μέτρων, τον Νοέμβριο 2021, προσπάθησε να μεταθέσει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες προτείνοντας ανέφικτες λύσεις περί «αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ για λογαριασμό των κρατών-μελών». Η απάντηση της Επιτροπής ήταν η παρότρυνση για λήψη μέτρων από τα κράτη-μέλη με ειδική μάλιστα μνεία στην πρωταθλήτρια χονδρεμπορικής ηλεκτρικού ρεύματος Ελλάδα. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είχαν ήδη σπεύσει να προχωρήσουν σε γενναία δημοσιονομικά και ρυθμιστικά μέτρα, όπως πλαφόν, ενίσχυση εισοδήματος, παρεμβάσεις στην αγορά.

