• Αναζήτηση
 • Η θεωρία του… μονάρχη Τσίπρα

  Η θεωρία του… μονάρχη Τσίπρα | tovima.gr
  Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση, ακούγεται μια θεωρία η οποία θέλει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απόλυτο άρχοντα του χώρου. Κατ’ αυτή την εκδοχή, σχεδόν προκάλεσε την παραίτηση Κοτζιά. Θεωρούσε τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών δυνάμει διεκδικητή και αμφισβητία. Οπότε και δεν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την αποχώρησή του (αυτά τα «με πόνο καρδιάς» που είπε ήταν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους). Μπορεί μάλιστα κάποιος να πει ότι με την παραίτησή του ο κ. Κοτζιάς τον διευκόλυνε.
  nnn
  Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, το επόμενο «θύμα» του αριστερού… μονάρχη θα είναι ο Πάνος Καμμένος. Στην «πρώτη στροφή» που λέει και ο σοφός λαός, με την πρώτη ευκαιρία δηλαδή, θα εξοστρακίσει τον ζημιογόνο πλέον συνέταιρό του. Και στη συνέχεια θα απομακρύνει όποιους άλλους θεωρήσει ότι μπορεί να είναι δυνάμει διεκδικητές της ηγεσίας του.
  nnn
  Κατά την ίδια θεωρία, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να εξασφαλίσει πάνω απ’ όλα τη μακροημέρευσή του και μαζί να διατηρήσει ενεργή τη διεκδίκησή του για την εξουσία ακόμα και όταν χάσει τις επερχόμενες εκλογές. Ετσι εξηγούνται και οι συχνές αναφορές των «Ηρακλέων του στέμματος» ότι είναι μόλις 44 ετών.
  nnn
  Οσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, οι εμπνευστές της παραπάνω θεωρίας αναφέρουν ότι μόλις χθες άρχισε η αντίστροφη μέτρηση των εκλογών. Δηλαδή, με δυο λόγια, από εδώ και πέρα κάθε ημέρα που περνά δεν ξανάρχεται για αυτή την κυβέρνηση.

  Μια ευκαιρία για το «Ερρίκος Ντυνάν»

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τούτες τις ημέρες ο διαγωνισμός της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του πολύπαθου «Ερρίκος Ντυνάν». Εχουν κατατεθεί δύο προσφορές, η μία του Ιδρύματος Ωνάση και η δεύτερη ενός… βούλγαρου (όπως λέγεται) επιχειρηματία αγνώστων λοιπών στοιχείων.
  nnn
  Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι στον χώρο της Υγείας, όπως η CVC, το Ιατρικό Κέντρο και λοιποί, αποχώρησαν τρέχοντας από τον διαγωνισμό όταν είδαν τον λογιστικό έλεγχο και διαπίστωσαν ότι:
  lΤο νοσοκομείο έχει ετήσια ζημιά 10 εκατ. ευρώ. l Αλλα 10 εκατ. ευρώ από ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις. l Οφειλές 10 εκατ. ευρώ για Clowback. l Δάνεια 120 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς. l Απασχολεί 1.000 εργαζομένους.
  nnn
  Αυτή τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν, η μόνη σοβαρή πρόταση είναι αυτή του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία θεωρείται ικανοποιητική και συναρτάται με τα ευρύτερα σχέδια του Ιδρύματος στον χώρο της Υγείας.
  nnn
  Το Ιδρυμα Ωνάση σκοπεύει να δημιουργήσει κέντρο μεταμοσχεύσεων δίπλα στο κεντρικό κτίριο και για παιδιά και μαζί με το «Ντυνάν» να συγκροτήσει μια πολυσήμαντη μονάδα Υγείας στη χώρα. Σκοπός του Ιδρύματος είναι να διατηρήσει τις 1.000 θέσεις εργασίας και να αποτελέσει η όλη οργάνωση ένα πρότυπο σχήμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το τι θα γίνει με την όλη υπόθεση εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς με το Ιδρυμα Ωνάση.

  Οι δράκοι του αεροδρομίου

  Προσφάτως εξελίχθηκε η ιστορία επέκτασης της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πίσω από την οποία κρύβονται… οικονομικοί δράκοι. Και εξηγούμαι…
  nnn
  Η πρώτη εκτίμηση για το τίμημα της επέκτασης ήταν μόλις 475 εκατ. ευρώ. Ενας ταπεινός υπάλληλος της DG Com (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) πρόσεξε το τίμημα και ταυτόχρονα είδε τα στοιχεία της εξέλιξης του αεροδρομίου. Περιττό να σας αναφέρω ότι το πιο πάνω τίμημα προέκυψε με βάση την κίνηση του 2015…
  nnn
  Με την παρέμβαση του άσημου αυτού υπαλλήλου το τίμημα της επέκτασης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» εκτινάχθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο, να σημειώσω, έγινε και αμέσως αποδεκτό από την καναδική κοινοπραξία. Να σημειώσω επίσης ότι και την πρώτη και τη δεύτερη εκτίμηση έκανε η ίδια πολυεθνική εταιρεία, η PricewaterhouseCoopers.
  nnn
  Αν τώρα ο ίδιος άσημος υπάλληλος της DG Com προσαρμόσει το τίμημα στα στοιχεία κίνησης του 2018, αυτό θα εκτοξευθεί στο 1,5 δισ. ευρώ. Προφανώς τα πρόσωπα που χειρίζονται αυτή την υπόθεση ελέγχονται, αν μη τι άλλο, για εγκληματική αμέλεια, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Και ο νοών νοείτω…
  Τιτάν και Δραγασάκης
  Μία από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες εταιρείες με 116 χρόνια λειτουργίας, η Τιτάν των Κανελλοπουλαίων και Παπαλεξοπουλαίων, μετέφερε τη φορολογική της έδρα στο Βέλγιο και τη διοικητική της στη Λευκωσία. Εχουν προηγηθεί εταιρικοί όμιλοι που είχαν μεταφέρει μόνο τη φορολογική τους έδρα. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχεδόν… πανηγύριζε για την έξοδο της ιστορικής εταιρείας από την Ελλάδα.
  Οι «φωτογραφίες» της ΕΡΓΟΣΕ
  Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων που τόσο πολύ διαφημίστηκε στην τελευταία ΔΕΘ – μεταξύ των άλλων και με το… εικονικό ταξίδι του «Ασημένου Βέλους»; Μαθαίνω ότι εδώ και χρόνια οι διαγωνισμοί  του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ είναι φωτογραφικοί. Πολλοί από αυτούς έχουν έναν και μόνο… συμμετέχοντα!
  nnn
  Ως πρόσφατο παράδειγμα μου αναφέρουν το έργο GSM-R (η επικοινωνία των σταθμαρχών με τους οδηγούς των τρένων), αλλά και τον διαγωνισμό της συντήρησής του, ο οποίος ξεκίνησε  μερικά χρόνια μετά τη λήξη της εγγύησης του έργου… Πάλι με έναν συμμετέχοντα. Υπάρχουν ξένες εταιρείες που αρχικά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε έργα, αλλάζουν όμως γνώμη όταν μελετούν τις αντίστοιχες προκηρύξεις.
  Ο Πρωθυπουργός και το Λόττο
  Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες αλλά αυτή η προτροπή του προς τους Ελληνες να παίξουν… Λόττο μού κέντρισε το ενδιαφέρον. Πρώτη φορά ακούω Πρωθυπουργό να απορρίπτει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών καλώντας αυτούς που τα διακινούν «να παίξουν κανένα Λόττο». Ωσάν να είχε σκοπό να προαναγγείλει πρόωρες εκλογές. Το δεύτερο που με εντυπωσίασε είναι ότι μετέφερε προειδοποίηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «ότι στο βάθος του ορίζοντα ο ουρανός σκοτεινιάζει». Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

  Οι προσευχές της δεξιάς πολυκατοικίας

  Εκεί στη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία» (που είναι ίσως κατά πολύ δεξιότερα της ΝΔ) σημειώνονται το τελευταίο διάστημα διεργασίες. Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι οι Κυριάκος Βελόπουλος και Φαήλος Κρανιδιώτης συμφώνησαν σε εκλογική συνεργασία με στόχο όχι να κόψουν, όπως κανείς θα περίμενε, ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, αλλά για να εισέλθουν στη Βουλή όπως φιλοδοξούν.

  nnn

  Οι άλλοι της πολυκατοικίας, δηλαδή οι Τάκης Μπαλτάκος και Δημήτρης Καμμένος, συνεχίζουν την πολιτική τους καριέρα με… προσευχές. Πήγαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να πάρουν τις ευλογίες του Πατριάρχη, πήγαν στο Αγιον Ορος για να κερδίσουν την εύνοια των καλόγηρων και κυρίως του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, που τον θεωρούν φίλα προσκείμενο στον Πάνο Καμμένο.

  nnn

  Η άλλη της «δεξιάς πολυκατοικίας», η Κατερίνα Παπακώστα, θέλει να κατέβει στις εκλογές… αυτόνομη. Ή το πολύ-πολύ με τους ΑΝΕΛ που την έκαναν και υφυπουργό.

  nnn

  Απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη στη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων θα βρεθεί ο Παύλος Γερουλάνος. Ετσι η εκλογική μάχη αναμένεται να είναι αστικού χαρακτήρα, καθώς και οι δύο είναι αυθεντικοί εκπρόσωποι του αστικού κόσμου των Αθηνών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανόν να στηρίξει τον κ. Γερουλάνο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έως τώρα δεν βρήκε κανέναν υποψήφιο. Η εκλογική τους αναμέτρηση θα κρίνει πάντως και το πολιτικό τους μέλλον.

  nnn

  Ετοιμος να ριχτεί στη μάχη για τη διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας εμφανίζεται ο Κώστας Μπακογιάννης, εγκαταλείποντας τη θέση του περιφερειάρχη και έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Ηδη καταστρώνει τη στρατηγική του, στελεχώνει το επιτελείο του και ευελπιστεί σε στήριξη και από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως για παράδειγμα το Ποτάμι.

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk