Ο φιλο-Τράμπ που το παίζει Σαλβίνι

Ο φιλο-Τράμπ που το παίζει Σαλβίνι | tovima.gr
Μέσα στην ταραχή των τελευταίων ημερών, μου τηλεφώνησε ένας αναγνώστης μας, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και άρχισε να περιγράφει τις συνθήκες που διαμορφώνονται με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.
nnn
«Είναι η πρώτη φορά», μου λέει, «που επικρατεί τόσο έντονος σκεπτικισμός στο κόμμα μας για τις σχέσεις μας με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Αλλά δεν έχουμε μπούσουλα από πάνω. Οι του Μαξίμου είναι στη γραμμή να μην τον προκαλέσουμε. Εγώ πιστεύω ότι θα μας προκαλέσει εκείνος», για να συμπληρώσει:
nnn
«Και θα το κάνει μόλις διαπιστώσει ότι ο Ζάεφ συγκεντρώνει 80 ψήφους για να περάσει από τη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM. Τότε εκτιμώ ότι θα γκαζώσει ο Πάνος επειδή απλούστατα οικοδομεί προφίλ Σαλβίνι. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι ακολουθεί τον Τραμπ κατά πόδας. Βλέπει ότι δεν έχει τύχη και θέλει να εκπροσωπήσει τις αντι-συστημικές ακροδεξιές δυνάμεις στην Ελλάδα». Αυτά είπε, για να προσθέσει ευθύς αμέσως:
nnn
«Βεβαίως περιορίζεται ο ζωτικός πολιτικός του χώρος και έχει μεγάλο ρίσκο γιατί πρέπει να πείσει από τον Μπαλτάκο και τον Βελόπουλο έως τον Καρατζαφέρη και τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Εμείς αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να  εξασφαλίσουμε πλειοψηφία για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και δευτερευόντως να συγκεντρώσουμε βουλευτές ώστε να εξασφαλίσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο εάν απαιτηθεί… Και όλα αυτά μη νομίζεις ότι γίνονται για τίποτα το φοβερό. Γίνονται για να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο». Αυτά είπε και η συζήτηση έκλεισε εκεί.

«Λίγα από πολλούς»

Το ότι η ΝΔ ετοιμάζεται για εκλογές δεν είναι και κανένα μεγάλο μυστικό. Ομως την περασμένη εβδομάδα έγινε μια ξεχωριστή σύσκεψη της οικονομικής επιτροπής του κόμματος υπό τον Αντ. Σγαρδέλη, ο οποίος είναι επιφορτισμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώσει τις εισφορές και τα έσοδα του κόμματος εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Να σημειωθεί ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για την εξόφληση παλαιότερων δανείων. Τα λειτουργικά της έξοδα τα συγκεντρώνει με ίδιες δυνάμεις.
nnn
Το σχέδιο Σγαρδέλη είναι απλό στη σύλληψή του: «Λίγα από πολλούς». Είπε λοιπόν στους συμμετέχοντες στην οικονομική επιτροπή ότι αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει 500.000 εγγεγραμμένα μέλη. Από αυτούς μόνον οι 150.000 είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.
nnn
Επιδίωξη του κ. Σγαρδέλη είναι να διευρύνει τον αριθμό των προσώπων που θα καταθέτουν ανά μήνα τακτικά υπέρ του κόμματος  τον οβολό τους, από δέκα ευρώ έως όσα αντέχουν. Και όλα αυτά έως τον Οκτώβριο, που είναι το ανώτατο όριο διεξαγωγής των εκλογών. Και θέλει αυτό να γίνεται με διαφάνεια, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς την παρεμβολή κανενός τρίτου.
nnn
Για τις εταιρείες και τους μεγάλους χορηγούς πρόθεσή του είναι να συγκροτήσει αντίστοιχο μηχανισμό συγκέντρωσης πόρων στο Ινστιτούτο Καραμανλή. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά χρονικά. Συνήθως πολίτες, επιχειρηματίες και εταιρείες έδιναν λεφτά στο κόμμα από χέρι σε χέρι, κρύβοντας έτσι και τους αδιαφανείς στόχους. Ο κ. Σγαρδέλης θέλει να απεμπλέξει τις εισφορές στο κόμμα από παλαιού τύπου συναλλαγές. Τώρα εάν θα το πετύχει είναι άλλη υπόθεση. Αξία ωστόσο έχει ότι το επιχειρεί.

Τους «καίει» το πετρέλαιο, όχι ο Καμμένος

Οσο εμείς ασχολούμαστε με τα καμώματα του Πάνου Καμμένου υπάρχουν κι άλλα σοβαρά γεγονότα που απασχολούν περισσότερο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα από αυτά είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά αύριο και, όπως λένε οι εταιρείες, θα είναι πάνω από 1,14 ευρώ το λίτρο. Σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές μάλιστα μπορεί να φτάσει το 1,25 ευρώ το λίτρο.
nnn
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γεμάτοι αγωνία περιφέρονται τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή λέγοντας: «Θα πάμε σε εκλογές με τον κόσμο να «παγώνει» γιατί δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο;». Στο στόχαστρο της κριτικής τους έχει μπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν τους έχει απαντήσει ξεκάθαρα για το τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης, για να πουν πολλοί: «Στις εκλογικές μας περιφέρειες τι θα πούμε; Οτι έχουμε υπερπλεονάσματα την ώρα που θα πληρώνει ο κόσμος το πετρέλαιο… χρυσό;».
nnn

Καληνύχτα, κ. Γαβρόγλου

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και την άρνηση να δεχθούν χορηγία από το ίδρυμα Μποδοσάκη για να αναβαθμισθούν τα σχολεία είχε και συνέχεια. Ακόμη και οι στενοκέφαλοι της ΟΛΜΕ αντιτάσσονται στις χορηγίες ιδιωτών, προφανώς επειδή θεωρούν ότι το έργο της καλυτέρευσης της ελληνικής εκπαίδευσης είναι δουλειά του κράτους.
nnn
Ομως υπάρχουν κι άλλες τέτοιες ιστορίες που μου διηγούνται. Οπως, για παράδειγμα, τι έγινε σε σχολείο των ανατολικών προαστίων της Αθήνας, από τις θεωρούμενες καλές μονάδες. Μια τάξη είχε υγρασία, οπότε συγκεντρώθηκαν οι γονείς των παιδιών, αγόρασαν μπογιές και με εθελοντική εργασία θα έφτιαχναν την αίθουσα. Αλλά ο διευθυντής είχε άλλη άποψη: «Δεν μπορεί ιδιώτες να αναλαμβάνουν το έργο του υπουργείου» είπε και το θέμα τέλειωσε εκεί. Επειτα από τέσσερα χρόνια η τάξη είναι ακόμη γεμάτη υγρασία… Καληνύχτα και καλή τύχη, κ. Γαβρόγλου…

Ο ορειβάτης Ζουράρις

Η εμφάνιση με μπαστούνι στη Βουλή του Κώστα Ζουράρι ανησύχησε τους συναδέλφους του βουλευτές και δικαίως. Ο ίδιος δεν δίστασε να κοινοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων λέγοντας ότι «για το επόμενο εξάμηνο – οκτάμηνο θα πρέπει να υποβληθώ σε δύο εγχειρήσεις και θα είμαι βακτηριόφερτος». Αν ψάξετε στο Google δεν θα τη βρείτε τη λέξη. Αυτό που θα βρείτε είναι ο όρος «βακτήρια» – οι μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί – που έχει καταστεί διεθνής όρος και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη βακτηρία (δηλαδή ράβδος, μπαστούνι), λόγω του σχήματος που είχαν οι πρώτοι εξ αυτών μικροοργανισμοί που παρατηρήθηκαν από τους επιστήμονες.
nnn
Αυτό για το οποίο δεν είμαι απολύτως βέβαιος είναι αν ταιριάζει περισσότερο το «βακτηριοφόρος» αντί «βακτηριόφερτος», αλλά σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει ο Ζουράρις από εμάς τους κοινούς θνητούς. Πάντως έμαθα ότι το πρόβλημά του εντοπίστηκε στο ισχίο, αν και φανατικός ορειβάτης σε προχωρημένο επίπεδο. Πηγή μου τον ρώτησε αν η πάθηση ευθύνεται σε καταπόνηση, αλλά ο αντιπρόεδρος της Βουλής τον παρέπεμψε στα γονίδια. Μάλιστα ο ίδιος έχει φτάσει δύο φορές κοντά στον θάνατο λόγω ορειβασίας. Πώς; Είχε ανέβει σε κάποια δύσκολα σημεία και μετά ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να κατέβει…

Συνάντηση γνωριμίας σε… οικοδομή

Επί δεκαετίες ερημωμένο, απαξιωμένο, απολύτως εγκαταλελειμμένο, το θρυλικό ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» στην Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια υπό αναστήλωση. Στόχος, η σωτηρία του. Θεμιτό.
nnn
Αυτή την περίοδο η πρόσοψή του είναι καλυμμένη από το γνωστό δίχτυ προστασίας, τεράστιου μεγέθους, η είσοδός του ουσιαστικά δεν φαίνεται και για να μπεις περνάς μέσα από σκαλωσιές, σίδερα, χώματα και λάσπες. Είναι προφανές ότι ως χώρος δεν ενδείκνυται για εκδηλώσεις.
nnn
 Δεν μπορείς παρά να ν’ απορήσεις που η υπουργός Πολιτισμού  Μυρσίνη Ζορμπά επέλεξε… αυτόν ακριβώς τον χώρο για τη συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους. «Για τη συνέντευξη; Περάστε από εδώ» έλεγε ο… εργάτης οικοδομής που βρισκόταν στην είσοδο, με το γνωστό κίτρινο αμάνικο μπουφάν, για να βοηθήσει τους δικαιολογημένα απορημένους δημοσιογράφους να βρουν την είσοδο. Και οι πάντες διερωτήθηκαν: Προς τι όλο αυτό;
nnn
Υστερα από μηνύσεις ο εισαγγελέας καλεί ως υπόπτους την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι. Καλούνται επίσης για ανωμοτί εξηγήσεις άλλοι 18, ανάμεσά τους ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, οι πρώην αρχηγοί Πυροσβεστικής και ΕΛ.ΑΣ. και ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης. Να σημειώσω ότι η κυρία Δούρου, η οποία θα είναι και πάλι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, κλήθηκε από την Εισαγγελία και για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.
nnn
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν μασάει τα λόγια του ούτε για τα καμώματα του Πάνου Καμμένου. Οχι μόνο δήλωσε έκπληκτος για τα περί plan B στο ζήτημα των Σκοπίων, αλλά εκδήλωσε και την ενόχλησή του για την πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ να αναπτύξουν νέες βάσεις στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk