• Αναζήτηση
 • Στήνουν κάλπες οι Πρέσπες;

  Στήνουν κάλπες οι Πρέσπες; | tovima.gr

  Από το πουθενά, και εκεί που η συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό είχαν ξεχαστεί, ήρθε ο Ζόραν Ζάεφ να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός με τις απανωτές δηλώσεις του προκάλεσε αναταραχή και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που στην αρχή επικράτησε σιωπή και στη συνέχεια μια χαλαρή αντιμετώπιση. Οταν όμως ο Ζάεφ επέμεινε στα περί «μακεδονικής μειονότητας», τότε στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός.

  nnn

  Και για έναν ακόμα λόγο, όπως έλεγαν την Παρασκευή στη Βουλή. Διότι ορισμένοι βουλευτές του Ποταμιού και ανεξάρτητοι βουλευτές ήδη παίρνουν πίσω τη θετική γνώμη που είχαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Πού να μπλέκουμε τώρα με μακεδονικές μειονότητες» μου έλεγαν χαρακτηριστικά.

  nnn

  Η δήλωση του συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα Πάνου Καμμένου επίσης την Παρασκευή, ότι η συμφωνία πέθανε μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, δεν τάραξε τόσο την κυβέρνηση όσο αυτά που είπε ο Νίκος Ξυδάκης: «Κοιτάξτε, βγήκε ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ, και είπε ότι «ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει…». Εχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο, και να τη σπάσουμε. Δηλαδή αν φτάσουμε σε αθέτηση».

  nnn

  Τι σημαίνει αυτό; Οτι για πρώτη φορά κυβερνητικό στέλεχος (και μάλιστα πρώην υπουργός) μίλησε για σπάσιμο της συμφωνίας, στοιχείο που δείχνει ότι ο Ζάεφ τούς έβαλε φωτιά για τα καλά.

  nnn

  Στο Μαξίμου αρχίζουν και μαθαίνουν από την αρχή αριθμητική. Πήραν χαρτί και μολύβι και άρχισαν τους υπολογισμούς, τους οποίους και σας μεταφέρω: Εκατόν σαράντα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα ψηφίσουν όλοι. Μπορεί και η Ελενα Κουντουρά και ο Αθ. Παπαχριστόπουλος, αλλά από εκεί και μετά… χάος. Ακόμα και η Κατερίνα Παπακώστα δεν είναι σίγουρη, μια και είναι γνωστό ότι έχει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε πως η κυρία Παπακώστα θα πράξει ό,τι και ο κ. Π. Καμμένος.

  nnn

  Αν περάσουν στην αντίπερα όχθη οι περισσότεροι βουλευτές του Ποταμιού και ο Χάρης Θεοχάρης (ο οποίος μετά τις δηλώσεις Ζάεφ άρχισε να το ξανασκέφτεται εάν θα την ψηφίσει), τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία. Λέτε ύστερα από τόσες παροχές το Μακεδονικό να αποτελέσει την αιτία για πρόωρες εκλογές, ακόμα και στις αρχές Μαρτίου;

  nnn

  Για τις αρχές Μαρτίου (ή τέλος Φεβρουαρίου) είναι και η εκτίμηση του ΚΙΝΑΛ ότι θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν όμως στελέχη (υπουργοί και βουλευτές) του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, ούτε έναν μήνα νωρίτερα. Ακόμα κι αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Εκαναν μάλιστα και την πρόβλεψη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν είτε στις 13 Οκτωβρίου είτε στις 20 Οκτωβρίου του 2019. Πρόκειται για τους λεγόμενους «προεδρικούς» βουλευτές, που πρόσκεινται στον Πρωθυπουργό. Τώρα θα αναρωτηθείτε από πού πηγάζει τέτοια σιγουριά, οτι δηλαδή δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

  Χαλαρή και διαχεόμενη ψήφος

  Στους διαδρόμους της Βουλής πάντως έχει αναπτυχθεί η θεωρία ότι οι παροχές, οι προσλήψεις και τα επιδόματα που μοιράζει τελευταίως απλόχερα ο Πρωθυπουργός είναι μεν προεκλογικά, πλην όμως δεν είναι για τις εθνικές εκλογές αλλά για τις… ευρωεκλογές. Η σκέψη του Πρωθυπουργού, λένε, είναι ότι με τις ευρωεκλογές (οι οποίες θα διεξαχθούν μαζί με τις περιφερειακές και τις  δημαρχιακές) η ψήφος θα είναι χαλαρή και διαχεόμενη, και δεν θα φανεί η μεγάλη διαφορά που θα έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

  nnn

  Με τις ευρωεκλογές όμως δεν πρόκειται να εξαντλήσει ο κ. Τσίπρας τις παροχές. Διότι, κατά την εκδοχή των προεδρικών στελεχών, έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών θα υπάρξουν και άλλες παροχές, οι οποίες θα υπενθυμίζουν την έξοδο από τα προγράμματα του μνημονίου και τη στροφή της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική. Εάν η διαφορά (στις ευρωεκλογές) με τη ΝΔ είναι μικρή, είναι πολύ πιθανόν να προκηρύξει εκλογές τον Ιούνιο, διαφορετικά θα πάει τον Οκτώβριο, εξαγγέλλοντας και νέες παροχές στη ΔΕΘ, για το… 2020 πια.

  Ο Βενιζέλος παίζει εθνικά

  Ενα ενδιαφέρον, όπως μαθαίνω, τραπέζι διοργάνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις προάλλες σε απόμερο ταβερνείο των Ιλισίων για τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Το μενού εκτός από μεζέδες της ώρας και άφθονο κρασάκι περιελάμβανε πλούσια σε θεματολογία κουβεντούλα για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και για το παρελθόν – από τα «ντεσού» της διαπραγμάτευσης με τον Σόιμπλε και τους τροϊκανούς, τις περιπέτειες της συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Φώτη Κουβέλη μέχρι και το «βρώμικο ’89» και το Ειδικό Δικαστήριο κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, περίοδο κατά την οποία συνδέθηκε μαζί του πολιτικά αλλά και προσωπικά αναλαμβάνοντας την πλήρη νομική στήριξή του.

  nnn

  Το ταβερνείο («Τα Σκαλάκια») κουβαλά και ένα συμβολικό στοιχείο, καθώς εκεί πήγαινε μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη, συνάδελφο και φίλο του, από τον οποίο και έμαθε το συγκεκριμένο στέκι. Κρατώ μια φράση του: «Εγώ παίζω εθνικά» είπε στους συνδαιτυμόνες του δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του φιλοσοφίας.

  Η ψυχή της Δημοκρατίας

  Τη σχέση Τύπου και πολιτικής λειτουργίας, τα όρια της κριτικής, της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας στα ΜΜΕ, τη σημασία των νέων μέσων ενημέρωσης και τη δυναμική που έχουν αποκτήσει, τον ρόλο της ιδεολογίας και της προπαγάνδας και άλλα επίμαχα ζητήματα, φιλοδοξεί να ανιχνεύσει το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ενημέρωση και Δημοκρατία» που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα MC3). Στόχος είναι να διαμορφωθεί το πεδίο για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών και ανθρώπων των ΜΜΕ. Στη γνωστή ρήση του φιλέλληνα  τυπογράφου και εκδότη Ιάκωβου Μάγερ «H δημοσιότης είναι ψυχή της Δικαιοσύνης», οι διοργανωτές του Συνεδρίου προσθέτουν «και της Δημοκρατίας», καθώς «η ενημέρωση συνδέεται με την ποιότητα της Δημοκρατίας και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός στην κατοχύρωση και την εύρυθμη λειτουργία της».

  Ο Σάκης και η ανακύκλωση

  Ενθουσιασμό προκάλεσε στις μαθήτριες του Ράλλειου Γενικού Γυμνασίου και Λυκείου Θηλέων Πειραιά η παρουσία του Σάκη Ρουβά σε εκδήλωση για την Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον Δήμο Πειραιά που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

  nnn

  Παρών στην εκδήλωση ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος είπε πως ο Δήμος Πειραιά είναι ο πρώτος στα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, καθώς έχουν ήδη τοποθετηθεί 10 Κέντρα στην πόλη.

  nnn

  Ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος από τον Μάρτιο του 2018 έχει ανακηρυχθεί Πρεσβευτής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, εξήγησε πώς άρχισε να προβληματίζεται και να ευαισθητοποιείται στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και κάλεσε τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν καθημερινά στη διαδικασία της ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας τα σπιτάκια της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργούν στον Δήμο Πειραιά, αναθέτοντας στους μαθητές την αποστολή της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

  nnn

  Με υπερηφάνεια ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως είναι ο μοναδικός ηγέτης που έχει μπει στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων χωρίς γραβάτα, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο και από το Βατικανό έως την Downing Street, το Πεκίνο και σε όλον τον κόσμο. Εβαλε μια φορά για λίγο γραβάτα και την έβγαλε αμέσως, γιατί, όπως ανέφερε, «μαζί με τη γραβάτα βγήκε και μια θηλιά από τον λαιμό των Ελλήνων».

  nnn

  Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο κ. Τσίπρας θέλησε να κάνει και ένα αστειάκι για τη… γραβάτα όταν βρέθηκε μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων: «Aν ο κ. Πούτιν θέλει να μου κάνει δώρο μια γραβάτα, θα είναι καλοδεχούμενη για το μέλλον» είπε. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν φάνηκε να συμμετέχει στο… αστείο του Τσίπρα και το μόνο που έκανε ήταν να βγάλει άρον-άρον το ακουστικό του.

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk