Το άνοιγμα των λογαριασμών, πέραν των άλλων αντιδράσεων, προκάλεσε και την έκρηξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Εγώ δεν είχα ποτέ πάνω από 50.000 ευρώ στους λογαριασμούς μου. Να έρθουν να ψάξουν τα πάντα, δεν θα βρουν τίποτα. Ούτε περιουσιακά στοιχεία έχω, ούτε σπίτια, ούτε τίποτα» λέει και συνεχίζει με την ίδια ένταση…
***
«Εκανα πάντα το καθήκον μου, να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μου, και για αυτό αντιμετώπισα δύο δολοφονικές απόπειρες. Η ζωή μου είναι δανεική. Κάποιος άλλος, στενός συνεργάτης μου, δολοφονήθηκε αντ’ εμού. Δεν μπορούν να με κατηγορούν με τόση ευκολία. Από εδώ και πέρα έχουμε πόλεμο…».
 
***
Εισπράττουν τα λεφτά και καταψηφίζουν
 
Μπορεί όντως να είχαμε υπερβάλει στο προηγούμενο φύλλο μας και να παρασυρθήκαμε από τις εντυπώσεις όταν γράφαμε ότι «το 2004 η απερχόμενη κυβέρνηση, διά του τότε υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, μοίρασε περίπου 7 δισ. ευρώ μήπως και αντιστρέψει τη φορά πραγμάτων», αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το πνεύμα του κύριου άρθρου, και θα σας εξηγήσω παρακάτω το γιατί.
***
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης μας πληροφορεί ότι ο προϋπολογισμός που είχε κατατεθεί τέτοιες ημέρες του 2003 για το 2004 περιελάμβανε όντως μια σειρά νέων δράσεων, κυρίως αναπτυξιακού χαρακτήρα, με χρηματοδότηση από το ΚΠΣ. Αλλά, όπως υπογραμμίζει, ήταν συνολικού κόστους 1,7 δισ. ευρώ και όχι τέσσερις φορές περισσότερα, όπως είχε γραφεί. Το κόστος των μέτρων, σημειώνει, ήταν απολύτως συμβατό με τον ρυθμό ανάπτυξης 4% που είχε τότε η οικονομία. Για τον λόγο αυτόν οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά μία μονάδα του ΑΕΠ από 41,7% το 2003 στο 42,8% του ΑΕΠ το 2004 – αν και περιελάμβαναν και τα τελικά έργα των Ολυμπιακών Αγώνων.
***
Αυτά αναφέρει ο τότε υπουργός Οικονομικών, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Οι παροχές, όσο μεγάλες κι αν είναι, δεν μεταβάλλουν την πορεία των πραγμάτων. Συνήθως οι ψηφοφόροι παίρνουν τα λεφτά και καταψηφίζουν αυτόν που τα μοιράζει.
 
***
 
Περί ευθυνών στα Λιπάσματα
Ευθύνες κατά πάντων, πλην εαυτού, εκτοξεύονται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο για τη μη διεκδίκηση των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων (ΕLFE), συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (γνωστός και ως… Λούα- Λούα), τα οποία σήμερα φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε ότι είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος, για δέκα μήνες, των εταιρειών ΕLFE και «Νεοχημική» του Ομίλου Λαυρεντιάδη, δήλωσε ότι άπαντες στην κυβέρνηση γνώριζαν για τις «διαπραγματεύσεις του» και τον ενθάρρυναν. Ποιοι όμως;
***
Πέντε υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης ωστόσο διέψευσε δημόσια τον ισχυρισμό δηλώνοντας ότι «η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του» και ότι ουδεμία ανταλλαγή ακινήτων «είχε την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας». Συνέχεια στο σίριαλ έδωσε ο κ. Κιτσάκος τηλεοπτικώς επιμένοντας στους ισχυρισμούς του. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σκάνδαλο μεγατόνων και ζητεί εξηγήσεις τόσο από τον Γ. Σταθάκη όσο και από τον υπουργό Δικαιοσύνης  Μ. Καλογήρου για τη στάση της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στους διαδρόμους της Βουλής πολλοί διερωτώνται αν η υπόθεση θα οδηγήσει σύντομα στην επόμενη εξεταστική του σώματος… Ναι, αλλά όχι όμως με αυτή την κυβέρνηση.
***
Ο Βούτσης και οι αδικίες στους βουλευτές
Μία από τις εκκρεμότητες που θέλει να επιλύσει ο Ν. Βούτσης προτού  ολοκληρώσει τη θητεία του ως Προέδρου της Βουλής, είναι να ρυθμιστεί το ζήτημα των συντάξεων πρώην βουλευτών που έχουν βρεθεί τα χρόνια της κρίσης σε δεινή κατάσταση. Μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει «πολύ σοβαρό λάθος» το πώς υπολογίζονται οι συντάξεις τους με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Και αυτό διότι εκτός των μειώσεων που υπέστη το σύνολο των συνταξιούχων, οι πρώην βουλευτές υπέστησαν επιπλέον μειώσεις. Πόσους αφορά η υπόθεση αυτή; Περί τους 600 άντρες και γυναίκες που εξομοιώθηκαν με το στάτους των δημοσίων υπαλλήλων.
***
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, ενώ έπρεπε να αναγνωριστεί ότι η βουλευτική αποζημίωση αφορά μόνο την περίοδο που ήταν βουλευτές, εκείνοι με τον νόμο Κατρούγκαλου πέρασαν στα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου. Και αντιμετωπίζονται όπως ένας δημόσιος υπάλληλος που προτού συμπληρώσει 35ετία, παραιτείται από το Δημόσιο, π.χ. στη 15ετία, και παίρνει ένα μικρό ποσοστό – «δεν είναι καν δεκαπέντε τριακοστά πέμπτα». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, από αυτό που του αναλογεί από την παρουσία του στο Δημόσιο για δεκαπέντε χρόνια. Ετσι εξομοιώθηκε σαν να ήταν μισθός η βουλευτική αποζημίωση και έπεσε στα όρια της εθνικής σύνταξης.
***
Υπάρχουν πρώην βουλευτές που δεν έκαναν περιουσία στην πολιτική, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δραματικά προβλήματα ακόμα και για τα φάρμακά τους. Αυτά τα παραδείγματα τα γνωρίζει ο κ. Βούτσης και για αυτό θέλει να επιλυθεί το πρόβλημα, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρει, καθώς ο κοινωνικός αυτοματισμός ενεργοποιείται αμέσως, όποτε η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους βουλευτές, νυν και πρώην.
***
Ο Μπαξεβάνης και ο Μπαξεβανάκης
 
«Μ’ αυτά που λες και μ’ αυτά που κάνεις δεν θα γίνεις ποτέ μπαξεβάνης. Θα μείνεις απλώς μπαξεβανάκης». Αυτά είπε στη Βουλή ο Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, επίσης βουλευτή Ηλείας, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υφυπουργό Παιδείας. Αφορμή η απόρριψη της πρότασης του κ. Τζαβάρα για δημόσιο ανοιχτό διάλογο, υπό τα «όμματα και την κρίση των πολιτών της Ηλείας, για το μείζον θέμα της κατασκευής αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου – Καλού Νερού – Τσάκωνας». Γνωστός νομικός, ατακαδόρος, γλωσσοπλάστης, μελετητής του Καζαντζάκη και γνώστης ευαγγελικών ρήσεων, ο κ. Τζαβάρας είπε και άλλα στον συμπατριώτη του Συριζαίο, όπως «ου γαρ συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρείταις» ή «έξεστι όμως Κλαζομενίοις και Συριζαίοις ασχημονείν». Ηθελα να έβλεπα την κυρία στη νοηματική πώς μετέφραζε τις ρήσεις του κ. Τζαβάρα, κυρίως όταν τελείωνε με… παράξενες φράσεις την αγόρευσή του. Αφού ανακάτεψε και τον Γκέμπελς με το «πες, πες πες (ψέματα), όλο κάτι θα μείνει», σέρβιρε στον Μπαξεβανάκη και το απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη «πες, πες, πες… γεννήθηκε τ’ αφτί».

Επανέρχεται το σενάριο της γαλοπούλας

Οσοι παρακολουθούν από κοντά την υπερ-δραστηριότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μετρούν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, υποψιάζονται ότι οι εκλογές, παρά τα πολλά περί αντιθέτου υποστηριζόμενα, δεν θα βραδύνουν να έρθουν…

***
Το «σενάριο της γαλοπούλας» (δηλαδή διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών Γενάρη – Φλεβάρη), όσο ακόμη είναι νωπές οι εντυπώσεις από τις παροχές του κ. Τσίπρα, επανέρχεται στο προσκήνιο.

***
Αυτή είναι και η αίσθηση που επικρατεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου κυριαρχεί πυρετός συγκέντρωσης των διαμοιραζόμενων πόρων. Ο,τι δηλαδή συμβαίνει και σε προεκλογικές περιόδους.

***

Ενα από τα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας είναι και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου. Το όνομά του άφησαν να διαρρεύσει υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είχε προσφάτως δηλώσει: «Αθηναίος είμαι, στην Αθήνα έχω μεγαλώσει, στην Αθήνα έχω γεννηθεί, σε κάθε περίπτωση είναι τιμητικό ο χώρος σου να σε επιλέξει».
***
Τα καθήκοντα της γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέλαβε η 33χρονη Κατερίνα Εξερτζόγλου, απόφοιτη Ψυχολογίας του Παντείου. Θα διαχειρίζεται όλους τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και θα χαράσσει πολιτική για την απασχόληση. Θα είναι επίσης υπεύθυνη των επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των χρηματοροών των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την απασχόληση.