Γραβάνης Αχιλλέας Καθηγητής Φαρμακολοίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Βήμα επιστημονικής προόδου

Από μαθητής είχα μια έντονη αγάπη για τις επιστημονικές εξελίξεις, διαβάζοντας κείμενα που μπορούσα να κατανοήσω και να κάνω τις σχετικές γνώσεις κτήμα μου. Επηρέασαν σημαντικά την πορεία μου ως νέου ανθρώπου προς την επιστήμη. Οι δυνατότητες όμως ενημέρωσης που υπήρχαν τότε ήταν ελάχιστες. Η μεταφορά της επιστήμης με κατανοητό τρόπο στους πολίτες είναι σημαντική προσφορά στην πνευματική εξέλιξή τους, όπως και σε αυτήν της κοινωνίας, γιατί συμβάλλει στο αυτοί να κατανοούν καλύτερα τον νέο κόσμο που διαμορφώνεται γύρω τους, αλλά και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική προσαρμογή τους στις απαιτήσεις των καιρών.

Την ανάγκη μου για ευρύτερη επιστημονική ενημέρωση, με κατανοητό αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, μου την καλύπτουν για πολλά χρόνια «Το Βήμα» και το κυριακάτικο ένθετό του ΒΗΜΑ-Science. Πράγματι, σε όλη την ιστορική διαδρομή του «Βήματος», που παρακολουθώ για δεκαετίες, τα επιστημονικά θέματα είχαν κυρίαρχη θέση στη δημοσιογραφία του. Παρακολούθησα μέσα από τις σελίδες του σχεδόν όλα τα κορυφαία γεγονότα της επιστήμης, όπως οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στη μηχανική, στην αστροφυσική, στην κοσμολογία, στην επιστήμη του περιβάλλοντος, των νέων υλικών, των υπολογιστών, αλλά και τη ζωή και την επιστημονική διαδρομή και συνεισφορά επιφανών επιστημόνων. Επίσης, από την αρχή «Το Βήμα» και το ΒΗΜΑ-Science έδιναν χώρο στους έλληνες επιστήμονες να ενημερώσουν για τις ερευνητικές τους αναζητήσεις και επιτυχίες το γενικό αναγνωστικό κοινό, φιλοξενώντας τους σταθερά ως επιφυλλιδογράφους. Αισθάνομαι ευγνώμων που αυτή τη δυνατότητα την πρόσφερε «Το Βήμα» και σε εμένα.

Η τεκμηριωμένη ενημέρωση του «Βήματος» σε θέματα επιστήμης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ακριβώς στην επιλογή του να εντάσσει στο δημοσιογραφικό του δυναμικό εξαίρετους επιστήμονες

Στο «Βήμα της Κυριακής», το οποίο στη δεκαετία του 1990 κυριαρχούσε στον ελληνικό Τύπο, υπήρχε μονίμως ένα δισέλιδο αφιερωμένο στην επιστήμη. Ονομαζόταν «Επιστήμη και Ζωή» και τα άρθρα του υπέγραφε για αρκετά χρόνια η βιολόγος Ιωάννα Σουφλέρη. Οι καταιγιστικές επιστημονικές εξελίξεις οδήγησαν εύστοχα την εφημερίδα να δημιουργήσει μόνιμο χώρο για την επιστήμη και να προσλάβει την ανωτέρω εξειδικευμένη συντάκτρια όταν κυριαρχούσε στον Τύπο η γέννηση της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου. Κορυφαίες επιστημονικές εξελίξεις, όπως τα βλαστικά κύτταρα, η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, κοσμογονικές αλλαγές στη βιολογία και στην ιατρική παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένα και γλαφυρά μέσα από τις σελίδες του «Βήματος» με το ΒΗΜΑ-Science που ξεκίνησε λίγο αργότερα, οπότε ενσωματώθηκαν στο δημοσιογραφικό του δυναμικό και άλλοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Η τεκμηριωμένη ενημέρωση του «Βήματος» σε θέματα επιστήμης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ακριβώς στην επιλογή του να εντάσσει στο δημοσιογραφικό του δυναμικό εξαίρετους επιστήμονες.

Το ΒΗΜΑ-Science ήταν και παραμένει το μοναδικό ένθετο ελληνικής εφημερίδας το οποίο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην επιστήμη. Η επιλογή της ιστορικής αυτής εφημερίδας στην ενημέρωση των αναγνωστών της για την επιστημονική πρόοδο εκφράζει με τον πλέον πειστικό τρόπο την προσήλωσή της στην πρόοδο και στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να έχει προσιτή πρόσβαση στην ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των επιστημών καταβάλλοντας ελάχιστο χρηματικό αντίτιμο. Η προσφορά αυτή στους νέους είναι ανεκτίμητη. Οπως συνέβη και σε εμένα, πολλοί νέοι θα αγαπήσουν την επιστήμη μέσα από αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά. Εύχομαι «Το Βήμα» να συνεχίσει και να επεκτείνει αυτή του την προσφορά στο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό του. Οχι μόνο επειδή για εμένα αποτελεί την κυριακάτικη απόλαυσή μου, την οποία αναμένω με προσμονή κάθε εβδομάδα, αλλά και επειδή εμπεριέχει μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας για το μέλλον του κόσμου μας, αυτού με τα τόσα προβλήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν ως μόνη λύση την επιστήμη.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ