Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Με επιβεβαιωμένο το ενδιαφέρον επενδυτών για την εξαγορά των δανείων της MIG, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται πολύ κοντά στο να λάβει τις τελικές αποφάσεις ώστε να απεμπλακεί από την εταιρεία συμμετοχών, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έχει χορηγήσει δάνεια (που έχουν ήδη κοκκινίσει) αξίας 580 εκατ. ευρώ. Από την Πειραιώς τηρούν σιγήν ιχθύος και το μόνο που αφήνουν να διαρρεύσει είναι ότι επίσημη διαδικασία για την υποβολή και την αξιολόγηση προσφορών δεν υπάρχει. Η αγορά όμως έχει άλλη εικόνα. UBS και Euroxx έχουν βολιδοσκοπήσει ενδιαφερόμενους επενδυτές για λογαριασμό της Πειραιώς. Παράλληλα, και η διοίκηση της τελευταίας πραγματοποιεί επαφές με funds, και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει τις προθέσεις της Fortress, η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν δανειστής της MIG αλλά και της Attica Συμμετοχών, θυγατρικής της MIG.
Δύο προσφορές
Μεταξύ αυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα δάνεια της MIG είναι η Emma Capital του τσέχου μεγαλοεπενδυτή Γίρι Σμετς και το ιρλανδικό fund Comer Group. Και οι δύο προσφορές κινούνταν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ (200 εκατ. μετρητά και άλλα 200 εκατ. με δάνειο από την Πειραιώς), αλλά πλέον δεν είναι σαφές αν και οι δύο προτάσεις παραμένουν πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιρλανδοί κάνουν… δεύτερες σκέψεις.
Αν επιτευχθεί συμφωνία με κάποιον από τους παραπάνω «μνηστήρες» ή με κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, η Πειραιώς θα γράψει μικρή ζημιά, καθώς έχει πάρει και προβλέψεις, δεν θα χρειαστεί να βάλει πάλι λεφτά στη MIG και – το κυριότερο – θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της.
Ο αγοραστής των δανείων ουσιαστικά θα αποκτήσει τον έλεγχο της MIG, ενώ εκτιμάται πως σε δεύτερο χρόνο θα αποκτήσει και το μετοχικό ποσοστό της Πειραιώς στη MIG (31,2%) ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας. Το 31,2% της MIG αποτιμάται σήμερα στα 35 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν θα προβληματίσει τον αγοραστή, αφού προηγουμένως θα έχει καταβάλει 400 εκατ. για τα δάνεια. Αλλωστε το 31,2% δεν υποχρεώνει τον αγοραστή να υποβάλει και δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της MIG.
Μετρητά και
ανάληψη δανείων
Στη συνέχεια, ο νέος ιδιοκτήτης της MIG για να βγάλει τα λεφτά του θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση των δύο εμβληματικών θυγατρικών της MIG, ή τουλάχιστον της μιας. Η MIG ελέγχει το 91,2% της Vivartia και το 80% της Attica Συμμετοχών.
Για τη Vivartia η διοίκηση της MIG είχε δεχθεί πρόταση εξαγοράς από την Emma Capital – 200 εκατ. ευρώ μετρητά και την ανάληψη δανείων περίπου 380 εκατ. ευρώ του ομίλου τροφίμων -, αλλά δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της διοίκησης της MIG η πώληση του ομίλου τροφίμων. Αντιθέτως, η διοίκηση της MIG εξετάζει την πώληση της Attica Συμμετοχών και έχει πραγματοποιήσει road shows στο Λονδίνο για την πώλησή της.
Σήμερα, υπό τον όμιλο της Vivartia βρίσκονται οι εταιρείες Δέλτα Τρόφιμα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Evererst κ.ά. Το 2018 ο όμιλος τροφίμων πραγματοποίησε πωλήσεις 606 εκατ. ευρώ και EBITDA 59,1 εκατ. ευρώ.
Η Attica Συμμετοχών (Blue Star Ferries, Superfast, Hellenic Seaways) είναι ο leader του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας με 33 πλοία, 400 εκατ. ευρώ τζίρο και 1.550 εργαζομένους.