Βγαίνει… μπροστά η γενιά των σαραντάρηδων
Η επιλογή Τζανακόπουλου και Χαρίτση σε κομβικές θέσεις είναι ένα σήμα από τον Τσίπρα για τους συσχετισμούς δυνάμεων και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Με δύο κομβικές συναντήσεις που είχε στις αρχές της εβδομάδας και οι οποίες έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου του για επανεκκίνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε επί περίπου μιάμιση ώρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και μετέπειτα με τον Πάνο Σκουρλέτη και συζήτησαν τις αλλαγές στο κόμμα, δείχνοντας το σχέδιό του: «αλλαγές εδώ και τώρα» και «στην πρώτη γραμμή η νεότερη γενιά». Κατά τη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου υπήρξε ταύτιση απόψεων για το διακύβευμα της επόμενης μέρας, αν και καταγράφεται διαφορετική οπτική για ορισμένα ζητήματα, και συμφωνήθηκε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για τις αλλαγές. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Σκουρλέτη την περασμένη Τετάρτη, οπότε και υπήρξε συμφωνία να γίνει η μετάβαση της σκυτάλης του γραμματέα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Αιφνιδιασμός
Ο κ. Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει «Το Βήμα», άλλαξε σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στο επίκεντρο των κινήσεών του τίθενται πρόσωπα της νεότερης γενιάς και τα οποία ευελπιστεί να δώσουν και στην κοινωνία «αίσθηση φρεσκάδας». Η επιλογή του κ. Τζανακόπουλου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος – με τυπική εκλογή του σήμερα από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή – είναι ένα σήμα για τους συσχετισμούς δυνάμεων και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Η κίνηση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγή του γραμματέα ήταν αιφνιδιαστική, αλλά το σημαντικό για τον ίδιο ήταν πως έγινε δεκτή χωρίς εντάσεις και ενστάσεις. Και αυτό διότι ο στενός του συνεργάτης διατηρεί καλές σχέσεις και με τους «53» και τον κ. Τσακαλώτο, αλλά και με κεντρικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης κ.ά., ενώ είχε δημιουργήσει προ καιρού και τη δική του «τάση», το «Κόκκινο Δίκτυο».
Αλλαγές τομεαρχών
Η αλλαγή του γραμματέα ήταν το πρώτο βασικό σήμα του κ. Τσίπρα για τις αλλαγές και στο πεδίο των τομεαρχών, καθώς εδώ και καιρό ο ίδιος είχε καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στο συγκεκριμένο σχήμα που υπολειτουργούσε. Ο κ. Σκουρλέτης, για τον οποίο ο κ. Τσίπρας είπε στην Πολιτική Γραμματεία πως αφήνει ένα καλά οργανωμένο κόμμα, είχε εκφράσει εδώ και μήνες την επιθυμία να αφήσει το πόστο του γραμματέα. Πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο τμήματος της «προεδρικής ομάδας», αν και αρκετές επιθέσεις και επικρίσεις ήταν άδικες, καθώς δεν βοηθήθηκε από μεγάλο αριθμό βουλευτών, ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πλέον από αύριο θα είναι στη Βουλή στη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αυτήν που είχε ο κ. Τζανακόπουλος. Επί της ουσίας θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο κοινοβουλευτικό πεδίο.
Τομεάρχης ο Χαρίτσης
Η άλλη κίνηση που αποφάσισε ο κ. Τσίπρας ήταν η αλλαγή του εκπροσώπου του κόμματος, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης που σήκωσε το βάρος επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιθυμούσε αξιοποίηση σε άλλο πόστο. Αν και τα πήγε πολύ καλά – αυτό το λέει και ο κ. Τσίπρας – στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης, που είναι και βουλευτής Μεσσηνίας, ζήτησε να οριστεί τομεάρχης με αρμοδιότητα το υπουργείο Οικονομίας. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης θα παραμείνει και στη στενή προεδρική ομάδα. Και αυτό διότι ο πρώην πρωθυπουργός ανακατεύοντας την τράπουλα στο εσωκομματικό πεδίο είχε ως κύριο γνώμονα να αλλάξει περαιτέρω η άποψη σε τμήματα της κοινωνίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να περάσει το μήνυμα μιας πιο αστικής – έστω και με ψήγματα ριζοσπαστισμού – φυσιογνωμίας του κόμματος.
Η περίπτωση Παππά
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η μετακίνηση του Νίκου Παππά από το πόστο του τομεάρχη Οικονομίας, όπου είχε και καθημερινή επαφή με τον βουλευτή Γιώργο Τσίπρα, εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Παππάς θα εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών και θα έχει ενδιαφέρον το κατά πόσο θα συμμετέχει και στον πυρήνα των αποφάσεων στην Κουμουνδούρου την επόμενη περίοδο. Εξάλλου οι σχέσεις του με τον κ. Τζανακόπουλο είχαν περάσει από «σαράντα κύματα», ενώ προ ημερών βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο στελεχών που στέκονται κριτικά έναντι της προεδρικής ομάδας. Ο ίδιος με τις αλλαγές που αποφάσισε δείχνει ότι πλέον θα στηριχθεί -και αυτό είναι και σήμα για την επόμενη φάση διακυβέρνησης, εάν και εφόσον ο ελληνικός λαός τού δώσει εντολή – σε «νέο αίμα».
Στο πλαίσιο αυτό βγάζει στο προσκήνιο μια νέα ομάδα που έχει εμπειρία διακυβέρνησης, διαθέτει γνώσεις, έχει καλές σπουδές (μεταπτυχιακά και διδακτορικά), δεν κινείται φραξιονιστικά, αλλά με όρους ενότητας, διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος.
Στο τραπέζι και ο Ηλιόπουλος
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να σταματήσουν η εσωκομματική αναταραχή και οι καντρίλιες και να προσηλωθούν όλοι στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Το κρίσιμο για τον ίδιο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα του κόμματος στην κοινωνία και να υπάρξει και άλλου είδους εκπροσώπηση στα ΜΜΕ. Αρχική του επιθυμία ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένα πρόσωπο της νεότερης γενιάς, για τη «βιτρίνα» του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, και μάλιστα συζητήθηκαν από την πρώτη στιγμή και δύο αναπληρωτές του, με μία εξ αυτών τη βουλευτή και δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη. Το θέμα όμως με τον Νάσο Ηλιόπουλο ήταν να πειστεί να αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος, καθώς ο ίδιος εξέφρασε εξαρχής ενστάσεις και το επιχείρημά του ήταν ότι προτίμησή του ήταν να παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων, όπου είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και δημοτικός σύμβουλος.
Το στοίχημα της διεύρυνσης με νέα μέλη
Επί των πολιτικών ζητημάτων, το πολυσυζητημένο 3ο Συνέδριο αναβλήθηκε εκ νέου, μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Θα γίνει όμως διαδικτυακά το Διεθνές Συνέδριο για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης, ενώ μέσω Internet θα προχωρήσει και η συζήτηση για την κατάρτιση του προγράμματος. Το σημαντικό είναι – και αυτό είναι το στοίχημα του κ. Τζανακόπουλου – να προχωρήσει και να ενισχυθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης των οργανώσεων και διεύρυνσης του κόμματος με εγγραφή νέων μελών.
Στο παιχνίδι και οι «λοχαγοί» του προέδρου
Πέρα από γνωστά πρόσωπα που ηλικιακά είναι στη γενιά των «σαραντάρηδων», και διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως π.χ. ο Δημήτρης Λιάκος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Μιχάλης Καλογήρου (νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού), ο Νίκος Παππάς, ο Λευτέρης Κρέτσος (θα αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις) κ.ά., υπάρχει μια μεγάλη ομάδα που βρίσκεται στη ζώνη των 35-45 ετών και αποτελούν τους «λοχαγούς» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο πρόσωπα που ανήκουν σε αυτή τη νέα ομάδα είναι ο Παναγιώτης Κορκολής, ο οποίος πλέον έχει ρόλο στο οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα, και ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο οποίος θεωρήθηκε «πολυεργαλείο» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Επίσης, τα δύο πρόσωπα-«κλειδιά» παραμένουν στο γραφείο του κ. Τσίπρα: ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου Μιχάλης Καλογήρου (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης) και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης (διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου).

