Βερόνα
Λάτρεις του Σαίξπηρ και της Οπερας, εραστές του καλού φαγητού και φαν της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής συρρέουν όλον τον χρόνο στη μικρή πόλη του ιταλικού Βορρά.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η Βερόνα τα είχε όλα. Και το ποτάμι της και τους καταπράσινους λόφους της και τη ρωμαϊκή αρένα της και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της και τις παλιές γραφικές γειτονιές της. Τι της έλειπε για να γίνει τουριστικός προορισμός από τους λίγους; Μόνο το μπαλκονάκι στο οποίο έβγαινε η Ιουλιέτα (το εδώ και αιώνες πιο δημοφιλές κορίτσι της πόλης), για να συναντήσει τον Ρωμαίο της (το εδώ και αιώνες πιο δημοφιλές αγόρι της πόλης). Οπως όμως στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν Ιουλιέτα και Ρωμαίος – τους δημιούργησε ο Σαίξπηρ σε μία από τις διασημότερες τραγωδίες του («Ρωμαίος και Ιουλιέτα») -, έτσι δεν υπήρχε και μπαλκόνι. Αυτό, έως τη στιγμή που ο δήμος της πόλεως αγόρασε μια κατοικία του 13ου αιώνα και αποφάσισε να τη μετατρέψει σε σπίτι της Ιουλιέτας. Τι κι αν ανήκε στην οικογένεια Ντελ Καπέλο και όχι στους Καπουλέτους; Μοιάζουν εξάλλου κάπως τα ονόματα. Το σπίτι αναστηλώθηκε, περί τα 1930 προστέθηκε στην εσωτερική αυλή του και το απαραίτητο μπαλκόνι, και οι τουρίστες άρχισαν να συρρέουν. Απάτη; Οχι, ένα παραμύθι με συνενόχους τους χιλιάδες επισκέπτες που σπεύδουν κάθε χρόνο να φωτογραφηθούν στο fake αξιοθέατο και να ψηλαφίσουν με το χέρι τους το στήθος της χάλκινης Ιουλιέτας που έχει τοποθετηθεί από κάτω: η απρεπής χειρονομία φέρνει, λένε, καλή τύχη. Οι τοίχοι στην είσοδο του σπιτιού είναι γεμάτοι όρκους αγάπης, γραμμένους σε χαρτάκια και κολλημένους με μασημένες τσίχλες. Ναι, αυτό είναι αρκετά άκομψο. Ομως είναι τέτοια η κομψότητα που σε περιτριγυρίζει που εύκολα το προσπερνάς. Εχει πολλή και αληθινή ομορφιά για να θαυμάσεις όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα όταν προσπεράσεις το κατασκευασμένο (αλλά τρυφερό) σύμπαν της Ιουλιέτας.
Στον ιταλικό Βορρά, ανάμεσα σε Βενετία και Μιλάνο, στα νότια της λίμνης Γκάρντα, η Βερόνα μπορεί να μην έχει τη φήμη της Φλωρεντίας, αλλά εγώ την αγάπησα περισσότερο από τη μάλλον αυστηρή και ψυχρή στα δικά μου μάτια «αδελφή» της. Εχει έναν αέρα πιο ρομαντικό και ανάλαφρο από άλλες παλιές, πολύ παλιές, μεσαιωνικές πόλεις και παρά τα πολλά και σημαντικά αξιοθέατά της που προσελκύουν πλήθη κόσμου παραμένει ένα μέρος ήσυχο, με αργούς, ανθρώπινους ρυθμούς. Το ιστορικό κέντρο της, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι τόσο εκτεταμένο ώστε να αξίζει να του χαρίσετε δύο-τρεις ημέρες, αλλά και τόσο μαζεμένο ώστε να μπορείτε εύκολα να το περπατήσετε.
Περπατώντας λοιπόν ξεκινάτε από την περίφημη ρωμαϊκή αρένα. Το εντυπωσιακό κτίσμα χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Το καλοκαίρι του 1913 άρχισε να χρησιμοποιείται ως κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ Οπερας της Βερόνας, ενός θεσμού που ίδρυσε ο σπουδαίος ιταλός τενόρος Τζιοβάνι Ζενατέλο και που συνεχίζεται με επιτυχία έως τις μέρες μας. Η διοργάνωση διέκοψε τη λειτουργία της μόνο τις περιόδους 1915-1918 και 1940-1945 εξαιτίας του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Piazza Brà όπου δεσπόζει η αρένα θα δείτε επίσης την ιστορική πύλη Portoni della Brà, το Palazzo Barbieri όπου στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο, το άγαλμα του πρώτου βασιλιά της Ιταλίας, του Βίκτορα Εμμανουήλ Β’, και το Σιντριβάνι των Αλπεων (Fontana delle Alpi), δώρο των Γερμανών για την αδελφοποίηση της πόλης με το Μόναχο.
Το παλαιό δημαρχείο, ο Πύργος των Lamberti, βρίσκεται στην Piazza delle Erbe, μια μικρή πλατεία γύρω από την οποία θα δείτε συγκεντρωμένα μερικά από τα ομορφότερα κτίρια της Βερόνας. Ξεχωρίζουν το μπαρόκ Palazzo Maffei και το Case Mazzanti με τις πολύχρωμες τοιχογραφίες του. Τοποθετημένο πάνω σε μια στήλη το άγαλμα του φτερωτού λέοντα του Αγίου Μάρκου παρακολουθεί αφ’ υψηλού τους θαμώνες των καφενείων και τον κόσμο που χαζεύει την πραμάτεια των πλανόδιων εμπόρων. Το Fontana di Madonna λέγεται πως κατασκευάστηκε το 1368. Στην οδό Giuseppe Mazzini, που σχεδόν ενώνει την Piazza delle Erbe με την Piazza Brà, στεγάζονται αρκετά από τα (όχι φθηνά) καταστήματα της πόλης, ενώ στον περίβολο της Santa Maria Antica (πολύ κοντά στον Πύργο των Lamberti) βρίσκονται οι τάφοι των Σκαλιτζέρι, οι οποίοι κυβέρνησαν την πόλη τον 13ο και τον 14ο αιώνα. Σκαλιτζέρι ονομάζεται και μία από τις πιο γραφικές γέφυρες της πόλης που ενώνει, πάνω από τον ποταμό Αδίγη, το ιστορικό κέντρο με την απέναντι όχθη. Στη μία πλευρά της (προς το ιστορικό κέντρο) ορθώνεται το Castelvecchio που λειτουργεί ως μουσείο.
Εξίσου όμορφη η Ponte Pietra θα σας οδηγήσει (έπειτα από μια σύντομη διαδρομή στις όχθες του ποταμού) στο αρχαίο θέατρο, το Teatro Romano. Εδώ φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ με τζαζ και θεατρικές παραστάσεις. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του καταπράσινου λόφου, από το Castel San Pietro θα απολαύσετε τη θέα σε όλη τη Βερόνα. Σε περίπτωση που φοβηθείτε το περπάτημα και τον ανήφορο, υπάρχει πάντα το Funicolare (τελεφερίκ) που θα σας μεταφέρει στην κορυφή με πολύ φθηνό εισιτήριο. Αν δεν έχετε χορτάσει ομορφιά, το Palazzo Giusti με τους μαγευτικούς κήπους του είναι ο ιδανικός προορισμός για να ολοκληρωθεί η περιήγησή σας. Αν πάλι δεν έχετε χορτάσει παραμύθι, επισκεφθείτε τον τάφο της Ιουλιέτας (μια άδεια σαρκοφάγο στο παλαιό μοναστήρι του San Francesco al Corso) και προσευχηθείτε σε αυτόν για όλους τους έρωτες που πέθαναν, προσδοκώντας την ίδια στιγμή τον μεγάλο έρωτα που κάποια στιγμή θα έρθει. Θα έρθει; Στο μεταξύ μπορείτε να πιείτε στην υγειά του ένα ποτήρι κρασί συνοδεύοντάς το με το απαραίτητο πιάτο με τυριά και αλλαντικά σε κάποιο από τα γραφικά εστιατόρια της πόλης. Salute!
Πώς θα πάτε
Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για Βερόνα. Εως τότε θα πετάξετε μέσω Ρώμης.
Πού θα μείνετε
Τα «Casa Panvinio», «Corte Realdi Luxury Rooms», «Relais La Torre guest house» και «Arena Suite» είναι καλές επιλογές στο ιστορικό κέντρο (ή πολύ κοντά σε αυτό), με τις τιμές να κυμαίνονται από 120 έως 180 ευρώ το δίκλινο, χωρίς πρωινό.
Εκδρομές
Η Μάντοβα, η Βιτσέντσα, η Πάντοβα, η Φεράρα, η Μπρέσια και το Μπέργκαμο είναι μερικές από τις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Βερόνα (μία, το πολύ μιάμιση ώρα οδικώς) και που αξίζει να τις επισκεφθείτε – ιδανική είναι και μια εξόρμηση στην πανέμορφη λίμνη Γκάρντα.
Φεστιβάλ Οπερας Arena di Verona 2019
Με την «Τραβιάτα» του Βέρντι ανοίγει εφέτος το περίφημο θερινό φεστιβάλ όπερας που φιλοξενείται στη ρωμαϊκή αρένα της πόλης. Πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου. Τη νέα σκηνοθεσία υπογράφει ο 96χρονος (!) Φράνκο Τζεφιρέλι. Θα ακολουθήσουν η «Αΐντα» του Βέρντι στις 22 Ιουνίου και ο «Τροβαρότε» του Βέρντι στις 29 Ιουνίου. Η «Κάρμεν» του Μπιζέ θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Ιουλίου. Στις 16 και 17 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η βραδιά μπαλέτου «Roberto Bolle and friends», στις 10 Αυγούστου η «Τόσκα» του Πουτσίνι και στις 11 Αυγούστου τα «Carmina Burana» του Καρλ Ορφ. Τα (πολύ ακριβά) εισιτήρια ξεκινούν από 25 και φθάνουν για ορισμένες παραστάσεις τα 230 ευρώ. Τα πιο ακριβά διατίθενται για τις τρεις παραστάσεις του «Τροβατόρε» που θα δώσουν η Αννα Νετρέμπκο και ο σύζυγός της Γιουσίφ Εϊβάζοφ στις 29 Ιουνίου και στις 4 και 7 Ιουλίου, καθώς και για την εμφάνιση του Πλάθιντο Ντομίνγκο στις 4 Αυγούστου, οπότε θα γιορταστούν τα 50 χρόνια του από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην αρένα.

