Βαθύς ΣΥΡΙΖΑ εναντίον βαθέος ΠαΣοΚ
Εσωκομματικούς κραδασμούς και αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια Τσίπρα για την «Προοδευτική Συμμαχία»
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Εντονους εσωκομματικούς κραδασμούς, παρά τα δημόσια μηνύματα περί ευρύτερης συστράτευσης προοδευτικών πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται στο κυβερνών κόμμα. Η εκδήλωση του προηγούμενου Σαββάτου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, όπου και επικυρώθηκε το νέο επί της ουσίας σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχει προκαλέσει όχι απλά πολιτική αναφυλαξία στους γηγενείς Συριζαίους, αλλά οδηγεί σε αρνητικές αντιδράσεις.
Ενοχλημένοι οι «παλιοί»
Η σταδιακή έλευση και πολιτική εγκατάσταση των λεγόμενων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικών μουσαφίρηδων» ενοχλεί κυρίως για την προοπτική αλλαγών στη φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος.
Η προ ημερών συνάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο, που παραλίγο να θέσει εκτός ευρωλίστας τον πρώην υπουργό, ανέδειξε τη σκληρή υπόγεια αντιπαράθεση που εξελίσσεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ του «βαθέος» ΣΥΡΙΖΑ και του «βαθέος» ΠαΣοΚ.
Παρά τη δημόσια εμμονή στη γραμμή ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς», εν τούτοις η μετάβασή του, έστω και με αργές κινήσεις, σε μια πιο χαλαρή σοσιαλδημοκρατική εκδοχή δημιουργεί ρήγματα.
Σε πάρα πολλές εσωκομματικές συζητήσεις αναδεικνύονται η γκρίνια και η δυσαρέσκεια της σκληρής αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστική την προ ημερών δημόσια διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έστειλε με τον τρόπο του σαφές μήνυμα.
Ο υπουργός Οικονομικών, αν και δηλώνει υπέρμαχος μιας συμμαχίας στην Ευρώπη Σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς και Πρασίνων, επιμένει στις συνομιλίες του, όταν του θέτουν το θέμα της προοπτικής πασοκοποίησης του κόμματος, ότι δεν πιστεύει «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κόμμα σούπα».
Το γεγονός ότι το προηγούμενο Σάββατο, αν και δεν ήταν στην αρχική σύνθεση, μίλησε – και μάλιστα εισέπραξε ένθερμο χειροκρότημα – η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, αλλά και η συμμετοχή του Πάνου Λάμπρου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια σαφής ένδειξη ότι υπάρχουν αντιστάσεις ακόμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η διαδικασία που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι «πολιτικά αναίμακτη», όπως τονίζουν στελέχη με μακρά διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η τάση των «53+» θέτει τελείως εκτός την όποια αναφορά στην προοπτική, έστω, σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και η γραμμή είναι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν Αριστερά θα κατεβεί στις εκλογές».
Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει σημαντική ιδεολογική απόκλιση μεταξύ της ομάδας των «53+», που έχει ισχυρή παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και π.χ. των εκσυχρονιστικών στελεχών που απαρτίζουν την πρωτοβουλία «Γέφυρα». Παράλληλα, μεγάλο χάσμα χωρίζει στελέχη της «Γέφυρας» με πρόσωπα που συντάσσονται πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανήκαν στην παπανδρεϊκή τάση του ΠαΣοΚ ή στο λεγόμενο πατριωτικό ΠαΣοΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά έχει σημαντικές διαφορές με τη «Γέφυρα».
Η νέα σοσιαλδημοκρατία
Παρά τις σοβαρές διαφορές και αποκλίσεις που παρατηρούνται, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ουσιαστικά θα μετατοπίσει, όσο και εάν δεν το παραδέχονται αλλά το λένε από την αριστερή τάση, το κυβερνών κόμμα από τις ράγες της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε βασικό εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ο πασοκογενείς έχουν πλεονέκτημα
Η διαδικασία δημιουργίας της «Προοδευτικής Συμμαχίας» είναι επώδυνη και εκτιμάται από αρκετές πλευρές ότι θα είναι δύσκολη, ειδικά εντός της προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει. Από την προεδρική ομάδα μιλούν ανοικτά για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει πλήρως τον προοδευτικό χώρο και να αποτελέσει την κεντρική πολιτική δύναμη της δημοκρατικής παράταξης.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην πολυπληθή – περίπου 275 μέλη – κοινή εκλογική επιτροπή του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συμμετέχουν πάρα πολλά στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠαΣοΚ που είχαν βέβαια εγκαταλείψει τον χώρο εδώ και χρόνια.
Επίσης είναι δεδομένο ότι πολλοί πασοκογενείς που έχουν και μηχανισμούς στις εκλογικές περιφέρειες θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι λόγω καλύτερης οργάνωσης και μηχανισμών μπορούν να περάσουν σε σταυρούς στελέχη με διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή οι πασοκογενείς, εκ των πραγμάτων, συγκροτούν μια ισχυρή εσωκομματική τάση που θα έχει λόγο στα όργανα καθοδήγησης του κόμματος.
Το ερώτημα όμως που τίθεται από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν όλοι όσοι συντάσσονται με το κόμμα και προέρχονται από διάφορες συλλογικότητες, φορείς, κινήσεις, ακόμη και από το ΠαΣοΚ, θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους εν όψει των κρίσιμων αναμετρήσεων, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως με φόντο τις βουλευτικές εκλογές.

