Βαθιές οι πληγές από τον φονικό σεισμό των 6,7 ρίχτερ
Δύο παιδιά στη Σάμο έχασαν τη ζωή τους από τη φονική δόνηση – Πολλαπλάσια τα πλήγματα στη Σμύρνη, όπου ο Εγκέλαδος σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή ξυπνώντας μνήμες από τους εφιαλτικούς πολύνεκρους σεισμούς του πρόσφατου παρελθόντος
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Οταν η γη χορεύει σε τεκτονικούς ρυθμούς, οι άνθρωποι «παγώνουν». Ακόμη και σε σεισμογενείς περιοχές, όπως είναι η Ελλάδα ή η Τουρκία, οι σεισμικές δονήσεις δεν συνηθίζονται, ειδικά όταν φτάνουν στα 6,7 ρίχτερ. Οπως συνέβη την περασμένη Παρασκευή με τον σεισμό στη Σάμο. Τη φονική δόνηση η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο παιδιά.
Και στη γειτονική Τουρκία
Κοινός παρονομαστής ο σεισμός. Τα πλήγματα όμως πολλαπλάσια. Στη Σμύρνη δεκάδες πολυκατοικίες κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Τα ειδικά συνεργεία, αλλά και απλοί πολίτες, καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να σώσουν όσους έχουν επιζήσει κάτω από τόνους συντρίμμια. Κάθε απεγκλωβισμός και μια ανάσα ανακούφισης. Κάθε απεγκλωβισμός και ένας συνειρμός – για τους Ελληνες ο πιο πρόσφατος φονικός σεισμός της Αθήνας και για τους Τούρκους εκείνος του Ισμίτ. Και οι δύο το 1999. Και τώρα, 21 χρόνια μετά, έρχεται ο σεισμός της Σάμου να χαράξει νέες βαθιές πληγές. «Το Βήμα» επιχειρεί σήμερα να σκιαγραφήσει μια πρώτη εικόνα των συνεπειών του μεγάλου σεισμού της Σάμου.
Η τραγωδία στη Σάμο
Η Σάμος από το μεσημέρι της Παρασκευής μετρά τις πληγές που της προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση. Η τραγωδία για το νησί ήρθε σε μια χρονική στιγμή που φαινόταν να έχει διαφύγει τον ισχυρό σεισμό με μόνο υλικές ζημιές σε παλιές κατοικίες και λίγους, ελαφρά, τραυματίες. Δυο μαθητές, ηλικίας 15 και 17 ετών, κατά την επιστροφή τους από το σχολείο πέρασαν, όπως έκαναν κάθε μέρα, από ένα στενό δρομάκι στην περιοχή Γεφυράκι, στην οδό Κανάρη, και μάλιστα αρκετή ώρα μετά τον σεισμό. Ομως ο ετοιμόρροπος τοίχος ενός παλαιού οικήματος κατέρρευσε, καταπλακώνοντας τα δύο παιδιά, κόβοντας το νήμα της ζωής τους. Οταν τα εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία, ήταν αργά. Στο νοσοκομείο του νησιού οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό τους. «Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν όσα νιώθει κανείς απέναντι στην απώλεια παιδιών. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους και στον αβάσταχτο πόνο που βιώνουν στη δοκιμαζόμενη Σάμο. Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Πρωθυπουργός.
Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου, σε ανάρτησή της ανέφερε: «Τα συλλυπητήρια και η σκέψη μας στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Σάμο και στη Σμύρνη. Η ανθρώπινη τραγωδία δεν γνωρίζει σύνορα. Ευχή μας οι λιγότερες δυνατές απώλειες και καθήκον μας η άμεση στήριξη του νησιού».
Το βράδυ της Παρασκευής μεταφέρθηκαν, επίσης, σε νοσοκομείο της Αθήνας με αεροσκάφος C130 ένα 14χρονο παιδί και μια 63χρονη που τραυματίστηκαν κατά τον σεισμό. Στο νοσοκομείο Σάμου παρέμειναν επτά τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου.
Παλιρροϊκά κύματα
Λίγο μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση τρία μικρά τσουνάμι χτύπησαν το νησί. Η θάλασσα βγήκε κυριολεκτικά στη στεριά, καθώς εξίσου σοβαρές ζημιές με τον σεισμό προκάλεσαν και τα παλιρροϊκά κύματα. Καταστήματα και σπίτια πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική δέχονταν συνεχώς κλήσεις για απάντληση υδάτων. Στο λιμάνι του νησιού έχουν σημειωθεί καταστροφές ενώ σε όλα τα μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα στο λιμάνι το νερό έχει παρασύρει τα πάντα, με τους επιχειρηματίες να μιλούν για ολική καταστροφή.
Καταγραφή
των ζημιών
Στο νησί μετέβη εσπευσμένα το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο. Από συνεργεία πολιτικών μηχανικών έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στα κτίρια προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι επισκευάσιμα και ποια όχι και θα ακολουθήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Κοινή διαπίστωση από τις αυτοψίες που έγιναν ήταν πως το νησί άντεξε λόγω της σεισμικής θωράκισης των κτιρίων, ενώ σε επιφυλακή θα παραμείνουν πυροσβέστες λόγω των μετασεισμών.
Επίσης, στο νησί μετέβη κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, καθώς και στελέχη του ΕΚΑΒ αλλά και πολιτικοί μηχανικοί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια.
Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαχείριση του περιστατικού.
Οδηγίες αυτοπροστασίας
Την ίδια στιγμή εστάλη μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 μήνυμα στους κατοίκους της Σάμου και γειτονικών νησιών, μέσω του οποίου ζητούνταν να αποφύγουν κτίρια που κρίνονταν επικίνδυνα, να καταφύγουν σε ανοικτό ασφαλή χώρο και να μην τηλεφωνούν άσκοπα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετέβη στη Χίο. Σε σχετική ανακοίνωση σημειωνόταν πως δεν είχε καταγραφεί το απόγευμα της Παρασκευής κανένας τραυματισμός αιτούντων άσυλο και εργαζομένων, ούτε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών. Ταυτόχρονα, αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε καταλύματα πλησίον της θάλασσας μεταφέρθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα εντός των δομών φιλοξενίας, όπου και διαβιούν.
Ακόμη η ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Σάμου προκάλεσε ζημιές στα μνημεία και στα μουσεία της Σάμου και της Χίου.

