Η Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τη Μακεδονία, τόσο την Κεντρική όσο και την Ανατολική, και βέβαια τη Θράκη και είναι δεδομένο – με βάση τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων – ότι θα επηρεάσει σημαντικά και το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και κατ’ επέκταση των εθνικών. Ηδη οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλους σχεδόν τους νομούς παρατηρείται καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος που επηρεάζει σημαντικά και τους εκλογικούς σχεδιασμούς.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι προνομιακή για τη ΝΔ, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τα δεδομένα στις τοπικές κοινωνίες και σε ορισμένους νομούς πήρε την πρωτιά, αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραδοσιακά είχε ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένους νομούς, με βασικό όμως προπύργιό της τη Θεσσαλονίκη, όπου όμως υπήρξαν μεταβολές στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακτά και αυτό το κάστρο, και μάλιστα και την Α’ και τη Β’ εκλογική περιφέρεια.

Η ΝΔ υποχώρησε σημαντικά στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει τη θέση της, ενώ την πρωτιά κατέκτησε το κυβερνών κόμμα και σε νομούς όπως η Ημαθία και η Πέλλα, ενώ στην Πιερία κέρδισε τις τρεις από τις τέσσερις έδρες, λόγω των παιχνιδιών του εκλογικού νόμου.

Ισχυρή παρουσία στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχει η Χρυσή Αυγή που σε όλους τους νομούς κατέλαβε την τρίτη θέση και εξέλεξε τέσσερις βουλευτές, ενώ τα ποσοστά της κινούνταν σταθερά μεταξύ 7% και 9,5%, με τη μεγαλύτερη δύναμή της να εστιάζεται σε παραδοσιακά προπύργια της ΝΔ, όπως Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα. Η ΧΑ είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται, κυρίως λόγω και της ανόδου της δύναμής της στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπου στις ευρωεκλογές του 2014 ξεπέρασε το 10%.  Το ΚΙΝΑΛ και εδώ πλήρωσε την αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ που μετοίκησαν πολιτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2015 ήταν τραγικά τα αποτελέσματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ σε όλους τους άλλους νομούς της περιφέρειας κινήθηκε άνω του 6,5%.

Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ ευελπιστεί – και είναι πεπεισμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό – ότι θα κερδίσει την πρωτιά σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ εκτιμούν στην ηγεσία της ότι ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θα κερδίσει την περιφέρεια ακόμη και από τον πρώτο γύρο. Ο Απ. Τζιτζικώστας, διεκδικητής της προεδρίας της ΝΔ το 2015, είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν έχει τα προβλήματα που είχε το 2014, όταν απέναντι στον νυν περιφερειάρχη που κατέβηκε ως «αντάρτης» ήταν ο τότε βουλευτής του κόμματος Γιάννης Ιωαννίδης. Απέναντι στον Απ. Τζιτζικώστα θα είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρήστος Γιανούλης που το 2014 είχε διεκδικήσει και τον Δήμο Κατερίνης, αλλά χωρίς επιτυχία. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Χρήστο Παπαγεωργίου, το ΚΚΕ τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, η ΛΑΕ την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Επίσης, υποψήφιος είναι ο οικολόγος Φίλιππος Γκανούλης, ενώ η Χρυσή Αυγή στηρίζει τον Νίκο Χρυσομάλλη.

Συνωστισμός με 20 υποψήφιους δημάρχους!

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η κατάσταση, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη, δημιούργησε νέα δεδομένα, ενώ είναι πρωτοφανές για την πόλη ότι κατέρχονται περίπου 20 δημοτικοί συνδυασμοί.

Βέβαια η μεγάλη μάχη γίνεται στον χώρο της ΝΔ, όπου επίσημα η ηγεσία στηρίζει τον Νίκο Ταχιάο, ενώ απέναντί του είναι – και υποστηρίζεται από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, όπως λέγεται στην πόλη – ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός. Από τον χώρο της ΝΔ προέρχονται μεταξύ άλλων και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην βουλευτής και επί σειρά ετών νομάρχης, αλλά και δύο νέα στελέχη με επιρροή στην πόλη, ο Κώστας Ζέρβας και ο Μάκης Κυριζίδης.

Υποψηφιότητα έχει δηλώσει και ο ιδιοκτήτης του Βεργίνα tv Στέργιος Καλόγηρος, κουμπάρος του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη και εκ των πρωταγωνιστών στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη νεαρή, πρώην υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και προσπαθεί να ανατρέψει το εις βάρος τής κυβέρνησης αρνητικό κλίμα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αξιοσημείωτη είναι η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών βουλευτή Σπύρου Βούγια που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, υποψήφιος θα είναι και ο Π. Λεκάκης που προέρχεται από τον συνδυασμό του Γ. Μπουτάρη, ο γιατρός Γ. Κούτρας που στηρίζεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (Ανταρσύα), αλλά και ο οικολόγος πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η Χρυσή Αυγή στηρίζει τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ενώ ανεξάρτητες υποψηφιότητες είναι του Γ. Νασιούλα, του πρώην αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. Β. Μωϋσίδη, του Χ. Αηδονόπουλου, του καθηγητή Οικονομικών Γρ. Ζαρωτιάδη, του Γ. Χαλιαμπάλια (Ενωση Κεντρώων), κ.ά.

Κλειδί η στάση της μειονότητας

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων του 2015 ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ… πάτησε πόδι στην περιφέρεια και μάλιστα κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά σε τρεις από τους πέντε νομούς και να εκλέξει τους περισσότερους βουλευτές (12 από τους 17), λόγω και του εκλογικού νόμου. Αντίθετα η ΝΔ διατήρησε την πρωτιά στους Νομούς Δράμας και Εβρου, ενώ είχε  πολύ μεγάλη πτώση στις ευρωεκλογές του 2014, καθώς έπεσε στο 24,29% από το 33,39%, ενώ και στις βουλευτικές εκλογές του 2015 τα ποσοστά της ήταν σε γενικές γραμμές χαμηλά, με πιο χαρακτηριστικό το 23,83% στην Ξάνθη και στη Ροδόπη το 22,74%.

Ισχυρή είναι η παρουσία στην περιφέρεια του μειονοτικού πολιτικού σχηματισμού Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας που στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε 12,28%. Το πιο μεγάλο τμήμα των μειονοτικών ελλήνων μουσουλμάνων ψηφοφόρων στήριξε ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικό βαθμό, αλλά την πιο σημαντική βοήθεια προσέφερε στο Ποτάμι, το οποίο στη Ροδόπη έλαβε το εντυπωσιακό ποσοστό του 17,08%.

Το ΠαΣοΚ, που ήταν και το βασικό κόμμα του συνασπισμού ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη, είχε ψηλότερο ποσοστό από το εθνικό και καλύτερα πήγε στους Νομούς Δράμας και Καβάλας. Η Χρυσή Αυγή κινήθηκε σε υψηλά ποσοστά, δείγμα ότι κατάφερε να αποκτήσει επιρροή και σε αυτή την περιφέρεια.

Η ΝΔ δίνει μεγάλο βάρος και σε αυτή την περιφέρεια, εκτιμώντας ότι θα την κερδίσει, ίσως και από τον πρώτο γύρο, αν και υπάρχουν δυσκολίες. Το κρίσιμο για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν να επικρατήσει εσωκομματική νηνεμία και να μην υπάρξει αντάρτικος συνδυασμός στην περιφέρεια. Στην αρχή της κούρσας υπήρξε η αντάρτικη υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, που όμως έκανε πίσω και συντάσσεται με την επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ, υπό τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο που είναι στο τιμόνι της περιφέρειας από το 2016, όταν πέθανε ο νικητής των εκλογών του 2014, Γιώργος Παυλίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον πασοκογενή Κώστα Κατσιμίγα, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει την υποψηφιότητα του Κώστα Σιμιτσή, πρώην δημάρχου Καβάλας. Υπάρχει βέβαια η υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη, προέδρου του Επιμελητηρίου Εβρου, που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον Δημήτρη Παπατολίδη.