• Αναζήτηση
 • Βάνιας χωρίς εκπλήξεις

  Ο Γιώργος Κιμούλης

  «Σκηνές από τη ζωή στο χωριό σε τέσσερις πράξεις» χαρακτηρίζει ο Αντον Τσέχοφ το έργο του «Θείος Βάνιας», που έγραψε το 1896 και ανέβηκε πρώτα στην επαρχία (1897) και μετά στη Μόσχα από το Θέατρο Τέχνης (1898) με τον Στανισλάφσκι στον ρόλο του γιατρού Αστρόφ και την Ολγα Κνίπερ ως Ελένα. Από την τετράδα των μεγάλων θεατρικών του έργων είχε προηγηθεί «Ο Γλάρος», για να ακολουθήσουν «Οι τρεις αδελφές» και ο «Βυσσινόκηπος».

  Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κεντρική Σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης», δόθηκε την  Πέμπτη 22 Νοεμβρίου η πρεμιέρα του «Θείου Βάνια» με την υπογραφή του Γιώργου Κιμούλη στη μετάφραση, στη σκηνοθεσία και στην ερμηνεία του ομώνυμου ρόλου.

  Πιστή στο πνεύμα και στο γράμμα του κειμένου, χωρίς περιττές σκηνοθετικές πρωτοτυπίες και τεχνάσματα, η παράσταση παρακολουθεί και καταγράφει τη ζωή των ηρώων στο κτήμα. Με έντονη τη συνείδηση του χρόνου και την πλήρη αίσθηση του περάσματός του, τα πρόσωπα του Τσέχοφ ζουν το προσωπικό τους δράμα και βιώνουν τον πόνο σαν μοναδική απόδειξη της ίδιας της ζωής.

  Μέσα σε ένα ρεαλιστικό σκηνικό που με νύξεις παραπέμπει στην πατρίδα του συγγραφέα (φωτογραφίες, πίνακες), το έργο ξεκινά από τον κήπο (πρώτη πράξη) για να εκτυλιχθεί εντός του σπιτιού, υπό τους ήχους μιας νοσταλγικής μουσικής. Ενα-ένα εμφανίζονται τα πρόσωπα επί σκηνής και δεν αργούν να συστηθούν μέσα από τις μεταξύ τους σχέσεις και τις μάταιες προσδοκίες τους.

  Με μια έντονη εξωστρέφεια, κυρίως στο πρώτο μέρος, η παράσταση περνά σε μια όλο και μεγαλύτερη εσωτερικότητα, καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές του προσωπικού δράματος κάθε ήρωα. Ανισο το δίπολο Βάνια – Αστρόφ, με τον Τάσο Νούσια να ερμηνεύει τον γιατρό χωρίς να αγγίζει το βάθος του ρόλου. Εν αντιθέσει με τον Γιώργο Κιμούλη που ξεδιπλώνει την τραγωδία του Βάνια, για να καταλήξει στην τελευταία, κορυφαία σκηνή, που δικαιώνει όλη την παράσταση. Η Σόνια ερμηνεύει τον κλασικό μονόλογο κάνοντας κούνια με τον Θείο Βάνια να της δίνει ώθηση – σχεδόν σαν να πετάει.

  Η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου ερμηνεύει την ηρωίδα ρίχνοντας το βάρος της κυρίως στη γήινη πλευρά της Σόνιας, που τελικά θα επικρατήσει για να της επιτρέψει να αποδεχθεί τη μοίρα της. Eνδιαφέρουσα η ερμηνεία της Στέλλας Καζάζη στον ρόλο της Ελένα.

  Πολιτισμός
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk