Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (με ένα απειλητικό ερωτηματικό) σημειολογικά έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτή η 16η συμμετοχή μας αναπέμπει σε μια επέτειο, μάλλον ξεχασμένη, αλλά με ιστορική αξιολόγηση βαρύνουσας αξίας. Εκατό χρόνια από την πρώτη ελληνική ολυμπιακή εμφάνιση του εξαίρετου αυτού αθλήματος. Αναφέρομαι στους Ολυμπιακούς του 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, με νωπές τις πληγές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη ματαίωση των Ολυμπιακών του 1916 (ήταν να γίνουν στο Βερολίνο – αλλά αυτό συνέβη ύστερα από τριάντα χρόνια). Η εθνική ομάδα στην πρώτη εμφάνισή της κατετάγη 7η, ενώ την πρώτη τριάδα αποτελούσαν οι Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο και Σουηδία. Η ομάδα μας έδωσε τρεις αγώνες, νίκησε την Ιταλία με 6-1, έχασε από την Ολλανδία με 6-1 και 7-0 από τις ΗΠΑ.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ του κορυφαίου όσον αφορά την ελληνική ολυμπιακή συμμετοχή αθλήματος ήταν κυρίως αθλητές του Εθνικού ΓΣ Αθηνών. Τιμής και μνήμης ένεκεν παραθέτουμε τα ονόματά τους: Α. Ασημακόπουλος, Ν. Μπαλτατζής-Μαυροκορδάτος (ΕΓΣ), Δ. Βασιλόπουλος (ΑΟΠΦ), Σ. Δημητρίου (από τον Πέλοπα Σμύρνης, όπως και ο Αρίστος Ωνάσης). Μετά την Καταστροφή αγωνίστηκε στον Αρη. Σ. Μαυρίδης (ΕΓΣ), Α. Ρουσιάς (ΕΓΣ), Μ. Τσάμης (ΕΓΣ), Παντελής Ψύχας (Πανελληνίου και Εθνικού ΓΣ – ήρωας αεροπόρος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο μέτωπο της Μακεδονίας).
Η ΕΘΝΙΚΗ ομάδα αυτή τη φορά ξεπέρασε εμπόδια που σε προηγούμενους αγώνες είχαν βαρύ τίμημα. Κυρίως στην αξιοποίηση του «παίκτη παραπάνω» και στα πέναλτι (επιτυχή και με αποκρούσεις). Ευτυχώς ο ιός δεν άγγιξε την ομάδα. Φυσικά τον πρώτο ρόλο είχε και ο άξιος προπονητής Θ. Βλάχος με συνεργάτη τον Δ. Κραβαρίτη. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο αφορά την υπεροχή των χωρών της Βαλκανικής. Και οι τρεις προκρίσεις Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Κροατία. Στο Τόκιο θα συναντήσουν την τέταρτη χώρα της περιοχής, τη Σερβία. Τέσσερις βαλκανικές ομάδες από τις επτά ευρωπαϊκές που έχουν προκριθεί (Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία οι υπόλοιπες). Εχει τη σημασία της η βαλκανική πλειοψηφία στην ευρωπαϊκή εκπροσώπηση (άλλωστε το ‘χει πει κι ο ποιητής «Εδώ είναι Μπαλκάνια» κ.λπ.). Η ελληνική ομάδα στον όμιλο της στους Ολυμπιακούς δεν θα αντιμετωπίσει βαλκανική ομάδα (ΗΠΑ, Ιταλία, Ουγγαρία, Ιαπωνία και Ν. Αφρική). Στον άλλο όμιλο οι τρεις βαλκανικές χώρες Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο. Δεσπόζει και η παρουσία της Ισπανίας και η εξάδα ολοκληρώνεται με την Αυστραλία και το Καζακστάν.