Τροποποίησαν τη συμπεριφορά του νερού!

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Μια ομάδα ερευνητών – μεταξύ των οποίων και δύο αντιπρυτάνεις – του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον με την πρωτοποριακή συσκευή φ-water, αφού κατάφεραν να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά του νερού! Τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής της εφεύρεσης στον αγροτικό τομέα είναι εντυπωσιακά και τώρα πλέον η διεπιστημονική ομάδα των ερευνητών ΑΠΘ επεκτείνει τις δοκιμές της και σε άλλους τομείς. Πρόκειται για μια συσκευή που επινοήθηκε στα ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΘ, η οποία με τη μοναδική τεχνολογία που ενσωματώνει επιδρά μέσω ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στις φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού και το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση. Οπως σημειώνει ο εμπνευστής της ιδέας, αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής του Τμήματος Χημείας Ανδρέας Γιαννακουδάκης, «το καθαρό νερό επηρεάζεται από τις επιμέρους ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που δέχεται προηγουμένως ή κατά τη διάρκεια της χρήσης από το περιβάλλον, που μεταβάλλουν τις φυσικοχημικές ιδιότητές του σημαντικά. Για παράδειγμα, το νερό μπορεί να περάσει τους 100°C (κάτω από πίεση μιας ατμόσφαιρας) και να μη βράσει. Επίσης, μπορεί να ψυχθεί κάτω από τους 0°C και ενώ προβλέπεται ότι θα γίνει πάγος, δεν γίνεται. Αυτά και άλλα… περίεργα φαινόμενα μας οδήγησαν στο να εξετάσουμε εάν μπορούμε να επαναφέρουμε το νερό στις αρχικές φυσιολογικές φυσικοχημικές του ιδιότητες και να μελετήσουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας επεξεργασίας κατά τη χρήση του σε διάφορες εφαρμογές». «Με τις διατάξεις που έχουμε ανακαλύψει και μελετούμε, προσπαθούμε να απαλείψουμε τη «λανθασμένη» πληροφορία που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο νερό και η οποία είναι η αιτία που το επηρεάζει».
Εντυπωσιακά αποτελέσματα
Τα πρώτα αποτελέσματα από δοκιμαστικές εφαρμογές της συσκευής σε λαχανοκομικές καλλιέργειες ήταν εντυπωσιακά τόσο στο ποσοστό βλάστησης των σπόρων των φυτών όσο και στην ταχύτητα βλάστησης, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών ήταν πολλαπλάσιος.
«Ο αγροτικός τομέας όμως είναι μόνο η αρχή» σημειώνει ο αντιπρύτανης Ερευνας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Ευστράτιος Στυλιανίδης. «Οι προγραμματισμένες εφαρμογές της εφεύρεσης, για την οποία έχει ήδη κατατεθεί αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, όπως σε μονάδες εκτροφής ζώων, σε τομείς παραγωγής προϊόντων που περιλαμβάνουν το νερό, όπως είναι τα τρόφιμα, τα ποτά, τα καλλυντικά κ.λπ., αλλά και σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, π.χ. σε διαδικασίες αφαλάτωσης του νερού κ.λπ.».
Εφαρμογές και εκτός γεωργίας
O Παναγιώτης Μπαρμπαλέξης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, επισημαίνει ότι «έχει συγκροτηθεί μια πολύ ισχυρή διεπιστημονική ομάδα και τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας μας δημιουργούν πολλές προσδοκίες για ανάπτυξη της ιδέας μας, ίσως ακόμα και στον χώρο της Υγείας και στην παραγωγή φαρμακευτικών/καλλυντικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αποτελέσματα εφαρμογών και εκτός γεωργίας».
Την ομάδα συμπληρώνουν ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Γιαννακουδάκης και ο χημικός μηχανικός ΑΠΘ Ιωάννης Σαμπρής.

