«Τρίζει» η καρέκλα του ΜπόριςΤζόνσον
Η αποκάλυψη ότι ο βρετανός πρωθυπουργός διοργάνωσε πάρτι 100 ατόμων εν μέσω αυστηρού lockdown ενδέχεται να του στοιχίσει ακριβά, καθώς αυτή τη φορά ακόμη και βουλευτές του κόμματός του ζητούν να παραιτηθεί
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Εσείς τι κάνατε στις 20 Μαΐου του 2020;». Αυτή είναι η ερώτηση που θέτουν τις τελευταίες ημέρες οι Βρετανοί σε όλη τη χώρα, για τον απλό λόγο ότι εκείνη την ημέρα, όπως αποκαλύφθηκε από διαρροή email, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διοργάνωσε ένα πάρτι 100 ατόμων στην Ντάουνινγκ Στριτ, προτρέποντας τους καλεσμένους να φέρουν οι ίδιοι το ποτό τους. Ηταν η τρίτη φορά που η κυβέρνηση του Λονδίνου παραβίαζε τους αυστηρούς κανόνες που η ίδια είχε φτιάξει εν μέσω πανδημίας.
Εκείνη την ημέρα τουλάχιστον 353 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό στη χώρα που βρισκόταν σε αυστηρό lockdown και όπου ο καθένας είχε δικαίωμα να συναντά μόνο ένα άτομο τη φορά, τηρώντας απόσταση δύο μέτρων και αυτό, σε εξωτερικό χώρο. Ανθρωποι που έχαναν τους δικούς τους δεν μπορούσαν καν να τους επισκεφθούν, έστω για το τελευταίο αντίο.
Εξοργισμένη
η κοινή γνώμη
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η αποκάλυψη βλάψει τον Τζόνσον που έχει επιβιώσει από ουκ ολίγα πολιτικά σκάνδαλα και τις κατηγορίες ότι στη διάρκεια της πανδημίας τα έκανε απλά… μαντάρα. Αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μέγα σκάνδαλο, το οποίο έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη που νιώθει προδοσία και αποστροφή.
Αφού αναγνώρισε σε μια αμήχανη ομιλία στο κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι η συμπεριφορά του είχε προσβάλει τους συμπολίτες του, ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη. Ομως επέμεινε ότι πίστευε πως η συγκέντρωση ήταν μια «εκδήλωση εργασίας» που δεν παραβίαζε τους κυβερνητικούς κανονισμούς για την κοινωνική αποστασιοποίηση. Αλλωστε, όπως δήλωσε ευθαρσώς, «πήγα στον κήπο (της Ντάουνινγκ Στριτ) λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου του 2020 για να ευχαριστήσω το προσωπικό πριν επιστρέψω στο γραφείο μου, 25 λεπτά αργότερα, για να συνεχίσω να εργάζομαι. Πίστευα ότι επρόκειτο για επαγγελματική συνάντηση».
Ο ισχυρισμός του όχι απλά δεν έπεισε κανέναν, αλλά προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της κοινής γνώμης. Κάνοντας λόγο για «σοβαρή δολιότητα», ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι είναι ένας «ξεδιάντροπος ψεύτης» και πως «το πάρτι τελείωσε, πρωθυπουργέ. Το μόνο ερώτημα είναι: θα τον διώξουν οι Βρετανοί, θα τον διώξει το κόμμα του ή θα έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί;».
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή BBC Breakfast πως «εάν ο πρωθυπουργός έχει ένα ψήγμα ευπρέπειας, πρέπει να παραιτηθεί σήμερα», προσθέτοντας ότι ο Τζόνσον είναι «ανίκανος να ηγηθεί της χώρας σ’ αυτή την κρίση δημόσιας υγείας».
«Η υπομονή των
Τόρις τελειώνει»
«Το ανησυχητικό για τον πρωθυπουργό είναι ότι οι εκκλήσεις να παραιτηθεί δεν περιορίζονται στους αντιπάλους του» σχολιάζει ο Ανταμ Τέιλορ της «Washington Post». Στους κόλπους των Συντηρητικών η κατάσταση είναι εκρηκτική, ή όπως το θέτει ο «Guardian»: «Η υπομονή των Τόρις τελειώνει». Δεκαεπτά βουλευτές του, αναφέρουν οι «Financial Times», μιλούν ανοιχτά κατά της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους πως αυξάνονται οι πιθανότητες ο Τζόνσον να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας, καθώς αποπροσανατόλισε τη Βουλή, επιμένοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα.
«Δεν θα ήταν καλύτερα το κόμμα να δεχθεί το πλήγμα της πρωθυπουργικής παραίτησης τώρα και να βυθιστεί στην αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει, αντί να παραταθεί ο πόνος;» αναρωτιέται ο πρώην βουλευτής των Τόρις και συντάκτης της επιδραστικής ιστοσελίδας ConservativeHome Πολ Γκούντμαν. Ο συντηρητικός βουλευτής Κρίστιαν Γουέικφορντ έγραψε στο Twitter ότι «αυτό που χρειάζεται το κόμμα αυτή τη στιγμή όσο ποτέ άλλοτε, είναι εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια στις πολιτικές του, κάτι που εκπορεύεται από την κορυφή».
Το partygate έχει κάνει και πάλι κεντρικό ζήτημα την επιβίωση του Τζόνσον, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως πολιτικό μελλοθάνατο. Διότι μπορεί μεν η συγγνώμη του να του έδωσε μικρή πολιτική ανάσα, όμως έκανε ελάχιστα πράγματα για να διαλύσει τα σύννεφα από πάνω του. Πλέον η μοίρα του, αναφέρουν, εξαρτάται από την εσωτερική έρευνα που έχει ξεκινήσει η διακεκριμένη νομικός Σου Γκρέι, η οποία θα διερευνήσει τα γεγονότα, όπως και ο ίδιος ο Τζόνσον ζήτησε να γίνει.
Τον Μάιο το μεγάλο crash test
Για να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει ο Τζόνσον, 54 Συντηρητικοί βουλευτές πρέπει να στείλουν τις υπογραφές τους στον Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής του 1922 των Τόρις, ζητώντας ψήφο δυσπιστίας κατά του Τζόνσον, και έπειτα απαιτείται μια πλειοψηφία 180 βουλευτών για να τον ρίξει. Αν αποτύχουν όμως, δεν μπορούν να προσπαθήσουν ξανά για έναν χρόνο. Συνεπώς, δεν είναι τόσο εύκολο να απολέσει την εμπιστοσύνη.
Η ελπίδα του εναπόκειται στην έρευνα της Γκρέι και φαίνεται ότι ο ίδιος δεν θα εγκαταλείψει αμαχητί τον αγώνα. Ο βρετανικός Τύπος θεωρεί πιθανό να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ. Λέγεται όμως ότι είναι δύσκολο να ανακτήσει την εξουσία και τη δημοτικότητά του:
«Δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορώ να πω ακριβώς πώς θα γίνει αυτό, αλλά δεν βλέπω να τελειώνει καλά. Δεν είναι εύκολο να διώξεις έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό και η ικανότητα του Τζόνσον να ξεφεύγει από τους μπελάδες είναι θρυλική, όμως όλο και περισσότερο οι Τόρις αναρωτιούνται αν οι μόνες επιλογές που τους απομένουν είναι ένα χειρουργικό πλήγμα ή ο παρατεινόμενος θάνατος» γράφει πολιτικός αναλυτής των «Financial Times».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού έχει κατακρημνιστεί από το περασμένο καλοκαίρι και το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται αρκετές μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς στις έρευνες για την πρόθεση ψήφου. Το μεγάλο crash test θα δοθεί τον Μάιο, οπότε και η Βρετανία διεξάγει τοπικές εκλογές.

