Τρίτη χρεοκοπία για την Αργεντινή τον 21ο αιώνα
Αναστολή πληρωμών $103 δισ. έως το 2024 ζητεί από το ΔΝΤ η νέα κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
«Οι νεκροί δεν πληρώνουν». Τη διάσημη φράση που είχε πει το 2004 ο περονιστής πρόεδρος, τότε, της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ πρόκειται να επαναλάβουν και πάλι στο ΔΝΤ οι προσφάτως επανελθόντες στην εξουσία περονιστές. Κλιμάκιο του Ταμείου αναμένεται την Τετάρτη στο Μπουένος Αϊρες για συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Μαρτίν Γκουζμάν, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του στον αργεντίνικο Τύπο διευκρινίζει ότι η χώρα του θα ζητήσει την τετραετή αναβολή των πληρωμών (2020-2023) δόσεων συνολικά 103 δισ. δολαρίων προς τους πιστωτές της, «προκειμένου να προηγηθούν ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη».
Αναστολή πληρωμών σημαίνει βεβαίως χρεοκοπία. Πρόκειται λοιπόν για την τρίτη χρεοκοπία της μεγάλης σε έκταση και πλούσιας σε φυσικούς πόρους χώρας της Λατινικής Αμερικής τον 21ο αιώνα (οι άλλες δύο ήταν το 2001 και το 2014) και την ένατη κατά τους δύο αιώνες ανεξάρτητης διακυβέρνησης της χώρας – ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία της Αργεντινής διεξήχθη από το 1810 έως το 1818, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία προετοιμαζόταν η Ελληνική Επανάσταση.
«Η οικονομία είναι νεκρή»
Η αργεντίνικη οικονομία είναι εν προκειμένω νεκρή, υποστηρίζει απευθυνόμενη στο ΔΝΤ η κυβέρνηση του νέου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες (απλώς συνεπώνυμος με την πρώην πρόεδρο και χήρα του Κίρσνερ, Χριστίνα Φερνάντες). Αλλά μπορεί να… νεκραναστηθεί αν της δοθεί ικανός χρόνος, συγκεκριμένα τέσσερα έτη. Τότε άλλωστε θα λήξει και η θητεία της σημερινής κυβέρνησης, και η υποχρέωση της αποπληρωμής θα κληροδοτηθεί στην επόμενη – όπως κληροδοτούν εξάλλου οι «νεκροί που δεν πληρώνουν» τα χρέη τους στις επόμενες γενεές.
Ηδη την περασμένη Τρίτη ο Γκουζμάν συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις χαρακτήρισε αργότερα τις συνομιλίες «πολύ παραγωγικές». Τη Δευτέρα ο Γκουζμάν είχε συναντηθεί ανεπισήμως και συνομίλησε με περισσότερους από 50 επενδυτές και επιχειρηματίες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν. Τη δε Τετάρτη ο υπουργός μετέβη στο Βατικανό όπου συναντήθηκε και με την επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Στόχος του προέδρου Φερνάντες, ο οποίος διαδέχθηκε πέρυσι τον φιλελεύθερο Μαουρίτσιο Μάκρι, είναι να επαναδιαπραγματευθεί η Αργεντινή την πιστωτική γραμμή των 44 δισ. δολαρίων που εισέπραξε έπειτα από συμφωνία με το Ταμείο πριν από 18 μήνες (η αρχική δανειακή σύμβαση ήταν για 57 δισ. δολάρια, αλλά εκταμιεύθηκαν μόνο 44 δισ. δολάρια). Τα έτη 2022 και 2023 η χώρα πρέπει να επιστρέψει 46 δισ. δολάρια σε κεφάλαιο και τόκους. Σημειωτέον ότι το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής φθάνει τα 335 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούν στο 90% και πλέον του ΑΕΠ της.
Ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Γκεοργκίεβα και τους άλλους αξιωματούχους του Ταμείου ότι οι δεσμεύσεις που υπέγραψε ο Μάκρι την άνοιξη του 2018, όταν αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ εξαιτίας της κατάρρευσης της ισοτιμίας του αργεντίνικου πέσο, δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν. «Η συμφωνία σταθεροποίησης του 2018, το stand by, αποσταθεροποίησε περισσότερο την οικονομία και έθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την εξωτερική της θέση» σημειώνουν ο Γκουζμάν και το οικονομικό επιτελείο του. Και υποστηρίζουν ότι «η αναβολή των πληρωμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση της οικονομίας».
Μήνυμα προς τους πιστωτές
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θα υποδεχθεί το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ έχοντας πετύχει μια σημαντική συμφωνία με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας και με τα εργατικά συνδικάτα της χώρας του. «Η επιτευχθείσα κοινωνική συναίνεση αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πιστωτές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί προτού η χώρα ξεκινήσει να πληρώνει τα χρέη της» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες στο Μπουένος Αϊρες. Ο Αλμπέρτο Φερνάντες ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο παραλαμβάνοντας μια χώρα με το ποσοστό της φτώχειας να φθάνει στο 40% και τον πληθωρισμό να αγγίζει το 54% το 2019.
Απαγορεύτηκαν οι διαφημίσεις της Ryanair στη Βρετανία
Η στοχοποίηση της αεροπορικής βιομηχανίας ως συμβάλλουσας καθοριστικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή κλιμακώνεται. Η βρετανική αρχή που εποπτεύει τον διαφημιστικό κλάδο απαγόρευσε ρεκλάμες της κορυφαίας σε επιβατική κίνηση αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης Ryanair στον Τύπο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο με το αιτιολογικό ότι παραπλανούν τους καταναλωτές αναφορικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους όταν ταξιδεύουν με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Στα διαφημιστικά της η Ryanair διατείνεται ότι είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και συγκεκριμένα διοξειδίου του άνθρακα. Η βρετανική Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων υποστήριξε ότι η ιρλανδική εταιρεία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της, σημειώνοντας ότι «εξ αντικειμένου δεν υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες με χαμηλές εκπομπές ρύπων».
Η εταιρεία επανήλθε με ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι «οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ το αποτύπωμά τους σε ό,τι αφορά τον άνθρακα, αν όντως το επιθυμούσαν». Η Ryanair εξήγησε ότι τα «πράσινα διαπιστευτήριά της» εδράζονται στο ότι έχει έναν από τους νεότερους σε ηλικία στόλο με τους αποτελεσματικότερους σε καύσιμα κινητήρες και στο ότι τα αεροσκάφη της πετούν με πληρότητα 97%. Ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίστηκε, με τη βρετανική Αρχή να απαντά ότι οι μετρήσεις που επικαλείται η εδρεύουσα στο Δουβλίνο εταιρεία χρονολογούνται από το 2011. Το BBC υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Απρίλιο η Ryanair ήταν η μοναδική αεροπορική εταιρεία που συμπεριελήφθη σε λίστα του ομίλου Μεταφορών και Περιβάλλοντος της ΕΕ με τις 10 περισσότερο ρυπογόνες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) εξάλλου σημειώνει ότι οι αερομεταφορές συμμετέχουν στο 2% της συνολικής ετήσιας επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με ρύπους που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Και εκτιμά ότι ο αριθμός των αεροπορικών επιβατών θα έχει διπλασιαστεί το έτος 2037…
Αποτύπωμα… ελέφαντα
«Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής η αεροπορική πτήση δεν είναι ο εχθρός» παρενέβη μιλώντας την Τετάρτη στην τηλεόραση του BBC ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, Τζον Χόλαντ-Κέι. «Η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι να πάψουν οι άνθρωποι να πετούν, αλλά να απαλλαγεί η εξάρτηση της αεροπλοΐας από τον άνθρακα» είπε χαρακτηριστικά ο Χόλαντ-Κέι. Η βρετανική αεροπορική βιομηχανία έχει υποσχεθεί την πλήρη εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα έως το έτος 2050.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ένας επιβάτης αεροπορικής πτήσης από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη με επιστροφή επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 670 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11% της μέσης ετήσιας επιβάρυνσης με διοξείδιο του άνθρακα από κάθε πολίτη της Βρετανίας και για το σύνολο της ετήσιας επιβάρυνσης από κάθε κάτοικο της Γκάνας.

