Τρίκαλα Κορινθίας
Πεζοπορία στα δάση και στις ορεινές λίμνες, βαθιές ανάσες καθαρού αέρα, θέα προς τη θάλασσα και τοπικοί μεζέδες δίπλα στο τζάκι.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε ένα από τα ποιήματα της συλλογής «Ηλιος ο Πρώτος», ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρεται στην Κόρινθο και γράφει: «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό/ διαβάζοντας τα μάρμαρα/ δρασκελίζοντας αμπέλια θάλασσες/ (…) βρήκα τα φύλλα που ο ψαλμός του ήλιου αποστηθίζει/ τη ζωντανή στεριά που ο πόθος χαίρεται/ ν’ ανοίγει./ (…) Ματιά πλατιά όπου ο κόσμος ξαναγίνεται/ όμορφος από την αρχή στα μέτρα της καρδιάς». Ετσι, όπως τόσο τρυφερά το περιγράφει ο ποιητής, ο τόπος που έχει πάρει το όνομά του από την πανάρχαια πόλη, ο νομός Κορινθίας, ξεδιπλώνεται από τις απότομες κορυφές με το βαθυπράσινο χρώμα των δασών τους και κατηφορίζει σχηματίζοντας εντυπωσιακά τοπία για να βυθιστεί μέσα στο βαθυγάλανο του Κορινθιακού Κόλπου. Κόσμος όμορφος, «στα μέτρα της καρδιάς», επιφυλάσσει στον επισκέπτη του πολλές μικρές αλλά ακριβές συγκινήσεις, από εκείνες τις συγκινήσεις που μας χαρίζει η επαφή μας με τη φύση, τις φορές που καταφέρνουμε να δραπετεύσουμε για λίγο από τις ασφυκτικές πόλεις. Τέτοια συναισθήματα μάς προκαλούν και τα Τρίκαλα Κορινθίας, οι ορεινοί καταπράσινοι οικισμοί που από ψηλά αγναντεύουν «αμπέλια θάλασσες» και τις παραλίες του Κορινθιακού.
Τη δημοφιλία της η περιοχή την οφείλει στην ομορφιά της φύσης της, αλλά και στη γειτνίασή της με την Αθήνα (δύο ώρες με το αυτοκίνητο) και με άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου, όπως την Τρίπολη (επίσης δύο ώρες), την Πάτρα (μία ώρα και σαράντα λεπτά) κ.λπ. Ιδανικά για ένα διήμερο μακριά από το γκρίζο της καθημερινότητας, γεμίζουν κόσμο τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, αλλά υποδέχονται επισκέπτες (όλο και περισσότερους) και το καλοκαίρι: Το Ξυλόκαστρο απέχει από εκεί 27 χιλιόμετρα, γεγονός που επιτρέπει να απολαμβάνεις τη διαμονή στο βουνό (με τις δροσιές του και με τις χαμηλότερες τους μήνες του θέρους τιμές του) και να μπορείς, αν θέλεις, να κάνεις και μια βουτιά στη θάλασσα. «Πολυμορφικός» λοιπόν τουριστικός προορισμός τα Τρίκαλα Κορινθίας, ένας προορισμός για όλα τα γούστα, για όλες τις εποχές και για όλα τα βαλάντια.
Τρία χωριά σε ένα
Τα οποία Τρίκαλα Κορινθίας στην πραγματικότητα αποτελούνται από τρεις οικισμούς: Τα Κάτω Τρίκαλα που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων, τα Μεσαία Τρίκαλα στα 1.000 μέτρα και τέλος τα Ανω Τρίκαλα με τα πετρόκτιστα αρχοντικά τους, που είναι στα 1.100 μέτρα. Από εκεί το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας απέχει 11 χιλιόμετρα. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία (Litheon House, Ξενώνας Λίκνο, Feggarognemata Suites, Camelia Suites, Ξενώνας Κορφές, Μαυραγανέικο, Ξενώνας Λίκνο, Archontiko Fiamegou Boutique Hotel & Spa, Πηγή Ταρλαμπά, κ.λπ.) και πολλές ταβέρνες. Η πεζοπορία στο βουνό, το mountain bike, το jeeping (διαδρομές με τζιπ σε αγροτικούς χωματοδρόμους), η ιππασία αλλά και η τοξοβολία είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε συμμετέχοντας σε ομάδες ή κατά μόνας. Εννοείται πως η παρουσία εκείνων που γνωρίζουν την περιοχή και τα δάση της και που θα σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες, είναι απαραίτητη, καθώς το βουνό, ακόμα και το πιο φιλικό, δεν αστειεύεται και οι μεταβολές του καιρού μπορεί να το μετατρέψουν στο λεπτό από τόπο ομορφιάς και αναψυχής σε μέρος επικίνδυνο.
Εκδρομή στις λίμνες
Η τεχνητή λίμνη Δόξα, στην περιοχή Φενεού, είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των εκδρομέων στα βουνά της Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τα Ανω Τρίκαλα, δηλαδή θα χρειαστείτε μία ώρα με το αυτοκίνητο για να φτάσετε ως εκεί. Η διαδρομή είναι θαυμάσια. Οπως θαυμάσιο είναι και το παραλίμνιο τοπίο με τα πυκνά δάση και με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου να προσθέτει ομορφιά με την παρουσία του πάνω σε μια μικρή χερσόνησο. Είναι ό,τι έχει απομείνει από το παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο τα τέλη του 17ου αιώνα είχε μεταφερθεί σε άλλη θέση, λίγο πιο ψηλά, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η λίμνη Δόξα έχει κηρυχθεί περιοχή Natura, πράγμα που δυστυχώς δεν σέβονται πολλοί επισκέπτες οι οποίοι αφήνουν πίσω τα «ίχνη» τους. Μία ώρα με το αυτοκίνητο από τα Ανω Τρίκαλα απέχει και η λίμνη Στυμφαλία. Πρόκειται για ένα μεγάλο (αλλά και όμορφο) έλος που γεμίζει νερό ανάλογα με την εποχή. Και ναι, βρίσκεστε στην περιοχή όπου ο Ηρακλής αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Ορνιθες και που κατά μία εκδοχή μεγάλωσε – στην πόλη Στύμφαλο (ή Στύμφηλο), απομεινάρια της οποίας υπάρχουν ακόμα – η θεά Ηρα. Ιδού μια καλή ευκαιρία για να ξαναδιαβάσετε μυθολογία αλλά και για να επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς): Στις αίθουσές του θα βρείτε στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής (και η λίμνη Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000) αλλά και για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που αναπτύχθηκαν εκεί. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 το πρωί ως τις έξι το απόγευμα. Το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ (και 2 ευρώ το μειωμένο).
Τι άλλο κάνεις στα Τρίκαλα Κορινθίας; Επισκέπτεσαι την πετρόκτιστη Γκούρα, στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη – πολύ κοντά στη λίμνη Δόξα: Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία των Ταξιαρχών και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα είναι τα κυριότερα αξιοθέατά της. (Εδώ βρίσκεται και το φιλόξενο Olvios Hotel.) Ανεβαίνεις (μέσω χωματόδρομου) στην Παναγιά του Βράχου, σε μία εντυπωσιακή τοποθεσία που την αποκαλούν «Μετέωρα της Κορινθίας». Πρόκειται για ένα εκκλησάκι χτισμένο μέσα στους βράχους, εκπλήρωση του τάματος που είχε κάνει γυναίκα η οποία σώθηκε κατά την άλωση της Ταρσού Κορινθίας (εκεί που βρίσκονται σήμερα τα μικρά χωριά Ανω και Κάτω Ταρσός) από τον Μωάμεθ Β΄ το 1458. Επίσης, στα Τρίκαλα Κορινθίας αγοράζεις τοπικά προϊόντα, όπως χυλοπίτες, μέλια, κρασιά, μαρμελάδες, βότανα και μυρωδικά. Και απολαμβάνεις τοπικές συνταγές, πίτες αλλά και κοντοσούβλι και παϊδάκια και αγριογούρουνο, δίπλα στο τζάκι. Γιατί, στο τέλος μιας ακόμα υπέροχης ημέρας, κάπως πρέπει να αναπληρώσεις τις θερμίδες που έχεις χάσει από την πεζοπορία στο βουνό!

