Τόσκα και Κρασογιώργαινα
Διακεκριμένοι σολίστ και πιανίστες συμμετείχαν στο γκαλά όπερας και έντεχνης μουσικής που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τον Σύλλογο Φίλων Κλασικής Μουσικής και Oπερας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Με ένα ρεπερτόριο που περιελάμβανε μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας κλασικής μουσικής και όπερας, καθώς και με ένα περιεκτικό αφιέρωμα με έργα του Μάνου Χατζιδάκι πραγματοποιήθηκε το ξεχωριστό γκαλά όπερας και έντεχνης μουσικής που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, μια ευγενική παραχώρηση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Στη μουσική γιορτή που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Κλασικής Μουσικής και Οπερας με πρόεδρο τον γνωστό δικηγόρο Γιώργο Τρανταλίδη συμμετείχαν αφιλοκερδώς σπουδαίοι καλλιτέχνες, σολίστ της όπερας και πιανίστες, οι οποίοι διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, στο τέλος της βραδιάς βραβεύτηκαν από τον Σύλλογο για την προσφορά και το καλλιτεχνικό τους έργο.
Οι βραβευθέντες
Εντεκα συνολικά καλλιτέχνες έλαβαν βραβεία, μερικοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνται και σε άλλους απαιτητικούς χώρους, όπως είναι η αρχιτεκτονική και η ψυχολογία. Παράδειγμα, η 23χρόνη μονωδός Κατερίνα Ζάκα, η οποία είναι απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» (τάξη Μαριάννας Τζαφέρη). Ξεκίνησε τις σπουδές της σε επίπεδο διπλώματος στην τάξη της κυρίας Μυρσίνης Μαργαρίτη στο Ωδείο Αθηνών τον Νοέμβριο του 2020 και παράλληλα είναι φοιτήτρια Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αντίστοιχα, η επίσης μονωδός, με σπουδές κλασικού πιάνου, Ηλιάνα Μαντούβαλου είναι απόφοιτος αρχιτέκτων μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα, σπουδάζει μονωδία στην τάξη της κυρίας Μυρσίνης Μαργαρίτης στο Ωδείο Αθηνών.
Η Κατερίνα Σαντμάγιερ ξεκίνησε μαθήματα μονωδίας στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της κυρίας Ιουλίας Τρούσσα σε ηλικία 13 ετών. Σπούδασε επίσης στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Μονάχου και το 2019 βραβεύτηκε στον διακεκριμένο διεθνή διαγωνισμό κλασικού τραγουδιού Bundeswettbewerb Gesang στο Βερολίνο. Εχει τραγουδήσει μεταξύ άλλων στις όπερες του Βερολίνου, το Herkulessaal και τη Residenz του Μονάχου, όπως και σε άλλες αξιόλογες σκηνές. Τον τελευταίο χρόνο έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις σπουδές της και να πάρει και το ελληνικό της δίπλωμα μονωδίας από το Ωδείο Αθηνών.
Λυρικό ρεπερτόριο
Στην Ιταλία ξεκίνησε τις σπουδές της στο λυρικό τραγούδι η Αιμιλία Διακοπούλου και συγκεκριμένα στο Conservatorio A. Casella στη Λ’ Ακουιλα της Ιταλίας και τις ολοκλήρωσε στο Conservatorio G. Verdi του Μιλάνου. Είναι αριστούχος απόφοιτος Ιταλικής Φιλολογίας και Δραματουργίας από το Università degli Studi dell’ Aquila και διπλωματούχος Mονωδίας του Istituto L. Cherubini της Φλωρεντίας. Μελέτησε δεξιοτεχνία στο λυρικό ρεπερτόριο σε Ιταλία, Νέα Υόρκη, Ελλάδα, Ελβετία με καταξιωμένους σολίστες, όπως οι Μάρθα Αράπη, Δημήτρης Καβράκος, Τζιοβάνα Κασόλα, Ντανιέλα Ντεσί και Μαρτσέλο Τζιορντάνι. Διακρίνεται ως υπότροφος Ακαδημίας Altamura-Caruso και Agnes Varis Foundation στη Νέα Υόρκη και έλαβε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Giulio Fregosi Città di Voghera. Είναι σολίστας πρωταγωνίστρια σε συναυλίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, τραγουδάει ρόλους κυρίως του ρομαντικού ιταλικού ρεπερτορίου. Εμφανίζεται στο Auditorium Parco della Musica στη Ρώμη, στην Εθνική Οπερα Μπρατισλάβας, στο Teatro Comunale στη Λ’ Ακουιλα, στο Ives Concert Hall στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, στο Altamura Center of the Arts της Νέας Υόρκης και στο Qendra Kulturore στα Τίρανα.
Συνεργασίες και συμμετοχές
Στο Ωδείο Αθηνών σπουδάζουν η υψίφωνος Χριστίνα Σκώκου (λυρικό τραγούδι με την κυρία Μυρσίνη Μαργαρίτη) και η σοπράνο Ιλια Σταμπόλη (μονωδία στην ανωτέρα τάξη του τμήματος της κυρίας Ιουλίας Τρούσσα). Η κυρία Σκώκου έχει συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα, όπως η επαγγελματική παιδική-νεανική χορωδία Rosarte (2010-2015) και η Αναγεννησιακή χορωδία Schola Cantorum Sancti Pauli (2019-2021), με τα οποία έχει τραγουδήσει σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η ΕΛΣ (πρώην θέατρο Ολύμπια) και η καθολική εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Το 2019 συνεργάστηκε με τους «Νέους της Οπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για την παραγωγή «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στην οπερέτα «Δάφνις και Χλόη» του Ζακ Οφενμπαχ (Ιούλιος 2018) και στην όπερα «Η μεγαλοψυχία του Τίτου» του Μότσαρτ (στούντιο όπερας 2019, ΕΛΣ) έχει συμμετάσχει η σοπράνο Ειρήνη Πετροπούλου, απόφοιτη του Ωδείου Αθηνών (τάξη κυρίας Μυρσίνης Μαργαρίτη). Εχει υπάρξει μέλος του baroque ensemble «compagnia dei gelosi» το 2017 κι έχει λάβει μέρος σε σημαντικά σεμινάρια κλασικού τραγουδιού.
Μουσική και σπουδές
Ο βαρύτονος Πάρις Δημάτσας σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη της κυρίας Ιουλίας Τρούσσα. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τους «Νέους της όπερας» της ΕΛΣ και πρόσφατα συμμετείχε στο σεμινάριο τραγουδιού της σοπράνο Μάρλις Πίτερσεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια.
Τέλος, ένας από τους πιανίστες που έλαβαν μέρος στη βραδιά είναι ο Φρίξος Μόρτζος, εγγονός του συνθέτη Διονύση Βισβάρδη, ο οποίος σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το Ωδείο Τουρναΐσεν, τη Μουσική Ακαδημία Ρίχαρντ Στράους του Μονάχου και στο Κρατικό Ωδείο της Βιέννης. Είναι μόνιμος πιανίστας της ΕΛΣ από το 1995. Επίσης, η Ασημίνα-Σιμόνη Χιζαρτζίδου, η οποία έχει δίπλωμα σολίστ πιάνου. Εχει λάβει τιμητικό δίπλωμα από τη μουσική ακαδημία Renatta Scotto για τη συμμετοχή της στα σεμινάρια στην τάξη της μονωδίας. Από το 1986 διαγράφει και παιδαγωγική δραστηριότητα σε ωδεία των Αθηνών και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες της ΕΛΣ.

