Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
Ελλειψη προετοιμασίας και αδυναμία να «διαβάσουν» τα πρώιμα σημάδια της εκθετικής αύξησης της πανδημίας καταλογίζουν στις αρχές οι γιατροί που δίνουν τη μάχη με τον ιό στη Θεσσαλονίκη
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, και για την ακρίβεια δέκα παρά δέκα το βράδυ: Νεαρός ειδικευόμενος γιατρός μπαίνει στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ρωτά ποιος αναμένει δειγματοληψία για COVID-19 και έρχεται αντιμέτωπος με μια θάλασσα από χέρια. Καθισμένοι στα έδρανα ασθενείς κάθε ηλικίας και φύλου αναμένουν στωικά τη δειγματοληψία για ώρες. Ανάμεσά τους ένας κύριος που διαμαρτύρεται ότι έχει συμπληρώσει ήδη 10 ώρες αναμονής, καθώς και ένας 72χρονος από επαρχιακή πόλη του νομού, με ήδη θετική διάγνωση για COVID-19 και πυρετό επί τέσσερις ημέρες, για τον οποίο τελικά θα βρεθεί μια κλίνη κατά τις 4 το πρωί. Απέναντί του στον ίδιο θάλαμο βρίσκεται η γειτόνισσά του και δυο κρεβάτια πιο εκεί ένας ακόμη συντοπίτης του.
Κοινό μυστικό για όσους χρειάστηκε να περάσουν την πόρτα του ΑΧΕΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες είναι το αμφιθέατρο του νοσοκομείου όπου οι ασθενείς αναμένουν να ελεγχθούν για τον ιό πριν περάσουν στα ενδότερα, διακινδυνεύοντας, όπως λένε, να κολλήσουν τον ιό επί τόπου εξαιτίας της πολύωρης αναμονής και της βέβαιης παρουσίας κρουσμάτων στον χώρο.
Βεβαίως, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια! Με τα περιφερειακά νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα και με ασθενείς που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ο έλεγχος μοιάζει να έχει χαθεί προ πολλού.
«Δεν έγινε κάτι,
παρά τα σημάδια»
«Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ότι ενώ τα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής ήταν ολοφάνερα, δεν έγινε τίποτε για να τη σταματήσουμε» μας λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία γιατρός της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του SARS-CoV-2 στη συμπρωτεύουσα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ηδη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου τα μηνύματα που έρχονταν από επαρχιακές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας ήταν ξεκάθαρα. Δειγματοληψία του ΕΟΔΥ σε τυχαίο δείγμα ασυμπτωματικών ατόμων από πλατεία κωμόπολης του Νομού Πέλλας έδειξε εκείνη τη χρονική περίοδο θετικότητα της τάξεως του 7%. Οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού ήταν γνωστές στις αρχές, να θυμίσω το εργοστάσιο στην περιοχή της Σκύδρας όπου κατέφθαναν για να εργαστούν άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι βεβαίως επέστρεφαν στον τόπο κατοικίας τους μετά την εργασία τους. Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι είτε δεν ελήφθησαν μέτρα περιστολής της διάδοσης του ιού στην κοινότητα από τέτοιου είδους εστίες υπερμετάδοσης, είτε ότι αυτά ήταν ανεπαρκή. Αλλιώς δεν θα βλέπαμε τόσους ασθενείς από συγκεκριμένες περιοχές. Το βέβαιο πάντως είναι ότι κανείς, ούτε οι τοπικοί άρχοντες ούτε ο ΕΟΔΥ, δεν δικαιούται σήμερα να δείχνει έκπληκτος με την εξάπλωση του ιού στη Δράμα ή οπουδήποτε αλλού στη Βόρεια Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι: γιατί, ενώ γνώριζαν, μας άφησαν εντελώς απροετοίμαστους;».
Στη μάχη με…
τηλεκπαίδευση
Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και συνάδελφό του άλλης ειδικότητας στο έτερο μεγάλο νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, του οποίου η κλινική μετατράπηκε σε κλινική COVID-19 και ο οποίος δήλωσε τηλεφωνικά στο «Βήμα»: «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ενώ το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση λόγω θετικότητας και ενώ έχουμε, υποτίθεται, εκπαιδευτεί με μια τρίωρη τηλεκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μάθαμε τίποτε καινούργιο. Περιττό να πω ότι η άσκηση στην ιατρική γίνεται στην κλινική και όχι στην οθόνη και πως τώρα έχουμε βρεθεί ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί οποιασδήποτε ειδικότητας να δίνουμε μια άνιση μάχη σε κλινικές COVID-19».
Καμπανάκι για αύξηση θανάτων από νεοπλασίες τα επόμενα χρόνια
Η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, χτυπάει το καμπανάκι για το μέλλον: «Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι καθοριστικοί παράγοντες για την έκβαση της νόσου. Αν δεν ληφθεί μέριμνα, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω της πανδημίας τόσο στις θεραπείες όσο και στις εξετάσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των θανάτων από καρκίνο τα επόμενα χρόνια».
«Οι ασθενείς
με καρκίνο
δεν μπορούν
να μιλήσουν
με γιατρό»
Τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασθενείς με καρκίνο, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στην COVID-19 ομάδα του πληθυσμού, περιέγραψε στο «Βήμα» η κυρία Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος τόσο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου όσο και της European Cancer Patient Coalition (ECPC), του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης ασθενών με καρκίνο στον κόσμο. Σύμφωνα με την κυρία Αποστολίδη, «έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα μας, οι ασθενείς με καρκίνο δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό τους, όχι μόνο για να τον δουν αλλά ακόμη και για να του μιλήσουν τηλεφωνικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει η ιατρική από τηλεφώνου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τις ακτινοθεραπείες: τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού και τη διατήρηση των κανόνων υγιεινής έχουν σαν συνέπεια τη μείωση του αριθμού των ασθενών που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα που λειτουργούν οι μονάδες ακτινοθεραπείας, ενώ προσπάθειές μας να διευρυνθεί το ωράριο σε κάποιες από αυτές σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αναμονή για ακτινοθεραπεία να φτάνει και τους 5 μήνες, πράγμα φυσικά ολέθριο για την έκβαση της ασθένειας».

