Εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει τελικά τις ψήφους που χρειάζονται για την κύρωση, είναι προφανές ότι η συμφωνία των Πρεσπών αρχίζει να παράγει από το πρώτο λεπτό συγκεκριμένα αποτελέσματα, υποστηρίζει ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος εξηγώντας γιατί η ΝΔ δεν πρόκειται να την ψηφίσει.
Υπάρχει εκτίμηση για το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ;
«Φαίνεται πιθανότερο ότι το «Ναι» τελικά θα υπερισχύσει. Εάν αυτό συμβεί, θα ξεκλειδώσει την πορεία προς την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Οπως είχαμε πει, η συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα και μόνο με την υπογραφή της. Γι’ αυτό εμείς αντιδράσαμε και αντιδρούμε αποφασιστικά. Το βάρος, το πολιτικό και ηθικό, είναι πλέον όλο επάνω στον κ. Καμμένο. Εως πότε θα κρύβεται; Εως πότε θα παίζει φθηνά μικροκομματικά παιχνίδια με ένα μεγάλο εθνικό θέμα;».
Η ΝΔ δεν συμφωνεί με την κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ισχύει για τη σημερινή Βουλή. Ισχύει και για την επόμενη;
«Προφανώς ναι. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. Και αυτό γιατί ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», πέραν του ότι συνιστά μείζονα υποχώρηση από πάγιες εθνικές θέσεις, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο εθνικισμού και αλυτρωτισμού για τα Σκόπια.
Για τον λόγο αυτόν κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι θεσμικά δυνατόν για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εάν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει και η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή»».
Αν παρ’ όλα αυτά η συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ κυρωθούν από την παρούσα Βουλή, θα τα αμφισβητήσετε εφόσον μετά η ΝΔ γίνει κυβέρνηση ή μιλάτε εκ του ασφαλούς;
«Εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει τελικά τις ψήφους που χρειάζονται για την κύρωση, είναι προφανές ότι οι συμφωνίες αυτές θα ισχύσουν. Θα αρχίσουν έτσι να εφαρμόζονται και να παράγουν, από το πρώτο λεπτό της ισχύος τους, συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει πια η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και με – δυστυχώς – επίσημα αναγνωρισμένη από την Ελλάδα τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνότητα. Πέραν αυτών όμως, θα έχουν προϋπάρξει το δημοψήφισμα και η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.
Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη είναι η ανατροπή μιας τέτοιας, διαμορφωνόμενης, νομικά και πολιτικά παγιωμένης, κατάστασης. Γι’ αυτό ακριβώς η ΝΔ έκανε και θα κάνει ό,τι μπορεί θεσμικά για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση. Ζητεί εκλογές πριν από την κύρωση και τη διαμόρφωση τετελεσμένων».
Πράγματι, η εκ των υστέρων καταγγελία είναι πολύ δύσκολη. Μήπως όμως υπάρχει δυνατότητα αναθεώρησης άρθρων της συμφωνίας των Πρεσπών;
«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν – παρά τις δικές μας προσπάθειες – κυρωθεί, ισχύσει και εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου θα έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 20 (9) προβλέπει ξεκάθαρα ότι οι διατάξεις της είναι αμετάκλητες και κυρίως ότι: «Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της παρούσας συμφωνίας που περιέχεται στο άρθρο 1(3) και στο άρθρο 1(4)».
Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα και αναθεώρηση της συμφωνίας δεν μπορεί να αγγίξει τον σκληρό της πυρήνα. Δηλαδή το όνομα, τη «μακεδονική γλώσσα», τη «μακεδονική εθνότητα» καθώς και την ένταξη και συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια επιζήμια συμφωνία.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως σας είπα, εμείς θα προσπαθήσουμε να μη φτάσουμε εκεί. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί εκλογές πριν από την κύρωση».
 Εφόσον η γειτονική χώρα δεσμεύεται να αλλάξει τα αλυτρωτικά άρθρα στο Σύνταγμά της, τι σας φοβίζει στον όρο «μακεδονικός»; Τι διασφαλίσεις θα θέλατε;
«Να ξεκινήσουμε από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι με την υπογραφή που έβαλε στη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση ουσιαστικά επέβαλε στην Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνότητας». Αυτό προβλέπουν σαφώς τα άρθρα 1(4) και 7(3) της συμφωνίας. Ουδεμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Το δέχθηκε όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό άλλωστε ουδείς από την κυβέρνηση αντιδρά όταν ακόμα και ο λογιζόμενος ως μετριοπαθής κ. Ζάεφ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι όλος ο κόσμος πια αποδέχεται τη «μακεδονική» τους ταυτότητα και γλώσσα.
Τι θα γίνει εάν λόγου χάρη εμφανιστούν έλληνες πολίτες που θα ζητήσουν να τους αναγνωριστεί δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα, όπως την εννοούν τα Σκόπια, προσθέτοντας μάλιστα ότι πέραν της ελληνικής ομιλούν και τη «μακεδονική γλώσσα»; Πώς θα τους το αρνηθεί η κυβέρνηση όταν με την υπογραφή της θα έχει η ίδια – επισήμως αναγνωρίσει και τα δύο, και την εθνότητα και τη γλώσσα; Μπορεί να μας απαντήσει η κυβέρνηση; Φοβάμαι λοιπόν ότι μπαίνουμε σε πολύ δύσκολους δρόμους. Και αυτό καμία αναθεώρηση Συντάγματος δεν μπορεί να το αποτρέψει. Γι’ αυτό και ανησυχούμε πολύ. Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση, αλλά εκείνη έμεινε απαθής. Είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα. Τώρα εκείνη φέρει αποκλειστικά τη βαριά ευθύνη».