Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχτήκαμε την τιμητική πρόσκληση-πρόκληση από την εφημερίδα «Το Βήμα» γι’ αυτή την έκδοση. Αρχικά, μια ομάδα επεξεργάστηκε και σκιαγράφησε το πώς θα γίνει η παρουσίαση. Ζητήσαμε και τη γνώμη φίλων, οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή στην Ιστορία και στον Πολιτισμό και στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στους μαθητές και μαθήτριές μας, οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές έχοντας ως δεδομένο και την εμπειρία από την έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας.

Συζητήσαμε με τα παιδιά για σύγχρονα κοινωνικά θέματα, που τα απασχολούν, μοιράσαμε τους ρόλους, και τα παιδιά ανέλαβαν να ζητήσουν συνεντεύξεις, να γράψουν άρθρα, να ανατρέξουν σε σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα και σε προσωπικότητες της Λευκάδας, με εμβέλεια πέρα από τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας.

Το σχολείο μας, το οποίο πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί ως Πειραματικό, φέρει το όνομα του μεγάλου μας ποιητή Αγγελου Σικελιανού.

Αναζητώντας τις ρίζες του, γυρίσαμε πίσω στον χρόνο και χάρη στις ιστορικές πληροφορίες, που διέσωσαν οι σημαντικοί λόγιοι του νησιού μας, προσπαθήσαμε να ζωντανέψουμε την ιστορική μνήμη: Η δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Λευκάδα, όπως προκύπτει με ασφάλεια από τις πηγές, αρχίζει το μακρινό 1806 με την έναρξη της λειτουργίας του Προκαταρκτικού Σχολείου Λευκάδας. Το 1829 επί Αγγλικής Προστασίας αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο Γυμνάσιο Λευκάδας με τον τίτλο Δευτερεύον Σχολείο Λευκάδας και μετά την Ενωση (1864) η Λευκάδα, όπως όλα τα Επτάνησα, εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα του Ελληνικού Κράτους. Το 1929 το Ελληνικό Σχολείο καταργείται και ως σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης απομένει μόνο το εξατάξιο Γυμνάσιο. Μέχρι το 1961 στην πόλη μας λειτουργούσε μόνο ένα μικτό εξατάξιο Γυμνάσιο (που ήταν και το μοναδικό σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης έως και τη χρονιά αυτή) και εξυπηρετούσε και τις όμορες περιοχές της Ακαρνανίας. Το 1961-62 το μικτό εξατάξιο Γυμνάσιο διχοτομήθηκε σε εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων και εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων. Στη συνέχεια, με αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, δημιουργήθηκε το σχολείο μας, το 2ο Λύκειο Λευκάδας, που με νόμο του 2021 έγινε Πειραματικό Γενικό Λύκειο.

Τη φετινή χρονιά λειτούργησαν στο σχολείο μας 8 Ομιλοι αριστείας. Συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς και συνέδρια. Με πρωτοβουλία των συναδέλφων οργανώθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις, με στόχο την προσέγγιση και της άλλης διάστασης του σχολείου, πέραν της τυπικής διαδικασίας της «από καθέδρας διδασκαλίας». Οι νέοι μέσα από αυτές τις δράσεις δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους καθηγητές τους και μεταξύ τους.

Προσωπικά πιστεύω ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα και να είναι ένας πραγματικός χώρος γνώσης, δημιουργικής σκέψης, προβληματισμού. Ενα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και όχι απλώς προθάλαμος μιας εξουθενωτικής διαδικασίας-ανταγωνισμού για την εισαγωγή των τροφίμων του στο πανεπιστήμιο. Αυτό που λείπει είναι το όραμα, που θα ζωογονήσει όλα τα πεδία της εκπαίδευσης. Οι απλές «τεχνικές» βελτιώσεις από μόνες τους δεν φτάνουν.

Υπηρετώ τη δημόσια εκπαίδευση περίπου 40 χρόνια. Σε αυτό το σχολείο ως διευθυντής υπηρετώ από το 2002. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων με γνώσεις, εμπειρία, αγάπη και μεράκι για τη δουλειά τους. Και αυτό αποδείχτηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, που παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα κρατήσαμε το δημόσιο σχολείο σε πολύ καλό επίπεδο, κάτι που αναγνωρίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Απομένει όμως πάντα το καίριο ερώτημα, που πρέπει να απασχολεί τον εκπαιδευτικό για να μη βουλιάξει στη στασιμότητα:

Μετά τι;

Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό το υπέροχο ταξίδι που μας χαρίσατε.

Ο κ. Κώστας Αραβανής είναι διευθυντής
του 2ου Πειραματικού Λυκείου Λευκάδας.