Χωρίς την οικογένεια Κουτσολιούτσου, η οποία βρίσκεται πια αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, η επόμενη ημέρα για την FF Group, την ώρα που επιταχύνονται οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε μια μικρότερη αλλά πιο υγιή «μικρή Folli Follie» να επιβιώσει την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το υγιές μέρος του ενεργητικού της εταιρείας μαζί με ένα μικρό μέρος των δανείων θα μπορούσε να μεταβιβαστεί σε μια νέα μη εισηγμένη «μικρή και καλή Folli Follie». Παράλληλα η εισηγμένη «κακή Folli Follie» «διαχειριζόμενη τα προβλήματα που δημιούργησε» θα οδηγηθεί σταδιακά (εντός διετίας εκτιμάται) σε «κλείσιμο».

Οι βασικοί μέτοχοι στη νέα «μικρή και καλή Folli Follie» θα προέρχονται από τους ομολογιούχους με αντάλλαγμα το «κούρεμα» μεγάλου μέρους των ομολογιακών εκδόσεων – των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και των 249,5 εκατ. ευρώ που επένδυσαν στα δύο ομολογιακά δάνεια της FF Group.

Η νέα εταιρεία εκτιμάται πως θα χρειαστεί 40-50 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει σε υγιή βάση και το ποσό θα πρέπει να βρεθεί:

α) Από τους ομολογιούχους, ώστε αποκτώντας και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας στη συνέχεια να αναζητήσουν νέο αγοραστή.

β) Από την είσοδο κάποιου στρατηγικού επενδυτή που θα μπορούσε να βάλει τα λεφτά αποκτώντας συμμετοχή στην εταιρεία μετά και τη νέα της αποτίμηση.

Κλειστά χαρτιά

Στο παρελθόν αναφερόταν το ενδιαφέρον εταιρείας βρετανικών συμφερόντων, το οποίο λέγεται πως έχει ατονήσει, ενώ και η Fosun, αν και ισχυρός παίκτης, που ελέγχει σήμερα το 16,37% της εταιρείας, δεν ανοίγει τα χαρτιά της.

Παράλληλα στη νέα «μικρή και καλή Folli Follie» θα μπορούσαν να πάρουν ένα ποσοστό οι μικροεπενδυτές της «παλαιάς και κακής Folli Follie» μέσω ανταλλαγής μετοχών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί μια «επιστολή προθέσεων» μεταξύ των ομολογιούχων πιστωτών της και της σημερινής διοίκησής της, που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία της «μικρής και καλής» με στόχο να συνταχθεί ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το οποίο και θα πρέπει να πάρει την έγκριση των δικαστικών αρχών μαζί με την υπαγωγή της εταιρείας στα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα, μια απόφαση που αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2019.

Εκκρεμεί επίσης η ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού έλεγχου που πραγματοποιούν οι ομολογιούχοι (due diligence), ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά επιταχύνεται, καθώς βελτιώνεται το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα το πλήθος των εμπορικών συμβάσεων με ξένες φίρμες που έχει η Folli Follie, όπως η Nike, η Converse, η Calvin Klein κ.λπ., δεν κοινοποιούνταν στους πιστωτές.

Οι βασικοί μέτοχοι

Η επιτάχυνση των εξελίξεων ήταν απόρροια και της ποινικής δίωξης για δύο κακουργήματα – απάτη και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος – που ασκήθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα εις βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα επτά ατόμων που είχαν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων για την υπόθεση της Folli Follie. Στην ουσία δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας «βρέθηκαν» εκτός «παιχνιδιού», με αποτέλεσμα να κινηθούν τα πράγματα πιο γρήγορα, καθώς περιορίστηκαν έτσι και οι παρελκυστικές τακτικές που επιχειρήθηκαν.

Εν τω μεταξύ, στους βασικούς μετόχους (Κ. Λαμπρόπουλο, Αλ. Σγουμπόπουλο και Κ. Τσουβελεκάκη) περιήλθε το 10,7% του Attica Πολυκαταστήματα, μετά τον πλειστηριασμό του 35,7% των μετοχών της εταιρείας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Folli Follie. Η Εθνική Τράπεζα απέκτησε το υπόλοιπο 25,7%, με στόχο να προχωρήσει σε μια επόμενη φάση σε νέο πλειστηριασμό. Στον διαγωνισμό φέρεται ότι συμμετείχε και η εισηγμένη στο Λονδίνο Sports Direct, καταβάλλοντας την εγγυητική των 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν, αλλά αποθαρρύνθηκε από την αίτηση ανακοπής ορισμένων μικρομετόχων της Folli Follie, η συζήτηση της οποίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Η διοίκηση των Αττικών Πολυκαταστημάτων είχε συζητήσεις τόσο με τον βρετανικό όμιλο όσο και με λοιπούς επενδυτές και πιθανολογείται ότι με την ευδοκίμηση αυτών θα αγοραστεί και το υπόλοιπο ποσοστό, καθώς δεν κρίθηκε σκόπιμο, στην παρούσα φάση, να αναληφθεί επιπρόσθετο νομικό και οικονομικό ρίσκο.

Εν τω μεταξύ η Folli Follie σε ανακοίνωσή της, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αναφορικά με το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού και πρόκειται να επανέλθει αμέσως με νεότερη ανακοίνωση μόλις λάβει σχετική γνώση επισήμως.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Μάικ Ασλεϊ, o δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της βρετανικής εισηγμένης Sports Direct International Plc, ενδιαφέρεται για την απόκτηση των εκτός Ασίας δραστηριοτήτων της Folli Follie, πραγματοποιώντας το τελευταίο διάστημα και επαφές με τους συμβούλους αναδιάρθρωσης.