Μετά το τέλος της τρίωρης συνέντευξης που παραχώρησε την Πέμπτη στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης φαινόταν καταπονημένος αλλά και εμφανώς ικανοποιημένος. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα απαιτητική για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Από το χειρουργείο για την αποκατάσταση της ρήξης χιαστού, χρειάστηκε να βρεθεί στο Στρασβούργο για να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές και αμέσως μετά να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

Ικανοποίηση και υπομονή

Η εικόνα των συνεργατών του, που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου άλλαξαν θέση στο χειρουργημένο του πόδι για να ανακουφιστεί από τους πόνους, μετέδιδε ένα μήνυμα που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα στελέχη του κόμματος. «Βγάζει ένα πείσμα και μια διάθεση να δώσει με όλες τις δυνάμεις του την εκλογική μάχη που μας κινητοποιεί όλους» ανέφερε στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν αμέσως μετά τη συνέντευξη κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη και τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ικανοποιημένοι από το «διήμερο της Θεσσαλονίκης» για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος ήταν η συγκέντρωση στο Βελλίδειο, την Τετάρτη το βράδυ. «Είμαι βουλευτής από το 2009 και έχω δει όλους τους αρχηγούς. Δεν είχαμε δει τόσο κόσμο από πριν το 2010» έλεγε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αλλα στελέχη δεν στάθηκαν τόσο στη συμμετοχή όσο στη σύνθεση του ακροατηρίου. Ηταν εμφανής η παρουσία μιας νέας γενιάς που, όπως λέγεται, δεν κουβαλάει τα βάρη του παρελθόντος και θεωρεί ότι μπορεί, μέσω της εκλογικής ενίσχυσης του ΠαΣοΚ και της νέας ηγεσίας του, να βάλει τη σφραγίδα της στο μέλλον της χώρας.

Στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι το ΠαΣοΚ, παρά την πίεση που δέχεται, δείχνει να σταθεροποιείται στη σφαίρα του 13%-14%

Τα σενάρια των συνεργασιών

Ο δεύτερος λόγος ήταν τα μηνύματα της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως λέγεται, θέλησε να αποσαφηνίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, το δίλημμα που θα θέσει στους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες, να αποσαφηνίσει τη μετεκλογική του στάση και να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες θέσεις.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ άνοιξε τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, το δίλημμα και το πρόγραμμα του κόμματος. Τα κράτησε κλειστά σε ό,τι αφορά τη μετεκλογική του στάση και κυρίως το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε για σενάρια συνεργασιών, ας κρίνει πρώτα ο λαός τον καθένα» ήταν η θέση του.

Με σημαία τον ρεαλισμό

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη πολιτεύονται με σημαία τους τον ρεαλισμό. Δεν τρέφουν αυταπάτες, γνωρίζουν ότι στην πορεία προς τις εκλογές θα πιεστούν και από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στοιχεία των μετρήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους κάνουν να αισιοδοξούν. Το ΠαΣοΚ, παρά την πίεση που δέχεται, δείχνει να σταθεροποιείται στη σφαίρα του 13%-14%, στην εκτίμηση ψήφου. Παράλληλα, η μελέτη των στοιχείων που έχουν να κάνουν με τους αναποφάσιστους δείχνει ότι ένα υπολογίσιμο τμήμα όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ταλαντεύεται είτε μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ είτε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Υπάρχουν λοιπόν, όπως εκτιμάται, και άλλα περιθώρια για την αύξηση των ποσοστών που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Το κλειδί, όπως λέγεται, είναι να μη δώσει το ΠαΣοΚ την εντύπωση ότι αποτελεί «τον φτωχό συγγενή της εκλογικής κούρσας αλλά μια δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «δεν θέλω να συνωμοσιολογώ» και πως «δεν θέλω να πιστεύω ότι μετά τις υποκλοπές θα δούμε και φαινόμενα αποστασιών»

«Ζητώ ισχυρή, καθαρή εντολή»

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίστηκε ότι η στρατηγική μέχρι τις εκλογές θα κινηθεί στη γραμμή τού «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας». «Αυτός ο όρος προφανέστατα δεν μπήκε για να γίνει αποδεκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα που είναι κολλημένοι στις καρέκλες. Μπήκε για να γίνει δεκτός από τον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Και αν όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, τότε ποιος; Ο αρχηγός του ΠαΣοΚ έδειξε για μία ακόμα φορά και τον εαυτό του.

Ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός

«Εγώ ζητώ από τον ελληνικό λαό ευθέως ισχυρή, καθαρή εντολή και δεσμεύομαι από την πρώτη Κυριακή να αγωνιστώ να υπάρχει κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα πηγαίνει στα Συμβούλια και θα τον σέβονται οι εταίροι μας.

Και όχι πρωθυπουργό που θα τον κοιτάνε με μισό μάτι, είτε γιατί στήνει ψεύτικα δημοψηφίσματα είτε γιατί κάνει υποκλοπές σχεδιάζοντας με παρακρατικούς μηχανισμούς τέτοια φαινόμενα» υπογράμμισε με έμφαση. Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό τοπίο, ξεκαθάρισε πως αν ο ελληνικός λαός δεν δώσει αυτοδυναμία στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα, δεν είναι διατεθειμένος να τους κάνει πρωθυπουργούς «από το παράθυρο».

Η επόμενη ημέρα της κάλπης

Ο κ. Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι τα περιθώρια των κινήσεων που θα έχει στο μετεκλογικό τοπίο θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών. Το δίλημμα που θέτει στο εκλογικό σώμα είναι «ή πάμε σε μια δημοκρατική ανατροπή με ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη ή δείχνουμε μια τεράστια ανοχή στα φαινόμενα αυταρχισμού, καθεστωτισμού και αδικίας που ζει ο λαός τα τελευταία χρόνια».

Δεν φέρνουν όμως μόνο τα διλήμματα τα υψηλά ποσοστά ή η κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Στο ΠαΣοΚ θα κρατήσουν ψηλά το θέμα των υποκλοπών. Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «άμεσα να άρει το απόρρητο, ώστε ο κ. Κοντολέων να πει τους ακριβείς λόγους της παρακολούθησης» λέγοντας ότι αυτό θα είναι μια πρωτοβουλία που «θα βοηθήσει προς την πολιτική ομαλότητα, προς την πολιτική ηρεμία, προς τη διαφάνεια».  Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν θέλουμε να εργαλειοποιούμε τίποτα. Εδώ δεν πάμε να βγάλουμε πολιτικό αποτέλεσμα.  Εδώ πάμε να οδηγήσουμε τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη και να θωρακίσουμε τον ελληνικό λαό από ανάλογες πρακτικές που θίγουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου και τη δημοκρατία».

Η εναλλακτική κυβερνητική του ΠαΣοΚ

Για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι, πέρα από τυχόν δραματικές εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών, που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη διατήρηση της εικόνας συσπείρωσης που υπάρχει μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών. Δεν ήταν τυχαία η υμνητική αναφορά του προέδρου του ΠαΣοΚ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτήρισε «πολιτικό με μια διαδρομή συνέπειας, που δεν μετρά το πολιτικό κόστος, που πάλεψε να σταθεί όρθια η πατρίδα μας σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές περιπέτειες, που συγκρούστηκε με τα κακώς κείμενα και την καταπάτηση θεσμών και δικαιωμάτων και με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τώρα». Ούτε ήταν τυχαία η αναφορά του στους πρώην προέδρους του κόμματος.

Μήνυμα

«Εχω επικοινωνία με όλους τους πρώην προέδρους της παράταξης, και με τον Κώστα Σημίτη και με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Είχαμε την τύχη να έχουμε σημαντικούς προέδρους που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο και με σημαντικές εμπειρίες. Και έχω χρέος να συζητώ μαζί τους» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έστειλε και ένα μήνυμα τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και προς το εσωτερικό του κόμματός του με αφορμή τα σενάρια που υπήρξαν μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτοδύναμη αλλά όχι μονοκομματική κυβέρνηση. Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, έδειξε διάθεση προσφοράς κυβερνητικών θέσεων και σε άλλα στελέχη προερχόμενα από την Κεντροαριστερά. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «δεν θέλω να συνωμοσιολογώ» και ότι «δεν θέλω να πιστεύω ότι μετά τις υποκλοπές θα δούμε και φαινόμενα αποστασιών». Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν ηγούμαι κόμματος-σουπερμάρκετ. Εχουμε αρχές και ιδεολογία. Και τα στελέχη που έχουμε οφείλουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τη θεωρία ότι μπορεί ο καθένας να υπηρετεί το οτιδήποτε με μόνο στόχο να έχει μια καρέκλα εξουσίας».

Προτάσεις

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα πλαίσιο προγραμματικών προτάσεων  που, όπως λέγεται, αποτελούν μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Εκεί θα εστιαστεί η προσπάθεια που θα καταβάλει η Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο διάστημα.

Να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι το ΠαΣοΚ δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, όπως θέλει να το παρουσιάσει η ΝΔ, και να την κάνει συμμέτοχο στην τελική διαμόρφωση της κυβερνητικής του πρότασης. Προς την κατεύθυνση αυτή μπαίνει και πάλι στο τραπέζι η διοργάνωση 13 προγραμματικών εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας. Την τελευταία πινελιά θα βάλει η Προγραμματική Συνδιάσκεψη, η οποία θα σηματοδοτήσει την τελική εξόρμηση προς τις κάλπες.

Βολιδοσκοπήσεις

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Ηδη η «επιτροπή Αργύρη» έχει κάνει «μια σοβαρή δουλειά». Η επιτροπή αδράνησε κάπως το προηγούμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει, σε αντίθεση με την περίοδο που συγκροτήθηκε, το επείγον των εκλογών το φθινόπωρο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε και άλλα περιθώρια επιλογών.

Αξιόλογα στελέχη τα οποία είχαν βολιδοσκοπηθεί στις αρχές της άνοιξης έδειχναν να προβληματίζονται για το στενό χρονικό περιθώριο που είχαν για να αναδείξουν την υποψηφιότητά τους. Τα πράγματα άλλαξαν, αλλά τα ψηφοδέλτια θα πρέπει, όπως λέγεται, να ανακοινωθούν σύντομα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους ώστε να αρχίσει και επίσημα η κινητοποίηση των υποψήφιων βουλευτών.