Το στοίχημα Γεννηματά και το παρασκήνιο της ρήξης
Προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στο ΚΙΝΑΛ, μετά τις έντονες αντιδράσεις, με αναδιανομή ρόλων και με το βλέμμα στραμμένο στο αποτέλεσμα της κάλπης
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο Γιώργος Καμίνης. Σε δεκαπέντε λεπτά θα βγει και η σχετική ανακοίνωση». Η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, άρχισε να τηλεφωνεί στους στενούς της συνεργάτες που άκουγαν εμβρόντητοι την απόφασή της. Κανείς τους δεν γνώριζε το παραμικρό. Ολοι τους, αν και τόνιζαν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν είχε ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά της, εμφανίζονταν βέβαιοι πως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Για να συμβολίσει την ενότητα της παράταξης» όπως τόνιζαν.
Οι αντιδράσεις Σημίτη, Ανδρουλάκη και στελεχών
Ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών με κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος έκλεισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Εν τω μεταξύ είχε δει το φως της δημοσιότητας και η δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου και οι βουλευτές είχαν ήδη δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους που, στην πλειονότητά τους, εξέφραζαν την αντίθεσή τους για την κίνηση αυτή αλλά και την απορία τους για τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε ήδη πάρει μια γεύση των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή της στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως μεταδίδεται, «δεν έδειξε να κατανοεί την απόφασή της». Λίγη ώρα μετά την επικοινωνία τους, από το περιβάλλον του μεταδιδόταν ότι ήταν «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος». Ακολούθησε η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη που χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» τη ρήξη με τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Ηταν φανερό ότι η Φώφη Γεννηματά βρισκόταν ενώπιον μιας σοβαρής εσωκομματικής κρίσης που, όπως λέγεται, «δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τελεσίγραφα από τα κανάλια». Αλλωστε οι αποδέκτες των προειδοποιήσεων, όπως ο κ. Ανδρουλάκης, σήκωσαν το γάντι. «Είναι αρχηγός και έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, αλλά και εγώ έχω το δικαίωμα να εκφράζω την αγωνία και την ανησυχία μου για το παρόν και το μέλλον της παράταξης» δήλωσε.
Η ανησυχία και ο εκνευρισμός που ακολούθησαν τον «αιφνιδιασμό Γεννηματά» φαίνεται ότι υποχωρούν. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ν. Ανδρουλάκη και όλα δείχνουν ότι απομένει η ανακοίνωση της φόρμουλας συμμετοχής του στις εθνικές εκλογές. Δεν θα είναι υποψήφιος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας. Την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων μετά την κρίση, η Φώφη Γεννηματά πέταξε την μπάλα μπροστά. Εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής της, χαμήλωσε τους τόνους τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί ρήξεις και έδειξε το στοίχημα των εκλογών. Εκεί θα κριθούν τα πάντα. Σε αυτή τη φάση τα βλέμματα των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη στρέφονται στις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας. Αν δείξουν στασιμότητα ή υποχώρηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής και παράλληλα τάσεις συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, «λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε στους προοδευτικούς πολίτες ο μπλε χάρτης της Ελλάδας», τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει έντονος προβληματισμός.
«Στριφογύριζε καιρό
στο μυαλό της»
Πότε όμως πήρε η Φώφη Γεννηματά την απόφαση να αφήσει εκτός Βουλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο κύβος ερρίφθη μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη, «η σκέψη να μην είναι ο Βενιζέλος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας φαίνεται ότι στριφογύριζε εδώ και καιρό στο μυαλό της». Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές δεχόταν εισηγήσεις να κλείσει, άμεσα, το θέμα Βενιζέλου. Δεν απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές αλλά και ποτέ δεν έδωσε και ένα καθαρό σήμα ότι τις αποδέχεται.
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η εκτίμηση που υπήρξε είναι ότι η μοναδική δεξαμενή ψήφων που θα μπορούσε να υπολογίζει το Κίνημα Αλλαγής βρισκόταν στο 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ένας κόσμος που έχει πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, μας ακούει αλλά θέλει ένα καθαρό σήμα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ξανά με τη ΝΔ». Αυτό το «καθαρό σήμα» κρίθηκε ότι ήταν η ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το μήνυμα προς τους προοδευτικούς πολίτες, όπως επισημαίνεται, «δεν δόθηκε με την επιλογή Καμίνη αλλά με τη μη επιλογή του Βενιζέλου».
Η απόφαση Γεννηματά, σύμφωνα με την εκτίμηση άλλων στελεχών, έχει να κάνει και με την επόμενη μέρα. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν θα ήθελε να υπάρχει στη Βουλή μια παρουσία «που θα κινούνταν σε διαφορετική γραμμή από αυτήν που θα χάρασσε η ίδια, που ενδεχομένως να αμφισβητούσε τις μετεκλογικές της επιλογές». Τριάντα ημέρες πριν από τις εκλογές τα περιθώρια αντίδρασης και του κ. Βενιζέλου αλλά και των βουλευτών που θα διαφωνούσαν θα ήταν περιορισμένα.
Η στρατηγική του κόμματος για τις εκλογές
Το μεγαλύτερο μέρος της καμπάνιας για τις εθνικές εκλογές θα αφιερωθεί στην προσέλκυση των κατηγοριών του εκλογικού σώματος για τα οποία εκτιμάται ότι το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα: των νέων, των νοικοκυρών, των ανέργων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Πάντως βασικός στόχος θα είναι η αναθέρμανση των σχέσεων του κόμματος με τον κόσμο της εργασίας.
Στο στρατηγείο που θα αναλάβει το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος οι ρόλοι έχουν ξεκαθαριστεί. Το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος θα φέρει τη σφραγίδα του Νίκου Χριστοδουλάκη. Την επιμέλεια του προγραμματικού πλαισίου θα έχει ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Την οργανωτική διάταξη των εκλογών έχουν αναλάβει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Την καμπάνια του κόμματος θα τρέξει η ομάδα επικοινωνίας με επικεφαλής τον Σταμάτη Μαλέλη, ενώ ενεργό ρόλο στο σύνολο της προεκλογικής εκστρατείας θα διαδραματίσει ο Μανώλης Οθωνας. Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου ακούγονται διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων και του Παύλου Γερουλάνου.
Το μεγαλύτερο βάρος του προεκλογικού αγώνα θα σηκώσει, όπως είναι φυσικό, η Φώφη Γεννηματά. Θα ρίξει το βάρος της στη μάχη των μεγάλων αστικών κέντρων, και κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν και οι δύο μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις του κόμματος. Αλλες δεν πρόκειται να γίνουν. Το βάρος θα δοθεί στην επαφή με τον κόσμο, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στις λαϊκές αγορές, στα καταστήματα με στόχο, όπως λέγεται, την επανασύνδεση με τον απλό κόσμο.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στίγμα αλλά και το ζήτημα της μετεκλογικής στάσης, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την Τετάρτη, να επαναλάβει ότι το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει την οριστική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι μετεκλογικά, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη υπό μία βασική προϋπόθεση. Οτι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να καθορίσει τις εξελίξεις και να μη γίνει συμπλήρωμα του πρώτου κόμματος απλά και μόνο για να βγουν οι αριθμοί.

