Το σπασμένο γυαλί έγινε… θρύψαλα!
Το χρονικό της μακράς βεντέτας του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα και το παρασκήνιο της απόφασής του να αποχωρήσει
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, το δίχως άλλο…
Δεν κρατάει βεβαίως από το 1990, όταν ερμήνευσε για πρώτη φορά η Χαρούλα Αλεξίου το τραγούδι της Λίνας Νικολακοπούλου και του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά η οσμή της διαχέεται στα πέριξ εδώ και είκοσι χρόνια και φαίνεται πως τώρα το μπουκάλι όχι απλώς έσπασε, αλλά έγινε κιόλας σκόνη και θρύψαλα!
Γενναία απόφαση
με μεγάλο ρίσκο
Την Πέμπτη το απόγευμα ο Παναθηναϊκός με επίσημη επιστολή του έθεσε εαυτόν εκτός Ευρωλίγκας και έπεται συνέχεια: πρώτα νομική, εν συνεχεία οικονομική και εν τέλει αγωνιστική, καθόσον καλείται να διαχειριστεί και να υποστηρίξει μια γενναία απόφαση που, ακόμη κι αν έμοιαζε αναμενόμενη και αναπόδραστη, δεν παύει να ενέχει μπόλικο ρίσκο.
Οι Πράσινοι έμοιαζαν από την πρώτη στιγμή με το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωλίγκας, ενώ την περασμένη Τρίτη (στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ότι βγαίνει από το κάδρο του μπάσκετ) ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να γίνουμε ο μαύρος λύκος!».
Το «αντάρτικο»
της ULEB
Για την ιστορία, που ασφαλώς συνδέεται με τα τωρινά δρώμενα και δημιουργεί το απαραίτητο σκηνικό, οι Πράσινοι είχαν πορευτεί στον απέναντι δρόμο από την πρώτη στιγμή: τη σεζόν 2000-01, όταν προκλήθηκε το σχίσμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, επέλεξαν να παραμείνουν υπό τη σκέπη της FIBA και να αγωνιστούν στη Σουπρολίγκα, που εν τέλει αποδείχθηκε μια θνησιγενής διοργάνωση.
Μαζί του τότε συντάχθηκαν μεταξύ άλλων η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Εφές Πίλσεν και από την ελληνική πλευρά ο Ηρακλής, ενώ οι υπόλοιπες μεγαλόσχημες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Περιστερίου, στοιχήθηκαν πίσω από τον Εντουάρντο Πορτέλα και τον Τζόρντι Μπερτομέου και υποστήριξαν το «αντάρτικο» της ULEB.
Την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός άλλαξε στρατόπεδο και εντάχθηκε στην Ευρωλίγκα, ενώ από τότε εξέφρασε την απειλή αποχώρησης τουλάχιστον τρεις φορές, χωρίς ωστόσο να διαβεί τον Ρουβίκωνα.
Συμβαίνει τώρα, όπως λένε και τα super στα δελτία ειδήσεων!
Το πραξικόπημα
που δεν έγινε
Κόντεψε να συμβεί και πριν από δύο χρόνια, αλλά το πρωτομαγιάτικο πραξικόπημα δεν ολοκληρώθηκε: εκείνη την ημέρα (του 2018) ο αείμνηστος τότε γενικός γραμματέας της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν, που βρισκόταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσει το Final 4 του Champions League (με οικοδέσποινα και θριαμβεύτρια την ΑΕΚ), συναντήθηκε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στο ξενοδοχείο «Hilton», ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε…
Τότε καμία από τις δυο πλευρές δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτή την ηχηρή μεταγραφή, αλλά δύο χρόνια αργότερα φαίνεται ότι επικρατεί η λογική του ώριμου φρούτου!
Τότε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν αγανακτισμένος και έξω φρενών με τις τιμωρίες (πρόστιμα και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους) που του είχε επιβάλει η Ευρωλίγκα λόγω (και) του διαδικτυακού καβγά του με τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε και ούτως ειπείν ανέβηκε στα κάγκελα!
Γαία πυρί
μιχθήτω
Μεσολάβησαν κάμποσα γεγονότα που άμβλυναν (προσωρινά απ’ ό,τι αποδεικνύεται) τη βεντέτα: η μείωση των ποινών και ο θάνατος του Παύλου Γιαννακόπουλου, στην κηδεία του οποίου μάλιστα παρέστη ο Τζόρντι Μπερτομέου, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για να εμπεδωθεί το morarorium.
Δύο χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξέθαψε από το φρέσκο χώμα το τσεκούρι του πολέμου, κατηγόρησε ανοικτά τη διοργανώτρια αρχή και επί προσωπικού τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της για την οικονομική αδιαφάνεια και την εχθρική στάση του απέναντι στους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης και γαία πυρί μιχθήτω!
Μετά το ραντεβού της Πρωτομαγιάς του 2018 και παρά τον αιφνίδιο θάνατο του Μπάουμαν, ο Παναθηναϊκός και η FIBA (της οποίας ηγείται ως γενικός γραμματέας ο Ελληνας Ανδρέας Ζαγκλής) συνέχισαν να επικοινωνούν και να καλλιεργούν το έδαφος του «γάμου». «Μας τιμούν το ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη του Παναθηναϊκού, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις του κ. Γιαννακόπουλου και την επιστολή με την οποία ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι επιθυμεί να σπάσει το συμβόλαιό του με την Ευρωλίγκα. Πλέον οι συνθήκες φαίνονται πιο κατάλληλες» τόνισε στο «Bήμα» ο έλληνας διευθύνων σύμβουλος του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός.
Ολική ρήξη
και αποστασία
Η ρηξικέλευθη απόφαση του Παναθηναϊκού ανατρέπει δραματικά τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και συνάμα δημιουργεί καινούργια: από τη στιγμή που επέλεξε να βαρέσει μια στο καρφί και μια στο πέταλο, διαρρηγνύει τον συνεκτικό ιστό της Ευρωλίγκας, καθόσον δεν πρόκειται για τον πρώτο τυχόντα, αλλά για την πιο επιτυχημένη ομάδα της τελευταίας 25ετίας.
Με τη λογική ότι «το κάστρο πέφτει από μέσα», οι Πράσινοι επιλέγουν εν τοις πράγμασι την ολική ρήξη και την αποστασία καταφέρνοντας ένα γερό χτύπημα στο «μπετόν αρμέ» της Ευρωλίγκας και διαψεύδοντας τον Τζόρντι Μπερτομέου ο οποίος εξέφρασε πολλάκις και κατ’ επανάληψη την άποψη ότι «ο Παναθηναϊκός θα μείνει μαζί μας». Πλέον καλούνται να διαψεύσουν και το δεύτερο σκέλος της δήλωσης του προέδρου της Ευρωλίγκας, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τόνισε ότι «οι ομάδες μας γνωρίζουν ότι βρίσκονται στην ελίτ του μπάσκετ και το μέλλον τους εκτός Ευρωλίγκας δεν θα είναι λαμπρό».
Η πλήρωμή ρήτρας και τα δικαστήρια
Η υπόθεση της λύσης του δεκαετούς συμβολαίου (2015-2025) από οποιονδήποτε εκ των έντεκα μετόχων και της αποχώρησης από την Ευρωλίγκα δεν είναι απλή, καθότι επισύρει κιόλας πληρωμή ρήτρας που κυμαίνεται γύρω στα 10.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το Champions League προσφέρει στον Παναθηναϊκό μια ηγεμονική σύμβαση και την ευκαιρία να καλύψει ένα μέρος της ρήτρας, ενώ οι Πράσινοι έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του διευθυντηρίου της Βαρκελώνης για να διεκδικήσουν αποζημίωση λόγω μη κεφαλαιοποίησης του προϊόντος και διαφυγόντων κερδών. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έχει μέλλον και μπόλικα επεισόδια…

