Το παιδί από τα Σεπόλια που κατέκτησε την Αμερική
Η συγκλονιστική πορεία και τα μοναδικά ρεκόρ του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το 2013, όταν υπέγραψε στους Μπακς το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ως την κορυφή του NBA
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Οσοι παρακολουθούν τα σπορ γιατί αγαπούν τις ιστορίες και τα κατορθώματα των μεγάλων αθλητών, όταν σκέφτονται την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο πάντοτε ενθουσιάζονται από την πορεία του παίκτη από τα Σεπόλια στην κορυφή του κόσμου: η διαδρομή και η ταχύτητα με την οποία ο Γιάννης τη διέσχισε είναι όντως κάτι απίστευτο. Ομως άλλο τόσο θεαματικά με αυτά που έχει πετύχει ο αυτοδημιούργητος Γιάννης που κάποτε πουλούσε στιλό στους δρόμους της Αθήνας και σήμερα βρίσκεται στη λίστα του Forbes είναι και τα αμιγώς μπασκετικά του κατορθώματα: ο Γιάννης δεν είναι μόνο πρωταγωνιστής σε ένα καταπληκτικό success story – είναι πρώτα απ’ όλα ένας τεράστιος μπασκετμπολίστας που από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αμερική έχει μια απίστευτη εξέλιξη.
Εξι χρόνια γεμάτα
κατορθώματα
Στις 27 Ιουνίου του 2013 επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ – στην Ελλάδα ήταν έκπληξη. Οι Μπακς τον είχαν εντοπίσει και τον απέκτησαν αμέσως. Στις 30 του Ιουλίου υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο – το παιδί από τα Σεπόλια είχε κάνει τότε το άλμα της ζωής του.
Στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ σκόραρε είκοσι τρεις φορές πάνω από 10 πόντους και μάζεψε δύο φορές διψήφιο αριθμό ριμπάουντ, αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι τελείωσε τη σεζόν με 61 κοψίματα, και ήταν πρώτος στη σχετική κατηγορία ανάμεσα στους ρούκι του ΝΒΑ – μόνο έξι πρωτοεμφανιζόμενοι είχαν κάνει καλύτερη σεζόν από αυτόν.
Ολοι προέρχονταν από τα κολέγια και όχι από τον Φιλαθλητικό και την Α2 της Ελλάδας. Το 2014-15 αρχίζει να γράφει ρεκόρ ιστορικά. Γίνεται ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς που ξεπερνά τους 1.000 πόντους. Τον Φεβρουαρίου του 2015 βραβεύεται για πρώτη φορά ως «ο καλύτερος παίκτης της εβδομάδας» στην ανατολική Περιφέρεια και καλείται στον διαγωνισμό καρφωμάτων του NBA στο Αll Star Game της Νέας Υόρκης. Οι Μπακς μπαίνουν στα πλέι οφ (έπαιξαν αντίπαλοι με τους Σικάγο Μπουλς, από τους οποίους έχασαν τη σειρά με 4-2) και ο Γιάννης πείθει τους πάντες ότι γύρω από αυτόν θα χτιστεί μια σημαντική ομάδα.
Ο μικρός από την Ελλάδα
γίνεται ο… Greek Freak
Εναν χρόνο αργότερα είναι ο Greek Freak. Στους πρώτους είκοσι αγώνες της σεζόν έχει διπλασιάσει τον μέσο όρο των πόντων του: παίζει μακριά από το καλάθι παρά το τεράστιο μπόι του (είναι 2,11μ.) και είναι μια αληθινή ατραξιόν: τρέχει και φωτογραφίζεται μαζί του ο Μπάρακ Ομπάμα, που είχε μιλήσει για αυτόν και όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Στις 22 Φεβρουαρίου ο Αντετοκούνμπο κατάφερε να κάνει το πρώτο τριπλ νταμπλ της καριέρας του (με 27 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ) έναντι των Λος Αντζελες Λέικερς στη νίκη των Μπακς με 108-101: είναι μόλις 21 χρόνων και είναι ο νεότερος παίκτης του Μιλγουόκι που το καταφέρνει! Στο τέλος μιας μάλλον μέτριας σεζόν για τους Μπακς ο Αντετοκούνμπο έχει πετύχει τριπλ νταμπλ πέντε φορές και στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016 οι Μπακς του προτείνουν ένα νέο τετραετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων: αυτός είναι πια το αστέρι που ανατέλλει στον κόσμο του ΝΒΑ με προσωπικότητες όπως ο Λε Μπρον Τζέιμς να δηλώνουν ανοιχτά πως το μέλλον τού ανήκει.
Τη σεζόν 2016-2017 το NBA παραμιλά με την πρόοδό του. Είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας και οι εμφανίσεις του είναι αληθινά απολαυστικές. Στις 7 Δεκεμβρίου κάνει το 7ο τριπλ νταμπλ του – με 15 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ στη νίκη των Μπακς κόντρα στο Πόρτλαντ και πλησιάζει το ρεκόρ συνολικών τριπλ νταμπλ από αθλητή των Μπακς το οποίο κατείχε ο μυθικός Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με οκτώ: ο θρύλος του μπάσκετ δηλώνει θαυμαστής του.
Στις 19 Ιανουαρίου ο Αντετοκούνμπο ψηφίζεται από το κοινό, τους δημοσιογράφους, τους παίκτες και τους προπονητές ως βασικός για την ομάδα της Ανατολής στο All Star Game – είναι ο πρώτος παίκτης των Μπακς από το 2004 που το κατορθώνει. Στο τέλος του πρωταθλήματος του 2017 είναι πρώτος σε κάθε μία από τις πέντε κύριες στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα) της ομάδας του, κάτι που στην ιστορία του NBA μόνο τέσσερις άλλοι παίκτες είχαν καταφέρει: έχουν μυθικά ονόματα και λέγονται Ντέιβ Κάουενς, Σκότι Πίπεν, Κέβιν Γκαρνέτ και Λεμπρόν Τζέιμς)!
Η υπέρβαση και ο τίτλος
του ΜVP του ΝΒΑ
Ο,τι ακολουθεί είναι η πορεία προς τον τίτλο του ΜVP του ΝΒΑ: στις 18 Ιανουαρίου ψηφίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μέλος της βασικής πεντάδας της Ανατολής στο All Star Game και γίνεται ο πρώτος παίκτης των Μπακς με δύο συνεχόμενες συμμετοχές μετά το 1980! Στις 15 Φεβρουαρίου 2018 σημείωσε το πρώτο του τριπλ νταμπλ της σεζόν, με 36 πόντους, 11 ριμπάουντ και 13 ασίστ στην ήττα των Μπακς από τους Ντένβερ Νάγκετς με 134-123, αλλά αυτό του επιτρέπει να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ του Τζαμπάρ, που το αποδέχεται δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει πιο άξιος κάτοχος αυτού του ρεκόρ από τον Γιάννη.
Οποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να γίνει πιο επιδραστικός βλέπει το εφετινό του πρωτάθλημα και τρίβει τα μάτια του: οδηγεί τους Μπακς στην πρωτιά στην κανονική περίοδο, φτάνει μαζί τους στον τελικό της Ανατολής όπου και χάνει από το Τορόντο που στη συνέχεια κερδίζει και τον τίτλο.
Οι Μπακς δεν κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση, αλλά ο Γιάννης έχει κάνει κάθε υπέρβαση που μπορεί να περιμένεις από αθλητή. Και ο τίτλος του MVP, με το 78% των ψήφων, μαρτυρά μια απόλυτη αποδοχή. Τα σημειώνω όλα αυτά γιατί τα έχει πετύχει στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου, στο ΝΒΑ. Μακριά μας.
Η κοινωνική δράση, ο δεσμός του με την Ελλάδα και η Εθνική
Στην Ελλάδα σημαντικότερη από την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους είναι για την ώρα η διδακτική ιστορία του αλλά και η κοινωνική του δράση. Ο Γιάννης και ο αδερφός του Θανάσης έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο φιλανθρωπικών δράσεων αληθινά αξιοζήλευτο.
Ο Αντετοκούνμπο έρχεται εδώ τα καλοκαίρια του για να παίξει με παιδιά, να δημιουργήσει καμπ που του επιτρέπουν να δείχνει στους πιτσιρικάδες την τέχνη του, ενώ συχνά-πυκνά πρωταγωνιστεί σε παιχνίδια με αντιπάλους πολλούς διάσημους φίλους του. Κυρίως βγάζει μια καταπληκτική αίσθηση αγάπης για τη χώρα στην οποία μεγάλωσε, και ας ήταν τα παιδικά του χρόνια σε πολλές περιπτώσεις σκληρά και δύσκολα. Και κάθε του δημόσια εμφάνιση και συνέντευξη είναι μια κατάθεση αγάπης για το μπάσκετ: σε αυτές τις ωραίες στιγμές έχει πάντα δίπλα του αυτόν που από μικρός τον πρόσεχε, δηλαδή τον αδερφό του, τον Θανάση, παίκτη του ΠΑΟ. Σε λίγο καιρό θα έχει και τον τρίτο της παρέας: τον μικρό Κώστα, που έφυγε νωρίς για την Αμερική και θα μας απασχολήσει με τα κατορθώματά του κι αυτός σύντομα.
Τα όρια και η μετριότητα
δεν είναι για αυτόν
Οι Αντετοκούνμπο έχουν μια γοητευτική ανεμελιά. Ο Θανάσης είναι πιο άνετος, πιο ατακαδόρος. Κάποτε όταν τον ρώτησαν αν γελάει πάντα απάντησε ότι «γελάω γιατί μικρός έκλαιγα πολύ»! Ο Γιάννης είναι πιο συνεσταλμένος και φανερά πιο ευθύς. Στις κοινές τους συνεντεύξεις ο ένας συμπληρώνει τον άλλον κι ο Θανάσης καμιά φορά παρεμβαίνει για να βοηθήσει τον Γιάννη να εξηγήσει καλύτερα αυτό που θέλει να πει: το αντίθετο δεν γίνεται ποτέ, γιατί ο Γιάννης έχει μια ωραία φυσική συστολή απέναντι στον μεγάλο αδερφό.
Εχουν και διαφορές: κάποτε τους ρώτησαν τι θα διάλεγαν ανάμεσα στο να χάνουν πάντα και στο να σταματήσουν να παίζουν. Ο Θανάσης είπε ότι ανάμεσα σε δύο δυσάρεστες καταστάσεις δεν θα άντεχε να χάνει και θα σταματούσε, ο Γιάννης από την άλλη είπε ότι δεν θα σταματούσε το μπάσκετ ποτέ.
Ο Γιάννης μιλάει με τόσο μέτρο ώστε ό,τι και να πει δεν διακρίνεις στα λόγια του ούτε ίχνος εγωισμού και αλαζονείας ακόμα κι όταν, όπως όλοι οι αθλητές, φλερτάρει με την υπερβολή. «Θέλω να βάζω συνέχεια στόχους. Οταν σκέφτομαι πώς όλα ξεκίνησαν, απλά παίρνω δύναμη. Ηθελα να γίνω ένας από τους καλύτερους πενήντα παίκτες όλων των εποχών, τώρα θέλω να γίνω ο καλύτερος. Νιώθω ο καλύτερος κι αφού το νιώθω θα γίνω» είπε κάποτε μιλώντας στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση αναγκάζοντας το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα. «Ακόμη κι αν φτάσεις ψηλά, να συνεχίσεις να σπρώχνεις τον εαυτό σου στα όρια. Να μη νομίζεις ποτέ ότι είσαι μέτριος. Δεν είσαι μέτριος. Μόνο αν το νομίζεις, θα είσαι» είπε όταν τον ρώτησαν το μυστικό της επιτυχίας.
«Δεν μπορεί κανείς να μου
πει ότι δεν είμαι Ελληνας»
Ο Αντετοκούνμπο έχει και μια υπέροχη ικανότητα να βάζει στη θέση του όποιον τολμά να αμφισβητεί το δικαίωμά του να νιώθει Ελληνας. Κάποτε είπε κάτι αφοπλιστικά απλό: ότι είναι Ελληνας γιατί δεν είναι τίποτε άλλο! «Ελληνας δεν γεννιέσαι μόνο. Γίνεσαι. Εμένα δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν είμαι Ελληνας γιατί δεν ξέρω κάτι άλλο. Δεν έχω πάει στη Νιγηρία και είμαι 22 χρόνων. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους που το λένε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να τους δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε την Ελλάδα και να την αγαπήσουμε πιο πολύ από αυτούς και από όλους» είπε.
Εχει επίσης παραδεχτεί ότι ο Θανάσης του έχει ζητήσει να μην υπογράφει πάνω στην ελληνική σημαία και να τη σέβεται και αποκάλυψε πως πέρα από τους γονείς τους, πολλές από τις αρχές του τού τις έχει δώσει η ελληνίδα νονά του, που τους είχε πάει ακόμη και σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη όταν ήταν δέκα χρόνων! Ο Γιάννης είναι δεμένος με τη μαμά του και θεωρεί την πιο σκληρή μέρα της ζωής του αυτήν που έχασε τον πατέρα του. Συνέβη σχετικά πρόσφατα.
Θα τον δούμε με
την Εθνική στην Κίνα;
Ποιο θα έπρεπε να είναι το επόμενο κεφάλαιο της καταπληκτικής ιστορίας του; Να τον δούμε με τη φανέλα της Εθνικής στο μουντομπάσκετ της Κίνας τον επόμενο Σεπτέμβριο. Αλλά δεν είναι καθόλου απλό: οι Μπακς βλέπουν στο πρόσωπό του τον καλύτερο παίκτη του κόσμου και το πιο ακριβό διαμάντι τους.
Ο ίδιος ο Γιάννης θέλει να παίξει στην Εθνική και σίγουρα μπορεί και να το ζητήσει, αν όχι και να το απαιτήσει. Για να τον δούμε στην Εθνική χρειάζονται πολλοί προσεκτικοί χειρισμοί από την πλευρά της ομοσπονδίας: χρειάζεται η καλύτερη συνεργασία με τους μάνατζέρ του και η καλύτερη συνεργασία με την ομάδα του. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτε από τα δύο, γι’ αυτό και τελευταία φορά τον είδαμε με την Εθνική στο προολυμπιακό τουρνουά του 2016. Δεν ήταν ο Greek Freak, δεν ήταν ο ΜVP του ΝΒΑ, δεν ήταν αυτός που θα μπορούσε να σώσει την Εθνική μας από τον κατήφορο που έχει πάρει βάζοντας τέλος στις χρονιές της παρακμής της. Τώρα είναι…

