Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ και πολυσύνθετη η όλη εικόνα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Φυσικά όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις δεσπόζον στοιχείο είναι η διεκδίκηση της νίκης, οι επιδόσεις και όλα όσα συνθέτουν την εξόχως ανταγωνιστική εξέλιξη από ημέρα σε ημέρα και από αγώνισμα σε αγώνισμα. Αλλά υπάρχουν και άλλες πλευρές που ναι μεν συνδέονται άμεσα με την εικόνα της προσωπικής αναμέτρησης αλλά έχουν γενικότερη σημασία, όπως π.χ. η συνολική παρουσία της Μαύρης Φυλής, η γεωγραφική απεικόνιση, ακόμη και η γεωπολιτική έννοια, με την προβολή χωρών αγνώστων στο ευρύ κοινό και άλλα πολλά και διάφορα.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ αυτή το πιο ουσιαστικό στοιχείο αφορά την επικράτηση των εκπροσώπων της Μαύρης Φυλής. Το θέμα αφορούσε άλλοτε τις ΗΠΑ, τα ένα-δύο μεγάλα νησιά της Καραϊβικής (Τζαμάικα, Κούβα) και βέβαια την Αφρική με τον έμμεσο πλην σαφή ανταγωνισμό Κένυας και Αιθιοπίας, και κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης – βασικά Βρετανία και Γαλλία – που αποκτούσαν πρόσθετη ισχύ από υπηκόους τους με ρίζες στις, μακριά τη λήξει, αποικίες-κτήσεις στα νησιά της Καραϊβικής. Αλλά τώρα, το σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά και αναδύονται νέες δυνάμεις κυρίως από την Αφρική, ενώ παράλληλα πλείστες όσες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν με κάθε τρόπο πρωταθλητές και πρωταθλήτριες της Μαύρης Φυλής.
ΚΑΘΕ ΑΛΛο παρά τυχαίο και συμπτωματικό είναι ότι τα τείχη έπεσαν στη Γερμανία ενώ π.χ. η Ολλανδία με τα δύο χρυσά μετάλλια τα οφείλει σε αθλήτριες που κατάγονται από την Αιθιοπία! Αρκεί μια γρήγορη ματιά στον πίνακα των μεταλλίων για να δούμε την ανάδυση από την αθλητική αφάνεια ελάχιστα γνωστών χωρών (Γρενάδα, Μπουρκίνα Φάσο, Ναμίμπια κ.ά.). Η πυξίδα δείχνει σαφώς ότι στις αμέσως προσεχείς κορυφαίες διοργανώσεις η παρουσία της Μαύρης Φυλής στον Στίβο θα διευρύνεται συνεχώς. Αρκεί το τεκμήριο ότι το 70% και πλέον των χρυσών μεταλλίων στην Ντόχα κατακρίθηκαν από αθλητές και αθλήτριες.
ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ φίλοι του κινηματογράφου θυμούνται ασφαλώς τη θρυλική «Σαγιονάρα» του Μάρλον Μπράντο όπου στην αμέσως μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι περίοδο ένας αμερικανός στρατιωτικός και η γιαπωνέζα αγαπημένη του αυτοκτονούν «στραγγαλισμένοι» από τον κλοιό των απαγορεύσεων από αμφότερες τις πλευρές. Και να που η ανέμη του Χρόνου, το 2019 στην Ντόχα της Αραβίας ο καρπός ενός Αφροαμερικανού και μιας Γιαπωνέζας κερδίζει χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. ως μέλος της ομάδας της Ιαπωνίας! Συμβάν ίσως στο περιθώριο αλλά λίαν διδακτικό των νέων καιρών.