Το νέο αίμα των Μονεγάσκων
Οι επίγονοι του οίκου των Γκριμάλντι, τα παιδιά της Καρολίνας και της Στεφανί, τα εγγόνια του Ρενιέ και της Γκρέις Κέλι, συνεχίζουν τη λαμπερή παράδοση των προγόνων τους.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η 1η Ιανουαρίου του 2021 ξημέρωσε με ενδιαφέροντα νέα για τα νεότερα μέλη του οίκου των Γκριμάλντι. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει από τις ειδήσεις που αφορούν την 34χρονη Σαρλότ Κασιράγκι. Η κόρη της πριγκίπισσας Καρολίνας από τον γάμο της με τον ιταλό επιχειρηματία Στέφανο Κασιράγκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα στη διάρκεια αγώνων με ταχύπλοο το 1990 σε ηλικία μόλις 30 ετών, η εγγονή της Γκρέις Κέλι και του Ρενιέ, ενδέκατη στη σειρά διαδοχής, φέρει τις τελευταίες μέρες έναν ακόμη τίτλο: αυτόν της πρέσβειρας του οίκου Chanel.
Η είδηση δεν εξέπληξε κανέναν. Ηταν γνωστό ότι η μητέρα της ήταν στενή φίλη και μούσα του Καρλ Λάγκερφελντ, του καλλιτεχνικού διευθυντή του γαλλικού οίκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2019. Mάλιστα, η ίδια η Κασιράγκι όταν ήταν έφηβη είχε φωτογραφηθεί από τον γερμανό σχεδιαστή για το βιβλίο «The Little Black Jacket: Chanel’s Classic Revisited», ενώ έχει αποτελέσει μεταξύ άλλων και πρόσωπο των οίκων Yves Saint Laurent και Gucci. Η πάντα κομψή Σαρλότ πρωταγωνιστεί τώρα στη ready-to-wear κολεξιόν Ανοιξη/Καλοκαίρι 2021 του γαλλικού brand, η οποία σχεδιάστηκε από τη Βιρζινί Βιάρ, τη διάδοχο του Λάγκερφελντ. Φωτογραφήθηκε μάλιστα για την καμπάνια σε εμβληματικές τοποθεσίες στο Μονακό, ανάμεσά τους και στην περίφημη Villa La Vigie, η οποία υπήρξε οικία του εκκεντρικού γερμανού σχεδιαστή. Την ίδια στιγμή, η Κασιράγκι θα είναι και το βασικό πρόσωπο του νέου project «Les Rendez-vous littéraires rue Cambon» του οίκου, μιας σειράς δηλαδή λογοτεχνικών συναντήσεων με ηθοποιούς, συγγραφείς αλλά και φίλους του διάσημου οίκου, που θα παρουσιαστούν διαδικτυακά. Μάλιστα, το πρώτο επεισόδιο θα βγει στον αέρα στις 26 Ιανουαρίου.
Η ίδια φαίνεται να αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο για αυτό το πρότζεκτ, καθώς είναι από τα ιδρυτικά μέλη του think tank για τη φιλοσοφία Les Rencontres Philosophiques de Monaco (διαθέτει και η ίδια πτυχίο στη Φιλοσοφία), ενώ έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία, με την έκδοση περιοδικών, αλλά και με τη συγγραφή βιβλίων. Παράλληλα, είναι δεινή ιππεύτρια, έχοντας βρεθεί σε αγώνες και μαζί με τη χρυσή κληρονόμο Αθηνά Ωνάση. Τον Ιούνιο του 2019 παντρεύτηκε τον γάλλο παραγωγό Ντιμίτρι Ρασάμ, γιο της ηθοποιού Καρόλ Μπουκέ, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2018, είχε έρθει στον κόσμο ο γιος τους, Μπαλτάζαρ. Η ίδια είναι μητέρα ενός ακόμη παιδιού, του 7χρονου Ραφαέλ, καρπού του έρωτά της με τον γαλλομαροκινοκαναδό stand up comedian και ηθοποιό Γκαντ Ελμαλέχ, με τον οποίο δεν ανέβηκε ποτέ τα σκαλιά της εκκλησίας.
Στα χνάρια της βαδίζει και η 21χρονη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Αννοβέρου, η ετεροθαλής αδελφή της από τον γάμο της μητέρας της με τον πρίγκιπα Ερνέστο Αύγουστο Ε’ του Αννοβέρου. Το κορίτσι που έχει ζητήσει από τους δημοσιογράφους να την αποκαλούν απλά Αλεξ βρίσκεται 13ο στη σειρά για τον θρόνο του Μονακό. Μεγάλωσε στην Αυστρία και από την ηλικία των 10 ετών ασχολείται με το καλλιτεχνικό πατινάζ, έχοντας μάλιστα εκπροσωπήσει το Μονακό στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεολαίας το 2015. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει προστεθεί ένα νέο πάθος στα ενδιαφέροντά της, η μόδα, με την ίδια να βρίσκεται καθισμένη στην πρώτη σειρά των ντεφιλέ, δίπλα σε διάσημες προσωπικότητες του χώρου. Δεν είναι άδικο να μιλάμε για ένα νέο «it-girl».
O γοητευτικός πρίγκιπας
O Αντρέα Κασιράγκι, τέταρτος στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο, μετά τα 6χρονα δίδυμα εξαδέλφια του, Ζακ και Γκαμπριέλα, τέκνα του θείου του, πρίγκιπα Αλβέρτου Β’, και τη μητέρα του Kαρολίνα, αποτελεί ένα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα του οίκου των Γκριμάλντι. Τα παιδικά χρόνια του 36χρονου σήμερα Κασιράγκι σημαδεύτηκαν από τον θάνατο του πατέρα του, Στέφανο, με τον ίδιο να υποφέρει από αϋπνίες και εφιάλτες. Ο «επαναστάτης άγγελος», όπως τον αποκαλούσαν, με την ταραγμένη νιότη βρήκε τη γαλήνη στο πλευρό της Τατιάνα Σάντο Ντομίνγκο, με την οποία παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο τον Αύγουστο του 2013 (ανανέωσαν τους όρκους τους με θρησκευτικό γάμο το 2014 στο Γκστάαντ της Ελβετίας). Προηγουμένως, τον Μάρτιο του 2013, είχε έρθει στη ζωή ο πρώτος τους γιος, Σάσα. Απέκτησαν δύο ακόμη παιδιά: μία κόρη, την Ιντια, το 2015, και έναν ακόμα γιο, τον Μαξιμίλιαν Ρενιέ, το 2018. Η 37χρονη Τατιάνα Σάντο Ντομίνγκο, με ευγενική καταγωγή, από τη Νότιο Αμερική, με την περιουσία της να υπολογίζεται σήμερα στα 1,6 δισ. δολάρια, κληρονόμησε το 1/6 της περιουσίας του κολομβιανού παππού της, Χούλιο Μάριο Σάντο Ντομίνγκο, ο οποίος είχε μπει στη λίστα του «Forbes» ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνδρας της Κολομβίας, δραστηριοποιούμενος κυρίως στον τομέα της ζυθοποιίας. Λάτρης της μόδας, γνωστή για το bohemian στυλ της, φίλη της Ευγενίας Νιάρχου και της Μαργκερίτα Μισόνι, η Τατιάνα δημιούργησε το δικό της brand ενδυμάτων και αξεσουάρ, Muzungu Sisters, μαζί με την Ντάνα Αλικάνι, η οποία είχε εργαστεί στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προωθώντας χειροποίητες δημιουργίες ανθρώπων από μικρές κοινότητες σε όλον τον κόσμο, μέσα από ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές. Παράλληλα, μαζί με τον σύζυγό της ασκεί πλήθος φιλανθρωπικών δράσεων, όπως για παράδειγμα μέσω του ιδρύματος Motrice που χρηματοδοτεί την έρευνα για την εγκεφαλική παράλυση.
Ο ακτιβιστής του περιβάλλοντος
Ο Πιερ Κασιράγκι, ο 33χρονος γιος της πριγκίπισσας Καρολίνας, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεινός ιστιοπλόος, αντιπρόεδρος του Υacht Club του Μονακό, το 2014, για παράδειγμα, ως μέλος της ομάδας Maserati, πήρε μέρος στον αγώνα Cape2Rio διανύοντας την απόσταση Κέιπ Τάουν – Ρίο ντε Τζανέιρο σε μόλις 10 ημέρες, 11 ώρες και 29 λεπτά.
Πρόκειται για έναν άνδρα με έντονη οικολογική συνείδηση. Το απέδειξε εμπράκτως όταν το 2019 προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει την Γκρέτα Τούνμπεργκ και τον πατέρα της από την Ευρώπη στις ΗΠΑ ώστε η νεαρή ακτιβίστρια να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η Τούνμπεργκ αναζητούσε έναν «πράσινο» τρόπο να ταξιδέψει και εκείνος τη μετέφερε με το ιστιοπλοϊκό Malizia II, με τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Ο ίδιος μάλιστα τρέχει από το 2018 το πρότζεκτ Malizia Ocean Challenge με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προστασία των ωκεανών.
Ιδιαίτερα δραστήριος, είναι πλειοψηφικός μέτοχος, μαζί με τον αδελφό του Αντρέα, στην εταιρεία μεταφορών με ελικόπτερα Μοnacair, την οποία ίδρυσε ο πατέρας τους. O Πιερ είναι παντρεμένος με μία από τις πιο κομψές γυναίκες της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, την 35χρονη Μπεατρίς Μπορομέο. Η κατάξανθη ιταλίδα ευγενής, στην οικογένεια της οποίας ανήκουν τα περισσότερα από τα νησιά Μπορομέο στη λίμνη Ματζόρε – μάλιστα εκεί πραγματοποιήθηκε ο θρησκευτικός γάμος του ζεύγους τον Αύγουστο του 2015 -, έχει κάνει μια σημαντική καριέρα στην ερευνητική δημοσιογραφία στην Ιταλία, σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπο Τύπο. Την ίδια στιγμή, έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ όπως το «Mamma Mafia», το οποίο αναφερόταν στις γυναίκες της μαφίας. Μητέρα δύο αγοριών, του Στέφανο, ο οποίος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, και του Φρανσέσκο, ο οποίος γεννήθηκε τον Μάιο του 2018, με το αψεγάδιαστο στυλ της αποτελεί πρόσωπο του εμβληματικού brand κοσμημάτων Buccellatti.
H χριστουγεννιάτικη φωτογραφία που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Ιnstagram η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, η σύζυγος του πρίγκιπα Αλβέρτου, η οποία εξέπληξε προσφάτως με το πανκ κούρεμά της, παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκείνη και ο σύζυγός της πόζαραν μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο με την κόρη τους, την 6χρονη πριγκίπισσα Γκαμπριέλα (ο δίδυμος αδελφός της και διάδοχος του θρόνου, Ζακ, απουσίαζε), ενώ μαζί τους βρισκόταν η μικρή αδελφή του Αλβέρτου, η 55χρονη σήμερα Στεφανί, μαζί με παιδιά της από τον γάμο της με τον σωματοφύλακα Ντανιέλ Ντουκρουέ (παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1995 και χώρισαν τον Οκτώβριο του 1996), τον 28χρονο Λουί Ντουκρουέ
– συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μαρί Σεβαλιέ –
και την 26χρονη Πολίν Ντουκρουέ. Ο Λουί Ντουκρουέ, μάλιστα, αγαπημένος ανιψιός του πρίγκιπα Αλβέρτου, μίλησε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα «L’Équipe» για τη νέα, φιλόδοξη συνεργασία του με την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Nottingham Forest ως σύμβουλος σε διεθνή projects, αλλά και με τον Ολυμπιακό. Μαζί τους στη φωτογραφία ήταν και η αδελφή τους Καμίλ. Η 22χρονη σήμερα Καμίλ είχε απασχολήσει τον Τύπο από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον κόσμο, καθώς στο πιστοποιητικό γεννήσεώς της έλειπε το όνομα πατρός. Εικάζεται ότι ο πατέρας της Καμίλ είναι ο δάσκαλος του σκι Ζαν-Ρέιμοντ Γκότλιμπ, ο οποίος είχε διατελέσει υπεύθυνος ασφαλείας της Στεφανί. Με μία τόσο περίπλοκη, πολλές φορές τραγική και γεμάτη ανατροπές ιστορία, μετά τα επεισόδια της σειράς «The Crown» και τους μάλλον αναμενόμενους Ουίνδσορ, μήπως το Νetflix πρέπει να σκεφθεί να «ζωντανέψει» και τους Γκριμάλντι στη μικρή οθόνη;
Μονακό και Ελλάδα
Oι αρχαίοι Ελληνες ήταν ένας λαός βαθιά συνδεδεµένος µε τη θάλασσα. Η Μασσαλία άλλωστε ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία από τους Φωκαείς το 600 π.Χ. Λέγεται λοιπόν ότι το Μονακό χρωστάει το όνοµά του στην ελληνική λέξη µόνοικος (µόνος+οίκος) που δόθηκε στους κατοίκους του, οι οποίοι ζούσαν ξέχωρα, µόνοι από τους υπόλοιπους. Ο µύθος ακόµη θέλει τον Ηρακλή να περνάει από την περιοχή, άλλωστε µέχρι σήµερα το κύριο λιµάνι του Μονακό ονοµάζεται «Λιµάνι του Ηρακλή». Oι δεσµοί του Μονακό µε την Ελλάδα είναι µακραίωνοι και ισχυροί. Και δεν είναι µόνο ο Αριστοτέλης Ωνάσης που ταύτισε το όνοµά του µε το λιλιπούτειο πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής. Αρκετοί έλληνες και κύπριοι εφοπλιστές και βιοµήχανοι συνδέονται µαζί του, άλλοι σε µεγάλο βαθµό και άλλοι σε µικρότερο. Η λίστα είναι µεγάλη και περιλαµβάνει ονόµατα όπως αυτό του αείµνηστου Λουκά Χατζηιωάννου, αλλά και των παιδιών του, του Πόλυ (περνάει αρκετό µέρος του χρόνου µε τη σύζυγό του, Ρόζµαρι, στο πριγκιπάτο), της Κλέλιας και του Στέλιου Χατζηιωάννου (δραστηριοποιείται µε εντυπωσιακό τρόπο µέσα από το ίδρυµά του στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διάσωση του λευκού καρχαρία κ.ά., έχοντας διοργανώσει σηµαντικές εκδηλώσεις στο Μόντε Κάρλο υπό την αιγίδα του Αλβέρτου), της Μαργαρίτας Λάτση, του ζεύγους Κώστα Τσουβελεκάκη και Σοφίας Βαχάρη (ο πιο δυναµικός και οργανωτικός άνθρωπος ανάµεσα στους συµπατριώτες µας), των κυριών Αλίκης Περρωτή και Φωτεινής Λιβανού, του Αλεξ Κιοσέογλου, του συνιδιοκτήτη του «Nammos» Ζαννή Φραντζέσκου, ακόµη και του Στέφανου Τσιτσιπά.

