Το μεγάλο στοίχηματου Κόπα Αφρικα
Η διοργάνωση ξεκινά παρά τις… ενστάσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων που θα στερηθούν τα αστέρια τους από τη Μαύρη Ηπειρο – Ο ρόλος της πανδημίας και οι φόβοι για την πολιτική κατάσταση στο Καμερούν
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η πιο σημαντική είδηση όσον αφορά το εφετινό Africa Cup of Nations (ή Κόπα Αφρικα, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε) είναι ότι αρχίζει! Και μάλιστα στην προγραμματισμένη ημερομηνία (9 Ιανουαρίου), αν και η αλήθεια είναι πως κανονικά έπρεπε να γίνει πέρυσι τέτοιον καιρό, αλλά λόγω κορωνοϊού είχε αναβληθεί.
Αρχίζει πάντως. Με τον αγώνα ανάμεσα στους οικοδεσπότες του Καμερούν και την Μπουρκίνα Φάσο στην πρωτεύουσα Γιαουντέ. Και είναι μεγάλο κατόρθωμα αυτό, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι πριν από λιγότερο από έναν μήνα η διοργάνωση βρισκόταν στον αέρα, καθώς δεν ήταν λίγες οι φωνές που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την αναβολή της. Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είχε παραδεχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ότι το ενδεχόμενο να αναβληθεί το AFCON 2022 βρισκόταν πάνω στο τραπέζι. Γιατί;
Οι προσπάθειες
για νέα αναβολή
Το θέμα είχαν κινήσει, κατά βάση, οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, επιχειρώντας με παρασκηνιακές διαδικασίες να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του. Υπάρχει ένα πρόβλημα με το Κόπα Αφρικα. Γίνεται τον χειμώνα, δηλαδή στο μέσον της σεζόν στην Ευρώπη, τότε που τα πρωταθλήματα και οι λοιπές διασυλλογικές διοργανώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Παλαιότερα, προτού οι Ευρωπαίοι ανακαλύψουν και αρχίσουν να αξιοποιούν το πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που υπάρχει στην Αφρική, αυτό δεν ήταν θέμα. Κανείς δεν νοιαζόταν για τον πρωταθλητή Αφρικής. Τώρα που οι καλύτεροι παίκτες των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων είναι Αφρικανοί, αποτελεί μείζον ζήτημα.
Σκεφτείτε τη Λίβερπουλ να παίζει για τον επόμενο μήνα χωρίς τους Σαλάχ και Μανέ. Ή τη Μάντσεστερ Σίτι χωρίς τον Μαχρέζ, τον Αγιαξ χωρίς τον Αλέ κ.ο.κ. Ακόμα και τον Ολυμπιακό, που χάνει γι’ αυτό το διάστημα πέντε παίκτες του.
Η πανδημία
ως πρόφαση
Προτάχθηκε, λοιπόν, η πανδημία του κορωνοϊού ως ένας καλός λόγος για να μη γίνει ούτε εφέτος το AFCON. Η σχετική συζήτηση, μάλιστα, εντάθηκε μετά την εμφάνιση στις αρχές Δεκεμβρίου της μετάλλαξης Ομικρον, που φέρεται να ξεκίνησε από την Μποτσουάνα, και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση προς διάφορες αφρικανικές χώρες. Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο για την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) να αναβάλει και πάλι τη διοργάνωση για τον ίδιο λόγο με πέρυσι. Και όταν η κυβέρνηση του Καμερούν εγγυήθηκε ότι ο κόσμος θα μπαίνει στα γήπεδα τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και με PCR τεστ 72 ωρών, αποφασίστηκε ότι οι αγώνες θα γίνουν κανονικά.
Αναβρασμός
στα δυτικά
Το ίδιο πάνω-κάτω διάστημα, μέσα στον Δεκέμβριο, άρχισαν να δημοσιεύονται κυρίως στον βρετανικό Τύπο εκτενή ρεπορτάζ για την πολιτική κατάσταση στο Καμερούν, που είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Εδώ και μια πενταετία οι αγγλόφωνοι κάτοικοι του δυτικού τμήματος της χώρας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 του πληθυσμού της, έχουν εμφανίσει αποσχιστικές τάσεις, διαμαρτυρόμενοι για την καταπίεση που υφίστανται από τους γαλλόφωνους.
Προϊόντος του χρόνου ένα σημαντικό τμήμα των αγγλόφωνων ριζοσπαστικοποιήθηκε και έχει ξεκινήσει αγώνα εναντίον της γαλλόφωνης κυβέρνησης με δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και δράσεις που παραπέμπουν σε αντάρτικο πόλεων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον στρατό ως δύναμη καταστολής και ειδικά τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση στο Δυτικό Καμερούν είναι έκρυθμη, όπως σημειώνουν σε αναφορές και δηλώσεις τους ακτιβιστές οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ευκαιρία για
τους αυτονομιστές
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι τονίζουν, μάλιστα, ότι εμπεριέχει πολύ μεγάλη δόση ρίσκου η φιλοξενία ποδοσφαιρικών αγώνων στην περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει στους αυτονομιστές μια χρυσή ευκαιρία να προβάλουν διεθνώς τον αγώνα τους μέσω κάποιου χτυπήματος που θα αποπειραθούν να πραγματοποιήσουν σε κάποιο γήπεδο ή σε βάρος των μελών μιας αποστολής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα έξι γήπεδα στα οποία θα γίνουν οι αγώνες του Κόπα Αφρικα, το ένα βρίσκεται μέσα στην επικίνδυνη ζώνη. Το χωρητικότητας 20.000 «Omisport Stadium» στην πόλη Λιμπέ του αγγλόφωνου Νοτιοδυτικού Καμερούν, όπου θα αγωνιστούν η Τυνησία, το Μάλι, η Μαυριτανία και η Γκάμπια.
Ερωτήματα με ορίζοντα την 6η Φεβρουαρίου
Πέρα από την πολιτική και την πανδημία, υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί, προκύπτουν τα ερωτήματα αν η Αλγερία θα υπερασπιστεί τον τίτλο της από το 2019, αν η Αίγυπτος, η Σενεγάλη και οι λοιποί διεκδικητές θα την αποκαθηλώσουν και βέβαια αν σε κάθε περίπτωση, στις 6 Φεβρουαρίου που θα τελειώσει ο τελικός, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο…
Ερωτήματα με ορίζοντα την 6η Φεβρουαρίου
Πέρα από την πολιτική και την πανδημία, υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί, προκύπτουν τα ερωτήματα αν η Αλγερία θα υπερασπιστεί τον τίτλο της από το 2019, αν η Αίγυπτος, η Σενεγάλη και οι λοιποί διεκδικητές θα την αποκαθηλώσουν και βέβαια αν σε κάθε περίπτωση, στις 6 Φεβρουαρίου που θα τελειώσει ο τελικός, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο…
Μασκότ με αλεξίσφαιρο γιλέκο
Η συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στο Καμερούν πήρε μεγάλη έκταση το τελευταίο διάστημα στον βρετανικό Τύπο, που δημοσίευσε φωτογραφίες και από την καμπάνια προώθησης του AFCON 2022 στις αγγλόφωνες περιοχές. Στην πιο χαρακτηριστική από αυτές εικονίζεται η μασκότ της διοργάνωσης, ένα λιοντάρι με το όνομα Μόλα, να περιοδεύει σε δρόμους πόλεων συνοδευόμενη από πάνοπλους στρατιώτες και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο!
Η CAF δεν πτοήθηκε, πάντως, ούτε και από τις ευθείες απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύουν μέσω των social media αυτονομιστές του Νοτιοδυτικού Καμερούν ή συμπαθούντες αυτούς σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όχι μόνο των φιλάθλων, αλλά και των παικτών που θα βρεθούν στην περιοχή για το Κόπα Αφρικα.

